30. jun. 2011

MIMBERA- OSAM DŽENNETSKIH KAPIJA



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ. صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين، رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون. قال الله تعالى فى كتابه الكريم: ..
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
وَقَالُوا الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي صَدَقَنَا وَعْدَهُ وَأَوْرَثَنَا الْأَرْضَ نَتَبَوَّأُ مِنَ الْجَنَّةِ حَيْثُ نَشَاءُ ۖ فَنِعْمَ أَجْرُ الْعَامِلِينَ
صدق الله العظيم

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

 Hvala Allahu dželle ša'nuhu. Njemu se zahvaljujemo, od Njega pomoć i oprost tražimo. Njemu se utječemo od mahana i ružnih djela svojih. Onoga koga Allah na pravi put uputi, niko ga u zabludu ne može odvesti, a onoga koga On u zabludi ostavi niko ga na pravi put ne može uputiti. Svjedočimo da je samo Allah bog i da je Muhammed Njegov rob i Njegov Poslanik, koga je On uistinu poslao da radosnu vijest donese i da opomene prije nego što nastupi Sudnji čas.  Allah, dž.š., u  39. suri (Ez - Zumer / Skupovi) u  73. ajetu kaže:
  بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
وَسِيقَ الَّذِينَ اتَّقَوْا رَبَّهُمْ إِلَى الْجَنَّةِ زُمَرًا ۖ حَتَّىٰ إِذَا جَاءُوهَا وَفُتِحَتْ أَبْوَابُهَا وَقَالَ لَهُمْ خَزَنَتُهَا سَلَامٌ عَلَيْكُمْ طِبْتُمْ فَادْخُلُوهَا خَالِدِينَ  A oni koji su se Gospodara svoga bojali u povorkama će u Džennet biti povedeni, i kad do njega dođu – a kapije njegove već širom otvorene – čuvari njegovi će im reći: "Mir vama, od grijeha ste čisti, zato uđite u nj, u njemu ćete vječno boraviti!"

       A zatim, danas je petak, 01. juli 2011., ili  29. redžeb, 1432. hidžretske godine. Ovo je trideseta džuma u novoj hidžretskoj godini. 

       Cijenjeni džemaate!
       Danas smo u zadnjem danu svetog mjeseca Redžeba. U utorak dočekasmo mubarek noć Lejletu-l-Mi'radža a 14. šabana u petak 15. jula inšaAllah moći ćemo dočekati još jednu mubarek noć koja ima više imena. Lejletu-l-berat ima slijedeća imena; noć oprosta, noć oslobođenja, noć izlaganja djela, noć rasporeda i odluke. Ova noć je više poznata kao noć rasporeda događanja u narednoj godini a u lejletu-l- kadru biva melekima naređeno da te odluke izvrše u i djelo sprovedu.
    Poštovane sestre, draga braćo!
    U svom životu ma koliko nanizanih godina imamo, ako vjernički funkcioniramo vidimo da je to kratak period i da u životu nema slučajnosti. Sve nam se događa po zakonitostima u intervalima i po sistemu toplo-hladno. Ponekad nam ide sve od ruke i sve je aman i potaman a ima trenutaka koje mnogi ne bi željeli ponoviti. Ipak se ništa ne može mjeriti sa proživljenjem i trenutkom  presude. Jerbo rezultati će se sigurno saznati i  obznaniti poslije završnog ispita na Danu suda gdje će svako dobiti svjedočanstvo o svom (ne)uspjehu.
      Dragi moji ovodunjalučki saputnici, vjerujem da ste brižni ljudi. Vodite brigu o sebi i svojoj porodici. Pokušavate svoje najdraže sačuvati i zaštititi od svega opasnog po njihovo zdravlje i život. Učimo i slušamo da je život na ovom svijetu samo  trenutak u odnosu na vječnost koja slijedi. Pored sve brige koju brižimo o svojima dragima, vjerujem da je ipak čovjek sebi najpreči. Postavimo sebi pitanje šta sam ja to pripremio za dugo putovanje i za put bez povratka. To će pitanje kad tad neminovno doći a dahabetile kad dokoračamo do nepremostivog zida, kada budemo trošili zadnju  godinu, kada izharcamo svoj posljednji mjesec i kad nam se prikuči zadnji dan.
      Dragi moj brate!
Na ovom svijetu ni rođenoj majci nismo svi jednaki akamoli komšijama sumještanima u mahali, radnim kolegama u kolektivu, dragim prijateljima i poznanicima. Trud, zalaganje i učenje, znanje i rad, sve  se vrednuje i nagrađuje. Sigurno se gleda i prati šta je ko postigao, je li uspio zadovoljiti uobičajene standarde, koliko je bio koristan sebi i drugima. Bezbeli će i život na budućem svijetu biti u nekoj uzročno-posljedičnoj vezi sa dunjalučkim djelanjem, radom i životom, bar što se truda i zalaganja tiče. Uzvišeni Allah govori o ulasku i načinu dolaska uspješnika pred džennetske ulaze i kapije pa veli:
وَسِيقَ الَّذِينَ اتَّقَوْا رَبَّهُمْ إِلَى الْجَنَّةِ زُمَرًا ۖ حَتَّىٰ إِذَا جَاءُوهَا وَفُتِحَتْ أَبْوَابُهَا وَقَالَ لَهُمْ خَزَنَتُهَا سَلَامٌ عَلَيْكُمْ طِبْتُمْ فَادْخُلُوهَا خَالِدِينَ    "A oni koji su se Gospodara svoga bojali u povorkama će u Džennet biti povedeni, kad do njega dođu - kapije njegove već širom otvorene - čuvari će im njegovi reći: 'Mir vama, od grijeha ste čisti, zato uđite u nj, u njemu ćete vječno boraviti!'"/73/  وَقَالُوا الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي صَدَقَنَا وَعْدَهُ وَأَوْرَثَنَا الْأَرْضَ نَتَبَوَّأُ مِنَ الْجَنَّةِ حَيْثُ نَشَاءُ ۖ فَنِعْمَ أَجْرُ الْعَامِلِينَ "I oni će reći: 'Hvala Allahu, Koji nam je obećanje Svoje ispunio, i u Džennetu nam mjesto darovao, da se u njemu nastanimo gdje hoćemo. Divne li nagrade onima koji su se trudili!'"/74/
     Sveznajući Gospodar obavještva o stanju sretnih vjernika koji će biti usmjeravani ka Džennetu, velikodušno uvođeni u Džennet u povorkama, tj. u grupama i dugim redovima sve grupa iza grupe, bliski (mukarebini), a zatim dobročinioci, a potom kako slijedi, svaka će grupa biti sa onim srodnim. Poslanici sa poslanicima, iskreni, čestiti, šehidi, ulema. Svaka će vrsta biti sa svojom vrstom. "I kad do njega dođu", tj. stignu do dženetskih vrata i prijeđu sirat (ćupriju), bit će zaustavljeni na mostu između Dženneta i Džehennema da bi izravnali grijehe koje su počinili jedan drugom na dunjaluku, i bit će tako dok se potpuno ne poravnaju; a kad se s tim završi, dat će im se dozvola za ulazak u Džennet.
       U hadisu koji govori o puhanju u rog spomenuto je da će se vjernici, kada budu pred vratima Dženneta, međusobno dogovoriti ko će u ime njih tražiti dozvolu za ulazak u Džennet, pa će otići kod Adema, a.s., zatim kod Nuha, a.s., zatim Ibrahima, a.s., zatim Musaa, a.s., a zatim kod Isaa, a.s., a zatim kod Muhammeda, a.s., neka je na njega Allahov blagoslov, i na sve vjerovjesnike, i neka je na njih puno selama. Tako će činiti na mjestu suđenja na Sudnjem danu, kada će tražiti zauzimanje kod Allaha, dž.š., i za stanje u kome su bili radi konačne presude. Tu će doći do izražaja počasti Muhammedu, a.s., nad ostalim ljudima u svim situacijama, kao što stoji u Muslimovom Sahihu od Enesa, r.a. koji kaže da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao:  "Ja sam prvi zagovornik (šefadžija) u Džennetu." U Muslimovoj verziji izravno stoji: "Ja ću biti prvi koji ću pokucati na dženetska vrata."
       Imam Ahmed bilježi od Ebu-Hurejrea, r.a., koji kaže da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao:  "Prva skupina koja će ući u Džennet - njihov izgled će biti kao izgled Mjeseca u noći mijene (punog mjeseca)…...
      Poslanik nas sjetuje (savjetuje) kako ćemo činiti dove za dodjelu Dženneta. ''Kada tražite (u dovi) od Allaha Džennet, onda Ga molite za 'Firdevs', jer to je središte i najviši stepen u Džennetu. Iznad njega je Allahovo prijestolje - Arš!" (Hadis-i šerif)  Istina je da je Džennet već pripremljen ranije. Zbog čega? Ovo nije šala, igra niti ništa tome slično! To je isto kada će ti doći neki gost čiji te je dolazak veoma obradovao. Ti nedjeljama prije toga pripremaš kuću da bi ga dočekao!  Ako dolazi sa nekog puta ili je bio odsutan deset godina onda ti sa pripremama za njegov doček počinješ mjesec-dva unaprijed!
      Poslušajte Poslanikove s.a.v.s. riječi o pozivanju pred džennetskim kapijama:
"Pozivač će pozivati: bićete zdravi i nikada bolesni, bićete živi i nikada umrijeti nećete, bićete mladi i nikada ostariti nećete!"
Svako će u Džennetu imati trideset i tri godine! Zbog čega? Ovo može biti zbog toga što je čovjek u tom periodu života najproduktivniji i najviše je svjestan svega onoga sto se oko njega odvija.
      U dva Sahiha stoji od Sehla ibn Sa´da , r.a., koji kaže da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao:  "Džennet ima osam vrata; jedna od njih su po imenu Rejjan. Na njih neće ulaziti niko osim postača." U Muslimovom sahihu stoji od Omera ibn el-Hattaba, r.a., da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao:  "Niko od vas neće uzeti abdest pravilno i potpuno, a zatim posvjedočiti da nema boga osim Allaha i da je Muhammed Njegov rob i Njegov Poslanik ("Ešhedu en la ilahe illallah ve ešhedu enne Muhammeden abduhu ve resuluh!") , a da mu se ne otvore svih osam vrata dženetskih i ući će na koja hoće od njih."
      Od Ebu Abdullaha Džabira b. Abdullaha Ensarije, radijallahu anhu, prenosi se da je neki čovjek upitao Allahovog poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: "Šta misliš, ako budem samo klanjao propisane namaza, postio ramazan, radio ono što je dozvoljeno a klonio se onog što je zabranjeno i ne budem ništa više od toga radio, da li ću ući u Džennet? 'Da', odgovori mu Poslanik, s.a.v.s." Bilježi Muslim.
      Dakle: "Šta misliš" odnosno, obavjesti me Allahov poslaniče, "ako budem samo klanjao propisane namaza" tj., ograničio sam se na pet dnevnih namaza bez dnevnih nafila, "postio ramazan" tj., ograničio sam se na obavezni post i ne postim dobrovoljno, "radio ono što je dozvoljeno" tj., spoznao sam halal i radio sam ga i njime se zadovoljio i u njemu uživao, "klonio se onog što je zabranjeno" tj., spoznao sam haram i njega se klonio, "da li ću ući u Džennet?" Kaže Allahov poslanik: "Da", tj., ući ćeš u Džennet.
     Ovaj hadis nam govori da onaj koji obavlja vadžibe i farzove, i ostavi harame poput haram hrane i pića, zadovolji se halalom, da će taj ući u Džennet.
Dova    
      Gospodaru, učini da samo Tebi služimo! Da se grijeha klonimo! Da istinu govorimo! Da o dobru mislimo! Da dobra djela činimo! Da se tuđeg hakka klonimo! Da kod sebe korisno znanje povećavamo!
      Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volimo džamiju pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne daj nam da zaboravljamo svoju islamsku zajednicu.
     Uzvišeni Bože, sačuvaj nas društva munafika, zaštiti nas od munafičkog  iskušenja našu porodicu,  djecu, rodbinu i prijatelje. Amin!

ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون. صدق الله العظيم

Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul Buhari, El-Minhetur-rebbanije fi šerhil-erbe'inin-nevevijje šejh dr. Salih b. Fevzan b. Abdullah el-Fevzan. 

Nijaz SALKIĆ 

29. jun. 2011

NERASPOLOŽENJE



 Nijaz SALKIĆ
 '' Nešto mi se se Travnik zamaglio…''

Vjerovatno ste obaviješteni (pratite internet vijesti, imate profil na Facebooku) o povećanju neraspoloženja kod širokih narodnih masa. Ljudi traže lijeka kod bioenergetičara, astrologa, istjerivača duhova i sihira, a uočena je kupovina raznih sprava i pomagala protiv glavobolje, kostobolje i lakše cirkulacije krvi. Ljudi bježe od svega što ih steže, muči, progoni, prati, ali niko od sebe pobjeći ne može.

Helem, kad se problemi namnože a rješenje se pravovremeno ne nađe, ljudi se povlače u sebe a često i ruku dižu na sebe, nažalost. Teško je biti pametan pa rješenja za nastale bolesti izvlačiti iz rukava. Uglavnom zavladala je sveopća kriza. Ja mislim da je ona duhovna najteža i najopasnija. Mislim da bi se čovjek trebao makar malo produhovit i Bogu Dragom pomolit, i Milostivog zamoliti da lijek ranjenim i isparanim dušama našim dade.
Upamet!

28. jun. 2011

LEJLETU-L-MI'RADŽ



 Nijaz SALKIĆ

Večeras nas je zijaretio Lejletu-l-Mi'radž. Možda je bolje kazati da su pojedinci zijaretili ovu noć i podsjetili se na njene poruke i išarete. To je noć značajna za naš ummet, važna je bila u životu Allahova Poslanika Muhammeda s.a.v.s., a svakako znakovita prvim muslimanima u Mekki. Ova 26. noć redžeba je još mlada pa se u njoj može dosta dobra uraditi i svoja duša hajrom obogatiti.
 Naravno sve je do osobe i njenog nefsa. Noć je svaka mlada isto kao što je i dan ujutro mlad i pun života. Na čovjeku je šta će od svog života i svojih dana i noći učiniti i u što će svoje sahate potrošiti.
Helem, svega će biti samo vremena za nas, i nas jednom neće biti.
Upamet!

27. jun. 2011

NA(ČELO)



 Nijaz SALKIĆ

Načelo je tvrdoća čovjekova. To je uspravnost, odlučnost, hrabrost da se čovjek ne povija i ne saginje bez velike potrebe. Čovjek od načela je svijetla i vedra čela.  Njegova odlučnost se na licu vidi i ogleda. Jerbo, čelo je pokazatelj vedrine duha i svjetla, mraka ili nazadka. Ko je od osoba načela može serbez biti na čelu sobe, dakle u pročelju, može bez bojazni biti seoski prvak-muhtar ili predsjednik općine-načelnik. Nije šala biti čovjek načela. Čelnici su visokih standarda i čela. istina čelnici od truda, učenja, brige i potrage za znanjem mogu oćelaviti. Ćelavljenje nije uslov dostizanja mudrosti a još manje za prvakluk i čelništvo. Među ćelama ima čelnika i ljudi od razuma baš kao što i kosatih ima na pročelju i začelju.
Helem načelo krasi ljude od ideje, poleta, poštenja, truda i visokih dometa. Ponekad čovjek od načela dogura do načelnika a ponekad načelo čovjeka baci na začelje. Ipak je dobro u vremenu bezvoljnosti, uravnilovke, unaprijed skrojenih aršina, nezamjenjivosti, netalasanja, općeg straha za posao, imati svoje načelo i uspravan (ispravan) stav. Možda svi stameni i načelni neće doživjeti i dočekati da postanu čelnici i načelnici ali će makar mirno (za)spati.
A leći i zaspati u svojoj mehkoj ili tvrdoj postelji u desetoj minuti svake svoje životne noći, snom pravednika je nešto veliko. To je možda veće od titule čelnika i načelnika uz svo moje poštovanje do te titule, zvanja i ljudi koji koji ta zvanja obnašaju i nose.
Upamet!

26. jun. 2011

AUTOBUS



Nijaz SALKIĆ

Sve je više modernih i udobnih autobusa. Udobnost i moderni dizajn nikako da privuku narod da češće koristi ovu vrstu prijevoza. U zadnje vrijeme benzin i drugi energenti osjetno su poskupili. 

Radni ljudi ipak neće da se voze autobusima. Autobusne kompanije održavaju međuseoske i međugradske linije nekad i na svoju štetu. Vozačima najčešće društvo prave dva tri putnika. Ne znam da li se još sjećate vremena kada je vozač autobusa  bio persona koja se poštovala i cijenila.


Helem, nije više ništa kao prije. Sistem vrijednosti je promijenjen . Čudni  su danas aršini i mjere vrijednosti. Vjerujem da će sve doći na svoje mjesto kada se ponovo budemo gurali da uđemo u autobus a sretnici će biti oni koji dobiju mjesto na stolici u autobusu.


Upamet!

24. jun. 2011

VRIJEME GODIŠNJIH ODMORA



 Nijaz SALKIĆ

Ovo ljeto nikako da krene po željama širokih narodnih masa. Evo juni je ostario a serbez nije zagrijao umorne kosti. Radni ljudi maštaju o slobodi bez krutih radnih obaveza i satnice. Mnogi se pitaju kuda ići kada konačno dobiju rješenje za godišnji odmor. Regresi više nisu oni prijašnji ako ih uopće još neki sretnici i dobiju.
Helem, možda će se ove godine pjevati onaj stari šlager sezone. 'Ko ima para kupa se u moru, a ko nema para kuću u lavoru.'
Šta ćemo, stvarnost je takva.
Upamet!

23. jun. 2011

MIMBERA-SJEĆANJE



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ. صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين، رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون. قال الله تعالى فى كتابه الكريم: ..
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
فَاذْكُرُونِي أَذْكُرْكُمْ وَاشْكُرُوا لِي وَلَا تَكْفُرُونِ
صدق الله العظيم

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! 
 Hvala Allahu dželle ša'nuhu. Njemu se zahvaljujemo, od Njega pomoć i oprost tražimo. Njemu se utječemo od mahana i ružnih djela svojih. Onoga koga Allah na pravi put uputi, niko ga u zabludu ne može odvesti, a onoga koga On u zabludi ostavi niko ga na pravi put ne može izvesti. Svjedočimo da je samo Allah bog i da je Muhammed Njegov rob i Njegov Poslanik, koga je On uistinu poslao da radosnu vijest donese i da opomene prije nego što nastupi Sudnji čas. 
Allah, dž.š., u  2. suri (El - Bekare / Krava) u  152. ajetu kaže:
  بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
فَاذْكُرُونِي أَذْكُرْكُمْ وَاشْكُرُوا لِي وَلَا تَكْفُرُونِ
'Sjećajte se vi Mene, i Ja ću se vas sjetiti, i zahvaljujte Mi, i na blagodatima Mojim nemojte neblagodarni biti! '
       A zatim, danas je petak, 24. juni 2011., ili  22. redžeb, 1432. hidžretske godine. Ovo je dvadeset deveta džuma u novoj hidžretskoj godini.
       Cijenjeni džemaate!
       Čovjek je biće zaboravno. Stvoren je da neprestano uči, pamti i ponavlja. Ako samo mehanički uči a ne pamti koristi nema, opet ako uči i pamti a ne ponavlja čovjek zaboravlja. Čemu onda učenje i pamćenje bez ponavljanja lekcija. Od rođenja do djetinjstva od mladosti do zrelosti kupe se i gomilaju iskustva i doživljaji. Mozak registruje a moždane ćelije slažu i čuvaju iskustvo i informacije ako se ponavljaju. Zaboravljanje je pojava gubitka sjećanja koja se očituje u nemogućnosti obnavljanja onih sadržaja koji su predhodnim učenjem činili dio čovjekovog iskustva. Većina stručnjaka se slaže da postoje četiri uzroka zaboravljanja: postupno osipanje tragova pamćenja, nemogućnost pronalaženja informacija, interferencija i represija.
         U kontekstu svakodnevnih razgovora zaboravljanje se često označava kao nešto nepoželjno i štetno. Međutim, to nije opravdanje jer da nema zaboravljanja naš život bi bio mnogo težak, jer mi bi se sjećali i potrebnog i svih nepotrebnih događaja, a to bi nas stalno ometalo u našem razmišljanju.
        Zaboravljanje je proces suprotan pamćenju. To je nemogućnost  zadržavanja učenog sadržaja i nemogućnost reproduciranja. Pored normalnog procesa zaboravljanja postoje i bolesti kao i poremećaji pamćenja. Očituju se u vidu amnezija, demencije, pa sve do Altchtajmerove bolesti, koje nastaju usljed oboljenja mozga, njegovih povreda, trovanja ili degeneracije.
Budući da je zaboravljanje u početku brzo, a kasnije sve sporije - potrebno je organizirati ponavljanje u vrijeme kad je zaboravljanje najbrže tj. neposredno nakon učenja. Oni što umiju raditi sa upamćenim, naučenim i doživljenim zovemo učenim i znalcima među ljudima.
         Poštovane sestre, draga braćo!
Uzvišeni Allah u Kur'anu zaborav naziva nisjan. Prvi zaborav je vezan za h. Adema a.s. i njegovo zaboravljanje Allahove s.v.t.a. opomene u vezi šejtanove obmane. Tada su Adem i h. Havva postali žrtvama, tj. lažnih obećanja o promjeni vrste - da će postati meleki, o vječnom životu i drvetu vječnosti i vlasti koja nikako i nikada neće proći i propasti pod uvjetom, ukoliko se približe zabranjenom drvetu Adem i Havva tada omađijani, prevareni, izigrani, slagani i obmanuti i da su umjesto svih šejtanovskih obećanja prvi put ostali i postali goli, ostali bez odjeće i jedne od bitnih odlika i odrednica koja razlikuje insana od hajvana, jer odjeća insana zaogrće, zaštićuje, ukrašava, uljepšava i stidna mjesta, tijela mu pokriva.
         Šejtanove mađije i njegova borba protiv čovjeka traju i dan danas. Naš mozak je takav da je pogođen i uznemiren u momentu nevolja i jakih doživljaja. Odlika  mozga je zaborav i nesjećanje. Zbog neponavljanja lekcija i zaborava desio izgon iz Dženneta, Srebrenica, a može se desiti gubitak časti i ponosa i izguba vječnosti i Dženneta.
Poštovana Sestro! Nikako ne zaboravi da je zaborav životni pratilac a prolaznost tvoja sudbina. Sjeti se onih što živješe pod ovim istim nebom i grijaše se pod istim suncem. Razmisli o pradjedovima, djedovima i roditeljima. Oni su bili bili ono što smo ti i ja danas i što ćemo biti ono što oni jesu sada.
         Dragi brate! Ne zaboravi slučaj Adema i njegove žene h. Have. Bijahoše njih dvoje na ljepšem i uzvišenijem mjestu i duže življaše od nas. Njihov zaborav je nama u nauk da i mi razmislimo o našem zaboravu. Na bilo koji čovjekov zaborav: svjesni-nesvjesni, namjerni-nenamjerni, hotimični-nehotimični, slučajni-sistemski, mahinalni, slučajni-ciljani, praiskonski, primordijalni Ademov ili sadašnji, aktualni njegovih potomaka, ubacuje se šejtan kao Ademu, a.s. Prokleti Iblis hoće da udalji čovjeka od Allaha, od Dženneta, od Istine, od Upute i Pravog Puta i da ga približi sebi, grijehu, propasti i Džehennemu.
          Brate dragi! Ne zaboravi da je zaboravljanje sedžde i namaza cilj i želja Iblisa-šejtana-prokletnika. Ne zaboravi da zaboravljanje na Allaha, našega Gospodara vodi i mene i tebe u propast i u zaborav od našega Stvoritelja. Sjeti se svih onih što su živjeli pod ovim nebom i grijali se na istom suncu. Šta im je ostalo od dunjaluka i bogatstva ako Allah s njima zadovoljan nije. Razmisli o svojim pradjedovima, djedovima i svojim roditeljima. Oni su bili bili ono što si ti danas a ja i ti ćemo biti ono što oni sada jesu. Mi živimo u mjestima gdje se može lijepo obući, obuti i hrane lijepe pojesti. Doista je najveća unutrašnja odlika čovjeka u odnosu na sva druga stvorenja i stvorene svjetove, jeste svjesna vjera u slobodi, a vanjsko oblačenje i odjeća, opet u slobodi. Grijehom i grijesima, te neobavljanjem namaza, zaboravljanjem na dobročinstva šejtan želi da razgoliti, razotkrije, razobliči, oslabi, učini nezaštićenim i golim insana i tako ga (s)ruši, obara i vraća na stadij hajvana, u kojem ga Allah nije stvorio nego šejtan želi da bude, jer unutrašnja razdioba između insana i hajvana, jeste vjera, a vanjska odjeća:
 يَا بَنِي آدَمَ قَدْ أَنزَلْنَا عَلَيْكُمْ لِبَاسًا يُوَارِي سَوْآتِكُمْ وَرِيشًا ۖ وَلِبَاسُ التَّقْوَىٰ ذَٰلِكَ خَيْرٌ ۚ ذَٰلِكَ مِنْ آيَاتِ اللَّهِ لَعَلَّهُمْ يَذَّكَّرُونَ
O sinovi Ademovi, dali smo vam odjeću koja će pokrivati stidna mjesta vaša, a i raskošna odijela, ali, odjeća čestitosti, to je ono najbolje. – To su neki Allahovi dokazi da bi se oni opametili. ”
         Koje je je brate i sestro tvoje drvo zbog kojeg si počinio(la) grijeh i ostao(la) bez odjeće svoje duše, bez haljinke svoga srca, bez oklopa vjere svoje, tevbe i istigfara? Udalji se od tog griješnog drveta dok još vremena imaš.
          Poštovana sestro! Nemoj zaboraviti da je zaborav životni pratilac a prolaznost i odlazak s ovog svijeta zajednička sudbina. Sjeti se svih svojih rođaka i njihovih života i toga da su se oblačili i pokrivali svoja tijela, kako su ih pokrivali. Prisjeti se svojih grijeha koje iz zaborava na proživljenje i ispitivanje na Danu suda trenutno činiš. Razmisli o svojim pradjedovima, djedovima i roditeljima. Oni su bili bili ono što smo ti i ja danas a mi ćemo uskoro biti ono što oni jesu sada.
          Podsjetimo se, da se čovjek vremenom zaljubi u sebe, svoje postupke i djela. Zadivljenost svojim djelima za sobom povlači mnoge negativnosti a neke od njih spomenuo je Ebu Hamid el-Gazali,  Allah mu se smilovao, te kazao: „Znaj da su nedaće koje zadivljenost samim sobom donosi mnogobrojne. Zadivljenost odvodi ka oholosti a oholost sa sobom donosi nebrojeno mnogo nevolja. Zadivljenost sobom čini da zaboraviš grijehe i da im ne pridaješ značaj dok ibadete preuveličavaš i diviš im se. Zaboravljaš na Allahove blagodati i da ti je On omogućio da ibadetiš. Čovjek zadivljen sam sobom osjeća se sigurnim od Allahove kazne i smatra da on kod Allaha ima posebno mjesto. Zadivljenost ga odvodi do toga da sam sebe hvali.“ Huzejfe b. El-Jeman r.a. je rekao: „Shodno znanju čovjek se boji Allaha, a shodno neznanju čovjek biva zadivljen svojim znanjem.“
Mutarrif b. Abdulah b. El-Šehir, Allah mu se smilovao, je rekao: „Da noć prospavam i osvanem kajući se draže mi je nego da noć provedem u namazu pa osvanem zadivljen sobom.“
        Dragi brate i sestro! Često se sjećajmo Allaha. Jerbo, kad god se srce sjeti Allaha, dž.š., šejtan biva pobijeđen i ponižen, a ako se Allah dž.š., ne spomene, šejtan pobijedi i biva veći. Sjeti se u ovom svetom mjesecu i svojih umrlih dragih roditelja koji te očekuju i nadaju se da ih se sjetiš dovom, dobročinstvom, učenjem Kurana i lijepim spomenom.
Dova 
      Gospodaru, učini da samo Tebi služimo! Da se grijeha klonimo! Da istinu govorimo! Da o dobru mislimo! Da dobra djela činimo! Da se tuđeg hakka klonimo! Da kod sebe korisno znanje povećavamo!
      Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volimo džamiju pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne daj nam da zaboravljamo svoju islamsku zajednicu.
     Uzvišeni Bože, sačuvaj nas društva munafika, zaštiti nas od munafičkog  iskušenja našu porodicu,  djecu, rodbinu i prijatelje. Amin!

ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون. صدق الله العظيم

Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul Buhari. Refik Ćatić, Psihologija za 3. razred,   (El-Hudže fi bejani-l-Mehudže od Esfehanija 2/534), (Ez-Zuhd od Ibn Mubareka str. 151. Sijer E'alami-Nubela 4/(El-Ihja 3/370, sažeto) Društvo i razotkrivanje tijela (Mustafa Spahić),

Nijaz SALKIĆ 

16. jun. 2011

MIMBERA-ZANIMANJE MUNAFIK



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ. صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين، رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون. قال الله تعالى فى كتابه الكريم: ..
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
إِذَا جَاءَكَ الْمُنَافِقُونَ قَالُوا نَشْهَدُ إِنَّكَ لَرَسُولُ اللَّهِ ۗ وَاللَّهُ يَعْلَمُ إِنَّكَ لَرَسُولُهُ وَاللَّهُ يَشْهَدُ إِنَّ الْمُنَافِقِينَ لَكَاذِبُونَ
صدق الله العظيم
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! 
 Hvala Allahu dželle ša'nuhu. Njemu se zahvaljujemo, od Njega pomoć i oprost tražimo. Njemu se utječemo od mahana i ružnih djela svojih. Onoga koga Allah na pravi put uputi, niko ga u zabludu ne može odvesti, a onoga koga On u zabludi ostavi niko ga na pravi put ne može uputiti. Svjedočimo da je samo Allah bog i da je Muhammed Njegov rob i Njegov Poslanik, koga je On uistinu poslao da radosnu vijest donese i da opomene prije nego što nastupi Sudnji čas.  Allah, dž.š., u  63. suri (El - Munafikun / Licemjeri) u  1-4. ajetu kaže:
  بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
إِذَا جَاءَكَ الْمُنَافِقُونَ قَالُوا نَشْهَدُ إِنَّكَ لَرَسُولُ اللَّهِ ۗ وَاللَّهُ يَعْلَمُ إِنَّكَ لَرَسُولُهُ وَاللَّهُ يَشْهَدُ إِنَّ الْمُنَافِقِينَ لَكَاذِبُونَ
Kad ti licemjeri dolaze, oni govore: "Mi tvrdimo da si ti, zaista, Allahov poslanik!" – I Allah zna da si ti, zaista, Njegov poslanik, a Allah tvrdi i da su licemjeri pravi lašci. '
       A zatim, danas je petak, 17. juni 2011., ili  15. redžeb, 1432. hidžretske godine. Ovo je dvadeset osma džuma u novoj hidžretskoj godini.
       Cijenjeni džemaate!
Pored mnogih vještina potrebnih za čestit život vjernik se mora izučiti i obvladati još jednu koju neki zovu mearifetluk. To je vještina prepoznavanja pravog lica, iskrenosti i dobročinstva. Vakat je ovo laži, prevara, licemjerstva i podvala.
       Uzvišeni Allah u Kur'anu opisuje prevarante pa veli:
إِذَا جَاءَكَ الْمُنَافِقُونَ قَالُوا نَشْهَدُ إِنَّكَ لَرَسُولُ اللَّهِ ۗ وَاللَّهُ يَعْلَمُ إِنَّكَ لَرَسُولُهُ وَاللَّهُ يَشْهَدُ إِنَّ الْمُنَافِقِينَ لَكَاذِبُونَ
اتَّخَذُوا أَيْمَانَهُمْ جُنَّةً فَصَدُّوا عَن سَبِيلِ اللَّهِ ۚ إِنَّهُمْ سَاءَ مَا كَانُوا يَعْمَلُونَ
ذَٰلِكَ بِأَنَّهُمْ آمَنُوا ثُمَّ كَفَرُوا فَطُبِعَ عَلَىٰ قُلُوبِهِمْ فَهُمْ لَا يَفْقَهُونَ
وَإِذَا رَأَيْتَهُمْ تُعْجِبُكَ أَجْسَامُهُمْ ۖ وَإِن يَقُولُوا تَسْمَعْ لِقَوْلِهِمْ ۖ كَأَنَّهُمْ خُشُبٌ مُّسَنَّدَةٌ ۖ يَحْسَبُونَ كُلَّ صَيْحَةٍ عَلَيْهِمْ ۚ هُمُ الْعَدُوُّ فَاحْذَرْهُمْ ۚ قَاتَلَهُمُ اللَّهُ ۖ أَنَّىٰ يُؤْفَكُونَ
"Kad ti licemjeri dolaze, oni govore: 'Mi tvrdimo da si ti, zaista, Allahov poslanik!', i Allah zna da si ti, zaista, Njegov poslanik, a Allah tvrdi i da su licemjeri pravi lašci." /1/"Oni su svoje zakletve štitom uzeli, pa od Allahova puta odvraćaju. Ružno je, doista, kako postupaju." /2/ "To je zato što su vjernici bili, pa nevjernici postali, i onda su im srca zapečaćena, pa ne shvaćaju." /3/ " Kad ih pogledaš, njihov te izgled ushićuje; a kad progovore, ti slušaš riječi njihove - međutim, oni su kao šuplji naslonjeni balvani, i misle da je svaki povik protiv njih. Oni su pravi neprijatelji, pa ih se pričuvaj! Allah ih ubio kuda se odmeću!"
     U ovom časnom ajetu su nabrojane karakteristike licemjera:
·        Vole biti upadljivi
·        Rado se kunu na vjernost i prisegu
·        Od Allahova puta tajno odvraćaju
·        Ružno postupaju jer su bili vjernici pa postali zarečeni nevjernici
·        Zadivljuju okolinu odijevanjem, vole se kinđuriti i šik izgledati
·        Svojim govorom privlače i osvajaju slušaoce
·        U njihovim srcima je velika šupljina i praznina jer jedno govore a drugo rade
·        Boje se javnog mnjenja i reakcijaljudi, imaju osjećaj da da su svi oko njih neprijatelji njihovi.
·        Vjernicima su neprijatelji  jer se odmeću i grupišu
        Uzvišeni i Sveznajući kazuje da su se licemjeri izjašnjavali kao muslimani kada bi dolazili Vjerovjesniku, s.a.v.s.; međutim, to je bila samo maska. Zbog toga Allah, dž.š., kaže:
إِذَا جَاءَكَ الْمُنَافِقُونَ قَالُوا نَشْهَدُ إِنَّكَ لَرَسُولُ اللَّهِ ۗ وَاللَّهُ يَعْلَمُ إِنَّكَ لَرَسُولُهُ وَاللَّهُ يَشْهَدُ إِنَّ الْمُنَافِقِينَ لَكَاذِبُونَ
 "Kad ti licemjeri dolaze oni govore: 'Mi tvrdimo da si ti, zaista, Allahov poslanik'". Zato im se Allah, dž.š., suprotstavlja rečenicom u kojoj pojašnjava da je Muhammed, a.s., zbilja, Njegov poslanik:
"A Allah zna da si ti, zaista, Njegov poslanik", a potom nastavlja:
"i Allah tvrdi da su licemjeri pravi lašci", jer oni istinski ne vjeruju u ono što govore i zbog toga ih Allah, dž.š., proglašava lašcima
      Imam Ahmed prenosi od Ebu-Hurejrea, r.a., da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Licemjeri imaju prepoznatljive osobine:
- kada pozdravljaju - proklinju,
- otimačinom se hrane,
- od plijena najviše vole ono što su utajili,
- džamije izbjegavaju,
- namaz obavljaju na isteku njegova vremena, oholeći se, nenaviknuti, niti se žele naviknuti na ispravno obavljanje, noću su poput crvotočnih stabala, a danju izuzetno bučni." Jako je rasprostranjen munafikluk u obavljanju namaza.
Poslušajmo hadis, koji bilježi Muslim od Ebu Hurejre r.a., kako je Poslaniku došao jedan slijep čovjek tražeći od njega povlasticu da klanja u svojoj kući, jer nema ko da ga dovodi u džamiju u džemat. Poslanik mu za momenat odobri da klanja u kući, ali ga pozva i upita:“Čuješ li ti ezan“? „Čujem“- odgovori slijepi čovjek. „Onda si dužan da se odazoveš“-reče mu Poslanik.
     Na ahiretu će Allah pitati neklanjače šta ih je odvelo u saqar, oni će odgovoriti:“Nismo obavljali namaz“! Šta su najčešći uzroci neobavljanja namaza? Poslanik, s.a.v. s, kaže:“Kod insana sve stari i jenjava osim pohlepe za imetkom i želje za dužim životom.
      Poznato je da je Allah dž.š. svom Poslaniku objavio spisak munafika koji su bili u njegovom okruženju. Ovaj spisak je ostao tajna koju je jedino ashab Huzejfe ibn El-Jeman znao. Ovdje je jako interesantno kako je čuveni Omer r.a. reagovao kada je čuo za ovaj spisak. On je pitao Huzejfu ibn El-Jemana: "O Huzejfe! Neka Allah razgovara sa tobom, jeli mene uvrstio Poslanik s.a.v.s. među munafike?" Ovaj je odgovorio: "Ne. I nikome o tome ništa neću više reći." Zar je moguće da se jedan Omer uplaši da ga nema slučajno na spisku!? Šta je ostalo nama?
Rekao je Allahov Poslanik, ‘alejhis-selam:
     »Munafik (licemjer) sliči zalutaloj ovci koja se nađe između dva stada: sad se prikloni jednom, sad drugom, a nikako da se odluči za kojim da pođe» (Buhari i Muslim).
     Mu'min (vjernik) sliči zgradi koja je spolja zapuštena, ali kad u nju uđeš, nađeš je čistu i urednu; dok griješnik sliči grobnici koja je spolja uređena i okićena, pa zadivi gledaoca, ali joj je unutrašnjost puna truhleži» (Ibn-Hibban).
     «Tri su svojstva po kojima se raspoznaje munafik: kad govori - laže; kad obeća - ne ispuni i kad mu se nešto povjeri - iznevjeri» (Buhari i Muslim).
Dova     
      Gospodaru, učini da samo Tebi služimo! Da se grijeha klonimo! Da istinu govorimo! Da o dobru mislimo! Da dobra djela činimo! Da se tuđeg hakka klonimo! Da kod sebe korisno znanje povećavamo!
      Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volimo džamiju pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne daj nam da zaboravljamo svoju islamsku zajednicu.
     Uzvišeni Bože, sačuvaj nas društva munafika, zaštiti nas od munafičkog  iskušenja našu porodicu,  djecu, rodbinu i prijatelje. Amin!

ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون. صدق الله العظيم
Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul Buhari.  

Nijaz SALKIĆ 

10. jun. 2011

MUNEBBIHAT – IBNI HADŽER EL-ASKALANI (57)



Priredio: Nijaz SALKIĆ


Babus-suLASijji
Poglavlje sa izrekama od po tri savjeta

Ve anin-nebijji alejhis-selamu ennehu kalel mehabbetu esasul mearifeti vel iffetu alametul jekini ve re'sul jekinit-takva ver-rida bi takdirillahi tala.
Prenosi se od Allahovog vjerovjesnika s.a.v.s. da je rekao:
  •     Ljubav je temelj svakog znanja,
  •       Sačuvanost od zabranjenih poslova je znak istinskog priznavanja Allaha dž.š. a glava i temelj istinskog poznavanja Boga dž.š. je bogobojaznost, i
  •        Biti zadovoljan Allahovom odredbom.
 Sa arapskog preveo: Hafiz Šemsudin Kavazović

MIMBERA-GRADIMO MOSTOVE


الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ. صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين، رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون. قال الله تعالى فى كتابه الكريم: ..
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ فَأَصْلِحُوا بَيْنَ أَخَوَيْكُمْ ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ  
صدق الله العظيم

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! 
Hvala Allahu Uzvišenom Gospodaru svih svjetova, Koji je obznanio Kur'an, pravu Istinu, Koji je učinio različitim pravi put od zablude, te tako obezbijedio spas onima koji budu vjerovali Allaha i Njegovog Odabranika Muhammeda a.s. Onaj koji slijedi Kur'an, Allahovu riječi i potvrđeni Sunnet drži se za najčvršću vezu, koja se neće prekinuti, a djela ovih ljudi neće propasti, pa će dobiti nagradu na ovom i na budućem svijetu. Neka je spas i Božija milost na Muhammeda, Allahova roba i Poslanika, na njegov rod i njegove sljedbenike.

Allah, dž.š., u  49. suri (El - Hudžurat /Sobe ) u  13. ajetu kaže:
  بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاكُم مِّن ذَكَرٍ وَأُنثَىٰ وَجَعَلْنَاكُمْ شُعُوبًا وَقَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا ۚ إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِندَ اللَّهِ أَتْقَاكُمْ ۚ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ   
' O ljudi, Mi vas od jednog čovjeka i jedne žene stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznali. Najugledniji kod Allaha je onaj koji Ga se najviše boji, Allah, uistinu, sve zna i nije Mu skriveno ništa. '
       A zatim, danas je petak, 10. juni 2011., ili  08. redžeb, 1432. hidžretske godine. Ovo je dvadeset sedma džuma u novoj hidžretskoj godini.
       Cijenjeni džemaate, braćo i sestre!
      Živimo u vremenu u kome se materijalizam uzdiže, novac na prijestolje podiže a bogastvom se vlast postiže. Ovo je vrijeme moći, doba slavnih, bogatih i vladajućih i doba muka slabih, nejakih i siromašnih. Bogatstvo i bijeda se danas često susreće, na malom prostoru prepliće i u sve ljudske pore i trenutke upliće. Bezbeli je sreće i jada bilo u svim generacijama, epohama i civilizacijama ali se informacije nikada nisu brže prenosile svijetom kao danas. 
     Draga moja braćo i sestre!
    Malo je kuća i stanova u današnjem svijetu u kojima nema televizora, računala ili radio aparata. Ljude zanima šta se događa u 'visokoj' politici, u ekonomiji pa pa i to, hoće li sutra biti kiše. Kada sve te vijesti čuju, pročitaju i pogledaju onda posegnu za svojom redovnom dozom tableta za uravnoteženje pritiska, reume, šećera, tromboze, živaca, srčane, bubrežne i druge bolešćinje. Potom ako imaju vremena namještaju se pred televizore gledajući serijske serije ili kroz prozor gledaju šetače i isto drveće. Neki čak izađu šetati po mjestima gdje nema komšija, rođaka i prijatelja. Mi smo danas jako otuđeni i udaljeni jedni od drugih, toliko da radije sjedimo sami u kući iako smo željni društva, priče i utješne riječi.
    Poštovani džemaate!
    Uzvišeni Allah nam daje išarete i poziva nas da putujemo i posmatramo. Eto u Kur'anu je Mudri Allah opisao različita stvorenja i naveo ih kao primjere. Mudrom Allahu s.v.t.a. ništa nije teško i ništa ispod Njegove Uzvišene Časti. On Plemeniti u Kur'anu kao primjer spominje mrava. Zbilja mi ljudi, uspravna Božija stvorenja ako za trenutak čučnemo i počnemo promatrati organizaciju i život u običnom mravinjaku vidjećemo da je mravinjak zajednica složnih bića. Tamo svi rade i svi između sebe komuniciraju. Slično je i sa drugim živim bićima. Uzvišeni Allah u Kur'anu puno spominje i opominje čovjeka pa veli:
يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاكُم مِّن ذَكَرٍ وَأُنثَىٰ وَجَعَلْنَاكُمْ شُعُوبًا وَقَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا ۚ إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِندَ اللَّهِ أَتْقَاكُمْ ۚ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ  “O ljudi! Mi smo vas od muškarca i žene stvorili i plemenima i narodima vas učinili, da biste se upoznavali! Od vas je kod Allaha najplemenitiji onaj koji se Njega najviše boji! Allah sve zna i obaviješten je!” (El-Hudžurat, 13)
     Kada spominje čovjeka Allah navodi da je čovjek živio u Džennetu a onda je Gospodar iz Svoje mudrosti čovjeku naredio da prijeđe jedan most, da evoluira, da se spusti na Zemlju.
    Od najstarijeg vremena naš Gospodar od nas traži da se sastajemo na mostovima i da prelazimo mostove a da rušimo pregrade.
Braćo moja, poštovane sestre, pregrada, taraba i zidova  ima svuda oko nas a i unama samima. Zidova ima između muža i žene, braće i sestara, djece i roditelja, roditelja i djece, komšija, rođaka, naroda, kultura i još mnogo drugih pregrada je u životu.
إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ فَأَصْلِحُوا بَيْنَ أَخَوَيْكُمْ ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ  “Doista su vjernici braća, pa pomirite vaša dva brata i Allaha se bojte, da biste pomilovani bili!” (El-Hudžurat, 10) Zaista su svi zidovi pregrade a mostovi su građevina koje spajaju. Mudri su oni koji (se) povezuju a ne razdvajaju a pametni su oni koji mire (pomiruju), koji ruše zidove a grade mostove.
   Zbilja koliko danas ima podignutih zidova među ljudima, narodima i civilizacijama. Zbog čega neki i dan danas grade pregrade a ruše mostove kao što je srušen nedavno onaj stari mostarski most. Zar nije ponosno biti onaj koji će pomiriti ili bar pokušati srušiti zid između zavađenih muža žene, dvaju komšija, zavađenih prijatelja, ljutih poslovnih takmičara. Zbilja je svaki čovjek dragocjen i vrijedan i svako može biti graditelj mostova i prijelaza. Svi mi možemo iskreno i u dobrom nijetu posjetiti nekoga, pomiriti zavađene i utješiti ucvijeljene.
     Draga moja braćo i poštovane sestre!
Kroz historiju bilo je ljudi koji su podizali remek djela umjetnosti mostove, time spajajući obale kao što je bio čuveni arhiteka Mimar Sinan. Ima i danas umjetnika, inžinjera, pisaca koji grade mostove a ruše pregrade i razdvajanja. Danas je poznat veliki fenomen seobe narode. Ogromne mase ljudi se sele s jednog na drugi kraj zemljine kugle u potrazi za zaradom. Polazeći u daleki svijet sa sobom nose svoju kulturu, običaje i vjeru. Svi su oni pozitivne ličnosti jer su  graditelji mostova i arhitekti zbližavanja ljudi i majstori koji su svojim dolaskom rušili uvriježene predrasude i strah među ljudima.
      Kazuju da su bila dva brata koji su dugo živjeli u slozi i ljubavi. Živjeli su na seoskom imanju, radeći zajedno u savršenoj harmoniji i razumijevanju. Ali, jednoga dana se posvađaju, i bio je to prvi problem među njima nakon punih četrdeset godina zajedničkog rada na poljoprivredi... Imali su zajednički alat i mašine, a urod i plodove su dijelili na jednake dijelove. Konflikt, koji je izbio zbog običnog nesporazuma, se povećao. Razmijenjene su gorke riječi i pale teške optužbe, što je dovelo do višesedmične šutnje i potpunog zahlađenja odnosa. Prebivali su na dva kraja imanja.
     Jednoga jutra neko je pokucao na vrata starijeg brata. Ugledao je nepoznatog čovjeka koji mu je rekao: “Tražim posao na nekoliko dana. Mogu ti biti od koristi u manjim popravkama na imanju.” “Da”, reče stariji brat, “imam posao za tebe. Pogledaj na obalu s onu stranu kanala. Tamo živi moj komšija, koji je moj mlađi brat. Do prošle sedmice je tu bila prekrasna livada, ali je brat preusmjerio tok vode u kanalu da bi nas razdvojio. Učinio je to s namjerom da me razljuti, ali ja ću mu prirediti ono što zaslužuje i što mu dolikuje!    Vidiš li onu gomilu kamenja kod hambara za pšenicu? Molim te da izgradiš zid visine dva metra, kako ne bih više nikada vidio brata.”       Stranac reče: “Razumio sam situaciju.”
     Stariji brat je pribavio radniku sav potrebni materijal i otišao u grad na nekoliko dana, da posvršava neke poslove. Vrativši se na posjed, pimijetio je da je majstor obavio svoj posao. No, bio je iznenađen, onim što je vidio. Umjesto da napravi zid visok dva metra, koji razdvaja, majstor je sagradio prekrasan most.
     U tom trenutku, mlađi brat je žurno došao starijem, rekavši mu ushićeno: “Doista si ti divan čovjek! Nakon svega što sam ti učinio, ti praviš most! Doista se ponosim tobom!” Zagrlio ga je. Dok su se oni međusobno mirili, nepoznati majstor je sabirao svoje stvari i pripremao se za odlazak. Rekli su mu: “Ostani, mi imamo puno posla za tebe.” Odgovorio je: “Želio bih da ostanem, ali mi mnogi mostovi koje trebam da izgradim to onemogućavaju.”
     Draga braćo i sestre, rušimo barijere, zidove, pregrade i nepovjerenje među ljudima. Ako ne možemo odmah napraviti grandiozni most Mehmeda Sokolije makar za početak pružimo obično brvno između dva zavađena čovjeka da se na njemu susretnu i progovore.  

Dova  
      Gospodaru, učini da samo Tebi služimo! Da se grijeha klonimo! Da istinu govorimo! Da o dobru mislimo! Da dobra djela činimo! Da se tuđeg hakka klonimo! Da kod sebe korisno znanje povećavamo!
      Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volimo džamiju pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne daj nam da zaboravljamo svoju islamsku zajednicu.
     Uzvišeni Allahu, ako nam oduzmeš imetak, ostavi nam nadu, ako nam podariš uspjeh, podari nam snagu volje da savladamo poraz! Ako nam uzmeš blagodat zdravlja, podari nam blagodat vjere!
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون. صدق الله العظيم

Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul Buhari, Dnevni virdovi, Mostovi a ne zidovi, Abdullah ef. Hodzić, Aid el-Karni, Ne tuguj.   

Nijaz SALKIĆ