31. okt. 2013

MIMBERA - DRAGULJI VJERNIKA



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ. صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين، رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون ...:
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
وَأَنذِرْ عَشِيرَتَكَ الْأَقْرَبِينَ    
صدق الله العظيم

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! 



    ''Hvala Allahu. Njemu se zahvaljujemo, od Njega pomoć i oprost tražimo. Njemu se utječemo od poroka i ružnih djela svojih. Onoga koga Allah na pravi put uputi, niko ga u zabludu ne može odvesti, a onoga koga On u zabludi ostavi niko ga na pravi put ne može uputiti. Svjedočimo da je samo Allah bog i da je Muhammed Njegov rob i Njegov Poslanik, koga je On uistinu poslao da radosnu vijest donese i da opomene prije nego što nastupi Sudnji čas.

        Vjera je nebrušeni dijamant u vjernika. Brižan musliman nije ravnodušan do blagodati kojom je počašćen. Islam, to blago naslijeđeno, se njeguje, prenosi i čuva. Trećeg novembra 2013 godine će se navršiti 1434 godine od kako je sunce ovog svijeta, Muhammed s.a.v.s., učinio hidžru iz Mekke u Medinu i pustio da iz njegove seobe izvučemo pouku da se ne treba začahuriti i zatvoriti u sebe. Poruke hidžre su mnogoznačne a jedna od njih je da je  bereket u dinamici i kretanju.   

       Dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 27. zu-l-hidždže 1434. ili 01. novembar 2013. godine.  U  5 suri - El-Maida/ Sofra , u 87-88. ajetu Allah, dž. š., kaže: 
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تُحَرِّمُوا طَيِّبَاتِ مَا أَحَلَّ اللَّهُ لَكُمْ وَلَا تَعْتَدُوا ۚ إِنَّ اللَّهَ لَا يُحِبُّ الْمُعْتَدِينَ   
"O vjernici, ne uskraćujte sebi lijepe stvari koje vam je Allah dozvolio, samo ne prelazite mjeru jer Allah ne voli one koji pretjeruju .
وَكُلُوا مِمَّا رَزَقَكُمُ اللَّهُ حَلَالًا طَيِّبًا ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ الَّذِي أَنتُم بِهِ مُؤْمِنُونَ
    "I jedite ono što vam Allah daje , što je dozvoljeno i lijepo; i bojte se Allaha, u Kojeg  vjerujete." "/87/ /88/,

    El-Buhari i Muslim prenijeli su od Aiše, r.a., da su neki drugovi Allahova Poslanika, s.a.v.s., pitali njegove žene o njegovom privatnom životu, pa je poslije jedan rekao: "Ja neću jesti meso", drugi: "Ja se neću ženiti", a treći: "Ja neću spavati na postelji", pa je to čuo Vjerovjesnik, s.a.v.s., i rekao: "Šta je tim ljudima, da neko od njih govori to i to, jer ja i postim i mrsim se, i spavam i ustajem /noću/, jedem meso i ženim se. Onaj ko ne voli moju praksu i ne pripada meni." 
وَأَنذِرْ عَشِيرَتَكَ الْأَقْرَبِينَ  
   O Muhammede, opominji rodbinu svoju najbližu! (26:214) Potom Poslanik, s.a.v.s., kaže: ”Podučavajte svoju djecu namazu od sedme godine.”

    Svaki musliman ko u vjeru poziva treba da prvo pozove svoju rodbinu, svoju djecu i porodicu. Kada je Allah, subhanehu ve te'ala, naredio svome Poslaniku, s.a.v.s., da poziva u vjeru rekao je: “O Muhammede, opominji rodbinu svoju najbližu! Jer su oni prvi ljudi, kojima on treba činiti dobročinstvo i prema kojima treba biti milostiv. Poslanik, s.a.v.s., je odgoj djece učinio najodgovornijom obavezom roditeljima. Prenosi se od Abdullaha ibn Omera, r. a., da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: ”Svaki od vas je pastir i odgovoran je za svoje stado. Muškarac je pastir svoje porodice i odgovoran je za svoje stado. Žena je pastir muževe kuće i odgovorna je za svoje stado. Rob sluga je pastir bogastva svoga vlasnika i odgovoran je za svoje stado.” Pa je dodao: Ja mislim da je rekao: ”Sin je pastir imetka od svoga oca i odgovoran je za svoje stado. Svako od vas je pastir i odgovoran za svoje stado.”(Buharija, Muslim)

       Ebu Ne' im bilježi od Enesa: «Upitao je neki beduin: 'Allahov Poslaniče, šta je ključ dženneta?' Poslanik, a.s. je rekao: ' (To su riječi) nema boga sem Allaha.'» Musliman koristi kapije znanja. Korištenje kapijama znanja Allah, dž.š. je za svaku obavezu odredio ključ kojim se ona otvara: ključ namaza je čistoća, ključ hadždža je ihram, ključ dobročinstva je iskrenost, ključ dženneta je priznavanje Allahove jednoće, ključ znanja je lijepo pitanje, ključ pobjede je strpljivost, ključ povećanja opskrbe je zahvalnost, ključ prijateljstva je ljubav i sjećanje, ključ želje za Ahiretom je skromnost na dunjaluku, ključ vjerovanja je razmišljanje o onome o čemu Allah, dž.š. traži od svojih robova da razmišljaju, ključ ulaska kod Allaha jesu predanost srca i njegova pripadnost Njemu, te iskrenost u postupanju, ključ života srca je promišljanje Kur'ana, skriveno obraćanje u ranim jutrima i ostavljanje grijeha, ključ opskrbe je trud i traženje oprosta od Allaha, ključ moći je pokoravanje Allahu i Njegovom Poslaniku, a ključ spremnosti za budući svijet je  ne pouzdava ti se u pustu nadu.

      Korištenje kapijama znanja je vrlo važna tema jer se tu radi o spoznaji ključeva dobra i zla. Uzvišeni Allah je, naime, odredio za svako dobro i zlo određeni ključ i kapiju, pa je tako npr. učinio politeizam i oholost ključem džehennema, alkohol ključem svakog grijeha, lijenost ključem neuspjeha i lišenosti, griješenje ključem nevjerstva, a tvrdičluk ključem škrtosti i prekidanja rodbinskih veza. Stoga, čovjek treba da obrati veliku pažnju na spoznaju ključeva i onoga za što su namijenjeni, a Allah, dž.š. stoji iza njegovog uspjeha i pravosti, Njemu pripadaju vlast, zahvala, blagodarnost i blagodat.

      Prenosi se od Ibn Mes'uda, r. a., da je rekao: „Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: 'Držite se iskrenosti, jer iskrenost vodi dobročinstvu, a dobročinstvo vodi u Džennet, a čovjek neće prestati biti iskren i držati se istine sve dok ne bude upisan kod Allaha kao iskren. I čuvajte se laži, jer laž vodi u griješenje, a griješenje vodi u Vatru, a neće čovjek prestati lagati i držati se laži sve dok ne bude kod Allaha upisan kao lažov.'“ Muttefekun alejhi.

    Prenosi se od Ebu Hurejre, r. a., da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao:

„'Čuvajte se lošeg mišljenja (o ljudima), jer je loše mišljenje,doista, najlažniji govor.'“ Muttefekun alejhi.

    Prenosi se od Ebu Derdaa, r. a., da je rekao: „Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: 'Nema ničega težeg na Mizanu od lijepog ponašanja.'“ Bilježe Ebu Davud.

     Prenosi se od Ibn Omera, radijallahu anhuma, da je rekao: „Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: 'Stid je od imana.'“ Muttefekun alejhi.


     Prenosi se od Ebu Hurejre, r. a., da je rekao: „Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: 'Sadaka nije umanjila nijedan imetak, i nije Allah robu koji prašta uvećao ništa osim ponosa, a nije se niko ponizno ponio prema Allahu a da ga Allah nije uzdigao.'“ Bilježi Muslim.

     Prenosi se od Abdullaha b. Selama, r. a., da je rekao: „Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: 'O ljudi, širite selam, održavajte rodbinske veze, hranite (gladne) i klanjajte noću dok drugi ljudi spavaju, ući ćete u Džennet u miru.'“ Bilježi Tirmizi.

     Prenosi se od Ebu Hurejre, r. a., da je rekao: „Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: 'Najviše što će uvoditi u Džennet jesu bogobojaznost i lijepo ponašanje.'“ Bilježi Tirmizi.

      Prenosi se od njega, r. a., da je rekao: „Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: 'Nećete moći pridobiti ljude svojim imecima, pa ih pridobijajte vedrim licima i lijepim ponašanjem.'“ Bilježi Ebu Ja'la.

      Od svih dunjalučkih blagodati najbolja ti je islam, a od svih vrsta zanimanja, najbolje je biti u pokornosti Allahu,dž.š.



    Prenosi se da je hazreti Osman r.a rekao:

   “Onoga koji redovno klanja pet dnevnih namaza u njihovom određenom vremenu Allah će počastiti sa devet počasti:

-         Zavoljet će ga, Allah

-         Podarit će mu zdravlje u tijelu,

-         Čuvat će ga meleki,

-         Dat će mu bereket u kući,

-         Lice ce mu biti svijetlo kao u dobrih ljudi,

-         Dat će da mu srce omekša,

-         Prijeći će preko Sirat-ćuprije munjevitom brzinom,

-         Sačuvat će ga od Džehennema,

-         Smjestit će ga u blizini onih koje neće biti strah i onih za koje neće biti žalosti.“

        Musliman vodi računa o svemu pa i o hrani koju jede. On priprema hranu i piće od lijepog i halal porijekla, bez ikakvih primjesa harama i sumnjivih stvari, jer Uzviseni veli: ../ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُلُوا مِن طَيِّبَاتِ مَا رَزَقْنَاكُمْ O vjernici, jedite lijepa jela koja smo vam podarili! (El Bekare,172.) Pod izrazom lijepa misli se na halal jela u kojima nema ništa što je nečisto i pogano.

       Musliman će biti nagrađen za ono što pojede i popije, zato će prije jela odlučiti da jede radi jačanja tijela, radi činjenja ibadeta Uzvišenom Allahu, imajući na umu da dozvoljena djela sa valjanim nijjetom, prelaze u dobra djela za koja će biti nagrađen.
      Dova

     Gospodaru naš, učvrsti nas na putu islama, ne iskušavaj nas sa onim što nećemo moći podnijeti, učini nas od onih sa kojima si zadovoljan, uputi našu djecu na pravi put, budi nam milostiv na Sudnjem danu i oprosti nam naše grijehe i tajno i javno počinjene.

      Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volimo džamiju pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne daj nam da zaboravljamo svoju islamsku zajednicu.
     
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون. صدق الله العظيم

Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul Buhari, Ibni Kajjim El-Dževzi, ,Knjiga o Džennetu'


Nijaz Salkić

25. okt. 2013

MIMBERA - LJUDI OD USPJEHA



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ. صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين، رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون ...:
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
قَدْ أَفْلَحَ الْمُؤْمِنُونَ. الَّذِينَ هُمْ فِي صَلَاتِهِمْ خَاشِعُونَ    
صدق الله العظيم
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! 


      ''Hvala Allahu. Njemu se zahvaljujemo, od Njega pomoć i oprost tražimo. Njemu se utječemo od poroka i ružnih djela svojih. Onoga koga Allah na pravi put uputi, niko ga u zabludu ne može odvesti, a onoga koga On u zabludi ostavi niko ga na pravi put ne može uputiti. Svjedočimo da je samo Allah bog i da je Muhammed Njegov rob i Njegov Poslanik, koga je On uistinu poslao da radosnu vijest donese i da opomene prije nego što nastupi Sudnji čas.

   Dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 20. zu-l-hidždže 1434. ili 25. oktobar 2013. godine.  


    Od kad je svijeta i vijeka, čovjek se pita čemu ovaj život, kako ga organizovati, pametno iskoristiti i ostati zdrav i u pameti. Zdravog čovjeka život upreže u svoja kola,  goni ga i lomi, tjera ga neumoljivim tempom. Svako sebi izabere brzinu kojim će  ostvariti svoje želje.  Prevelike ambicije donose pritisak i stres. Kada se čovjek se upregne u kola svojih želja, pa radeći iz sedmice u sedmicu sanja dan kada će se naspavati, odmoriti, proveseliti i zabaviti. Čak i kada odluči da se odmori, često  ne može zaspati. Onda dolaze tablete i pitanje, kako naći smiraj.  Allah dž.š. u suri Er-Ra’d, u 28 ajetu veli: One koji vjeruju i čija se srca, kad se Allah spomene, smiruju – a srca se doista, kad se Allah spomene, smiruju!

      Dakle, kad god osjetimo da smo 'pretjerali' ispunjavajući sebi ili svojima nagomilane želje, ili smo od posla u brizi uz osjećaj da smo izgubljeni, vratimo se Allahu dž,š, zamolimo Ga i pozovimo Ga, da nam vrati snagu volje i samopouzdanja.  Ko redovno iščitava kur'anski tekst, vidjeće da Uzvišeni Allah daje primjere lijeka za u svakom vremenu. Tako kur’ansko kazivanje o Junusu a,s, kojeg je riba progutala (Kit) je izvanredan primjer koji govori o važnosti spominjanja Allaha dž,š, spominjanje koje će donijeti smiraj srca i duše. Zamislimo Junusovu a.s. situaciju u kojoj je bio i kako  se je osjećao tada, bio je u utrobi ribe koja je plovila morskim dubinama i tminama. Ali Junus a.s. se nije predavao, nije sebi dozvolio da bude u depresiji, i nije odustao dok  se borio sa velikim problemom. Allah dž.š. ga je izbavio iz tmine u kojoj je bio te ga i zaštitio.    
      Ovdje se draga braćo spominje riječ ”tmina”, što ne mora da znači da se pod tminom misli samo ako nema svjetlosti. Tmina ima širi pojam značenja, jerbo tmina je i kada se ljudi odmeću od islama, tmina je kada ljudi slijede stranputice, tmina je kada ljudi sami sebi zulum čine ili prema drugima itd.

     Razmislimo o ajetu u suri Saffat 143-144 Allah dž,š, kaže: I da nije bio jedan od onih koji Allaha hvale, sigurno bi ostao u utrobi njenoj do Dana kad će svi biti oživljeni.

Jedan od ashaba r.a. je došao kod Poslanika a.s. i žalio se na teret i tjeskobu koja ga je snašla. Ashab se bojao kako je više islamskih propisa, da neće moći sve da ispunjava, a Poslanik a.s. mu reče: Neka ti jezik uvjek bude vlažan sa spominjanjem Allaha. (Tirmizi)

    Kao što mnogi treniraju, jačajući svoje tijelo, tako isto moramo trenirati svoj nefs, svoju dušu, da je stalno u sjećanju na Allaha, da Ga spominjemo, a da ne provodimo vrijeme u igri i zabavi. Imam Hasan El-Basri je rekao: Zar te ne bi bilo stid, ako bi sutra došao pred Allaha, a da je većina tvog vremena potrošena na nešto drugo osim na spominjanja Allaha.

     Evo deset ajeta iz sure El-Mu'minun kao odgovor svakom čovjeku kako uspjeti:

"U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!"   قَدْ أَفْلَحَ الْمُؤْمِنُونَ  "U spjeli su vjernici", /1/  الَّذِينَ هُمْ فِي صَلَاتِهِمْ خَاشِعُونَ  "oni koji su u svojim namazima skrušeni", /2/  وَالَّذِينَ هُمْ عَنِ اللَّغْوِ مُعْرِضُونَ     "i koji se okreću od besmislica", /3/   وَالَّذِينَ هُمْ لِلزَّكَاةِ فَاعِلُونَ   "i koji zekat udjeljuju ", /4/ وَالَّذِينَ هُمْ لِفُرُوجِهِمْ حَافِظُونَ   "i koji stidna mjesta svoja čuvaju", /5/   إِلَّا عَلَىٰ أَزْوَاجِهِمْ أَوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُهُمْ فَإِنَّهُمْ غَيْرُ مَلُومِينَ    "osim od žena svojih ili onih koje su u posjedu njihovu , oni, doista, prijekor ne zaslužuju " ; /6/   فَمَنِ ابْتَغَىٰ وَرَاءَ ذَٰلِكَ فَأُولَٰئِكَ هُمُ الْعَادُونَ  "a oni koji i pored toga traže, oni u zlu sasvim pre t je ru ju "; /7/ وَالَّذِينَ هُمْ لِأَمَانَاتِهِمْ وَعَهْدِهِمْ رَاعُونَ   "i koji o povje r e n im im amanetima i obavezama svojim brigu brinu", /8/   وَالَّذِينَ هُمْ عَلَىٰ صَلَوَاتِهِمْ يُحَافِظُونَ  "i koji namaze svoje na vrijeme obavljaju ", /9/   أُولَٰئِكَ هُمُ الْوَارِثُونَ  "oni su dostojni nasljednici", /10/  الَّذِينَ يَرِثُونَ الْفِرْدَوْسَ هُمْ فِيهَا خَالِدُونَ  "koji će Džennet naslije diti, oni će u njemu vječno boraviti."/11/                           

     Čudno li je da se ovom vremenu puno govori o potrebi ljubavi, o svetosti braka, o međusobnoj pažnji, toleranciji, suživotu i razumijevanju. Na tu temu se dijele i svjetske nagrade. Međutim, sve je više nesretnih, usamljenih, depresivnih ljudi, porušenih porodica, propalih brakova, ljubavnih brodoloma...?  Islam je vjera ljubavi a jedno od 99 Allahovih lijepih imena je Vedud – Onaj koji voli. Naš Gospodar je na više mjesta u Kur'anu istakao da nas, kao vjernike i odane robove, voli te da od nas očekuje da budemo oni koji će voljeti Njega i voljeti i slijediti Njegovog Poslanika. Nadalje, Allah dž.š., nam govori o našoj ljubavi i pažnji spram djeteta, bračnog druga, roditelja, svojih bližnjih te našoj međusobnoj bratskoj ljubavi. U hadisu Muhammed a.s., je do ulaska u Džennet pobrojao nekoliko uslova ili nekoliko stepenica među kojima je, naravno, i naša međusobna ljubav.: 'Nećete ući u Džennet sve dok ne budete vjerovali a nećete istinski vjerovati sve dok se ne budete međusobno voljeli. Hoćete li da vam ukažem na djelo koje će, ako ga budete činili, biti uzrokom vaše međusobne ljubavi? Nazivajte i širite selam!''
     Svakom čovjeku je potreban mir i sigurnost i dobra uloga u životu. Mir i sigurnost, potrebe su za kojima žude ljudske duše.  Pravo na sigurnost se očituje u riječima Muhammeda s.a.v.s. koji je kazao: ''Ko osvane siguran među svojim porodom, zdravog tijela i uz to ima opskrbu za taj dan, takvom, kao da je čitav dunjaluk potčinjen.'' (Tirmizi)

    Zato treba koristiti i cijeniti zdravlje i sigurnost. Sretan je onaj koji svoju dušu bodri i podstiče na razmišljanje i uzimanje pouke iz prošlih i sadašnjih primjera i koji ustrajava u izvršavanju vjerskih dužnosti, i bespogovorno se odaziva na sve Božije pozive i upozorenja, u različitim situacijama i okolnostima. U trenucima blagosanja i sreće treba sijati optimizam i pozitivnu energiju oko sebe i bodriti one koji su je potrebni. Vjerovjesnik je konkretno opisao i osudio čovjeka koji sije metež i pesimizam, rekavši: “Ko kaže da je svijet propao, on je najveća propast samome sebi”, ili: “„... on je ljude i upropastio.”
    Potrebno je znati, da ako ne znamo kako se snaći i postupiti u životnim vodopadima i brzacima, šta od Allaha tražiti u određenoj teškoj situaciji, odgovor je, veličaj Ga, i On će ti dobro dati i nedaću otkloniti.  Allahov Poslanik, s.a.v.s., znao je tačno šta hoće i šta želi, koji su njegovi ciljevi i kako da ih ostvari. Imao je jasnu sliku rezultata kojeg očekuje. On nije požurivao rezultat, nije žalio zbog toga što je on bio daleko, što je zahtijevao trud i zalaganje, nije očajavao, nije jadikovao, nije prigovarao, već je predano i iskreno radio, bez posustajanja, kucajući na vrata svake mogućnosti, pa ako bi se zatvorila ili pokazala neprikladnim, odlazio je na druga vrata i išao dalje, vedro, sa osmijehom, sa radošću, veseleći se svakom narednom namazu u kojem se opuštao padajući na sedždu Allahu.

     Jedan od temelja strategije Poslanikovog uspjeha je davanje nade i suzbijanje i zatvaranja puteva beznađa, očaja i izgubljenosti. Poslanik s.a.v.s., nije dopuštao da pesimizam ovlada ljudskom mišlju, a kamo li mišlju cijelog ummeta, jer bi to značilo gubljenje nade u Allahovu milost, spas, pomoć i zaštitu vjernika i ummeta vjerničkog. Kur’an je jasno naznačio ovaj princip: Allah ne voli da se o ružnome javno govori, a Vjerovjesnik, s.a.v.s., kaže: “Ako nastupi Sudnji dan a u ruci nekog od vas bude mladica palme, neka je zasadi, pa za to će biti nagrađen.“ – mada ona neće izrasti, niti će neko doživjeti njen razvoj i izbijanje plodova. Iz tog razloga, misija muslimana na zemlji je da šire dobro, podržavaju ga i promoviraju, a da suzbijaju svaki oblik i metod pesimizma i očaja.

    Isto tako je bitno razvi(ja)ti govornu vještinu kićenog izražavanja lijepim i biranim riječima. Primjer vidimo iz kur’anskog ajeta: Zar ne vidiš kako Allah primjer navodi: Lijepa riječ drvetu lijepome sliči – dok grane ka nebu izvija, korijen mu stameno stoji; ono donosi plodova u svako doba, s dopuštenjem Gospodara svoga – Allah navodi primjere ljudima da bi došli do nauka. A ružna riječ drvetu ružnome sliči: iščupano je iz tla, tako da uopće nema stamenosti. (Ibrahim, 24.26.). 

    Dova


      Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volimo džamiju pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne daj nam da zaboravljamo svoju islamsku zajednicu.
     
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون. صدق الله العظيم

Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul Buhari, Safet ef. Pozder / Nuhefendića džamija, Prozor, Hatib: Dr. Sa'ud Šurejm, preveo i  sažeo: Amir Durmić


Nijaz Salkić