30. maj 2014

mimbera

nhg

22. maj 2014

MIMBERA – DOBROČINITELJU KORIST



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ. صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين، رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون:
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
أَتَأْمُرُونَ النَّاسَ بِالْبِرِّ وَتَنسَوْنَ أَنفُسَكُمْ وَأَنتُمْ تَتْلُونَ الْكِتَابَ ۚ أَفَلَا تَعْقِلُونَ صدق الله العظيم.
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! 
       Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka je salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., i njegovu časnu porodicu.
         Dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 24. redžeb 1435. ili 23. maj 2014. godine. Ovo je 23. hutba u novoj godini.
          Prošli petak govorismo o silnicima a danas ćemo a dobročinitelju.
      Uzvišeni Allah u 45. suri El - Džasije / Oni koji kleče, u 15. ajetu postavlja dijagnozu čovjekovog djelovanja i njegovu konačnicu:
مَنْ عَمِلَ صَالِحًا فَلِنَفْسِهِ ۖ وَمَنْ أَسَاءَ فَعَلَيْهَا ۖ ثُمَّ إِلَىٰ رَبِّكُمْ تُرْجَعُونَ
"Onaj koji čini dobro - sebi ga čini, a onaj koji radi zlo - radi protiv sebe, a na kraju ćete se Gospodaru svome vratiti."/15/ 
      Enes, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve selleme, rekao: "Nijedan od vas neće biti pravi vjernik, sve dok ne bude želio svome bratu ono što želi sam sebi."  (Mutefekun alejhi)
     Dobročinstvo prema drugim osobama važna je osobina koja donosi sreću i odagnava tugu. Ono, dakako, uključuje sadaku, udjeljivanje drugima, kao i svaki oblik pomaganja i činjenja dobra ljudima. Sve ovo smiruje naše srce i grudi nam čini prostranim.
“Ako Allahu drage volje zajam date, On će vam ga mnogostruko vratiti i oprostit će vam, jer Allah je blagodaran i blag.” (EtTagabun, 17)
    Allah iz obilja daruje, pruža i daje meni, tebi, njemu, njoj, njemu, nekome i svakome. Pruža nam danas, sutra pruža nam iz  obilja Svoga sve do zadnjeg uzdaha našeg.  Zato ću i ja ti i svaki onaj ko je insan drugih se u nevolji prisjećati.   
     Novca će brzo nestati, Godine će teći pa stati i prestati. Novac je poput vode: Ako ga čuvaš, on se pokvari, Ako pustiš da teče, Od novca i pare  ništa nema slađe.
    Poznati dobrotvor Hatim svojoj ženi govorio je uvijek da pravi hranu za goste i nije želio da jede bez prijatelja, jer bi s njima mogao razgovarati i biti čiste duše. Poznat je njegov stih u kojem kaže svojoj ženi: “Ako si nam kakvo jelo spravila Nađi nekog ko će ga pojesti, Jer ja sam za trpezu neću zasjesti.”
   Trebamo se pitati da li je gomilanje novca ikome produžilo život? Da li je ikome plemenitost skratila život? To se zaista nikada nije desilo.
   Upitan je Božiji Poslanik, s.a.v.s.: "O Božiji Poslaniče! Koja je sadaka najveća?“ Rekao je: "Da udijeliš sadaku onda kada si zdrav i kada se bojiš siromaštva, nadajući se bogatstvu. I ne ostavljaj to sve dok duša ne dođe do grla (smrt) i onda kaži: 'Dadnite tom i tom toliko i toliko, a tom i tom toliko i toliko, a zar tom i tom nije pripadalo toliko i toliko?'“ (Muslim) Praksa Božijega Poslanika, s.a.v.s. i njegovih drugova ispunjena je svijetlim primjerima udjeljivanja na Allahovom putu. Nakon što bi Poslanik, s.a.v.s., obznanio potrebu za udjeljivanjem, njegovi plemeniti drugovi bi se natjecali u tom plemenitom djelu, ne čekajući da se nagone i moljakaju.
    Kada je u pitanju slatkorječivost na putu dobra, budimo najslađe riječi, a kada treba ubirati plodove slatkih riječi, budimo u činjenju dobra prvi, da ne bi pali na testu dokazivanja.
     Allah, dž.š., kaže: "Zar da od drugih tražite da dobra djela čine, a da pri tome sebe zaboravljate, vi koji Knjigu učite? Zar se opametiti nećete?" (El-Bekara, 44)  Uzvišeni Allah, dž.š. spominje Šuajbovu principijelnost u činjenju dobra pa navodi njegove riječi: `Ja ne želim činiti ono što vama zabranjujem. " (Hud, 88)
     Škrtost duše posljedica je škrtosti ruke, a škrti su malodušni ljudi bez morala jer oni škrtare na Allahovu dobru. Da znaju da pomoć i davanje drugim ljudima donosi sreću, takmičili bi se u tom dobru.
     Džemat i džamija je polazište i naše okupljalište. Kroz džemat i džamiju svaki musliman skuplja bodove po kome se može vidjeti na kojem brijegu. U širem smislu poimanja svi smo muslimani glede na to da smo rođeni u muslimanskom ambijentu, odrastali u ezanskom okruženju i podizani od muslimana roditelja. Gledajući na  nijanse i detalje po kojima se smo blizu ili daleko kao npr.,  kroz pripadnost džematu, obilasku džamije i udaljavanju ili podržavanju džemata možemo vidjeti dali smo na višem stepenu imana, jesmo li mu'mini-vjernici.
     Za nas ,Balkanske muslimane' a dahabetile Bošnjake ovi dani i naredno vrijeme je period humanog, moralnog, vjerničkog i svakog drugog preispitivanja i dokazivanja. Čini mi se da smo muslimani ovih prostora na stalnom ,pisanju domaće zadaće' a posebice u ovih zadnjih 20 godina. Zato se ovih dana s pravom zapita jedan naš insan: ,Zašto mi činjenje dobrih djela gledamo kroz prizmu "društvene koristi", a ne kroz prizmu "lične koristi i dobiti". Ono što uradimo, bilo veliko ili malo, naći ćemo kod našeg Gospodara i na Dan kad neće ništa koristiti osim ta dobra učinjena djela'. Ono što se udijeli ustvari trajno ostaje. Poslanik, sallahu alejhi ve sellem, upitao je svoje drugove: "Kome je od vas imetak njegovog nasljednika draži od njegovog imetka?“ Rekli su: "O Božiji Poslaniče, nema nikoga od nas a da mu njegov imetak nije draži.“ Rekao je Poslanik: "Zaista je njegov imetak ono što je udijelio, a ono što je ostavio je imetak njegovog nasljednika." (Buhari)
     Došlo je vrijeme mijenjanja psihologije džematlije glede poimanja i vrednovanja džamije i džemata. Upamtimo jednom da ništa veća i vrednija nije džamija i džemat u Sarajevu od one u Mostaru, Kelnu, Jesenicama, Adelaidu ili u Priboju na Limu. Sve te džamije i džemate moramo voljeti i dijeliti njihove brige, uspjehe i strahove. Zato je čudno što se većina džematlija ponašaju kao posmatrači i ,visoki predstavnici' koji imaju mogućnosti i snagu a ipak čekaju na nekoga drugoga da (u)radi za naš džemat i Allahovu vjeru, kada smo svi potrebni Allahovog zadovoljstva i milosti i zašto smo najglasniji kada vidimo propuste a nijemi kada treba tom džematu pomoći! I zar džemat u kojem živimo i boravimo nije ustvari naš džemat, čiji nas napredak raduje, a nazadak žalosti!?
     Podijeliću nekoliko misli na relaciji vjernik-džemat. Vjernik sliči zgradi koja je spolja zapuštena, ali kada uđeš u nju nađeš je čistu i urednu; dok griješnik sliči grobnici koja je spolja uređena i okićena pa zadivi gledaoca, ali joj je unutrašnjost puna tru(h)leži. Ko želi da mu molba bude primljena u nevolji, neka se u blagostanju moli Allahu. Allahova pomoć prati strpljive: poslije neugodnosti slijedi radost, a poslije teškoća dolazi olakšica.
     O, Enese! - kaže Muhammed a.s., svom drugu Enes ibni Maliku,- kada te zabrine kakva važna stvar moli se za znak od Allaha do sedam puta, pa postupi onako kako u svome srcu (u duši) osjetiš da treba uraditi.
       Dova
     Allahu moj, udruži me sa dobrima, a udalji me od drugovanja sa zlima! O Allahu, opskrbi me samilošću prema siročadima, i dijeljenjem hrane, u širenju selama, i u druženju sa plemenitim. Tako ti darežljivosti tvoje.    
     Milostivi Allahu, podari mi poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volim džamiju pa da se radujem petku i džumi namazu u njemu. Ne daj mi da zaboravljam svoju islamsku zajednicu.
ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
šجلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون. صدق الله العظيم
Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul Buhari, Mr. Osman Smajlović, Sadaka čini grudi prostranim (Aid el-Karni), (Teshil, 1:113; Ihja’, 2:64).

16. maj 2014

MIMBERA - SILA BOGA NE MOLI



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ. صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين، رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون:
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
آمَنَ الرَّسُولُ بِمَا أُنزِلَ إِلَيْهِ مِن رَّبِّهِ وَالْمُؤْمِنُونَ ۚ كُلٌّ آمَنَ بِاللَّهِ وَمَلَائِكَتِهِ وَكُتُبِهِ وَرُسُلِهِ لَا نُفَرِّقُ بَيْنَ أَحَدٍ مِّن رُّسُلِهِ ۚ وَقَالُوا سَمِعْنَا وَأَطَعْنَا ۖ غُفْرَانَكَ رَبَّنَا وَإِلَيْكَ الْمَصِيرُ
صدق الله العظيم
     U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! 

   Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka je salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., i njegovu časnu porodicu.

    Dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 17. redžeb 1435. ili 16. maj 2014. godine. Ovo je 28. hutba u novoj godini.

   Prošli petak govorismo o melekima koji silaze a danas ćemo o asijama i siledžijama.

   Uzvišeni Allah u 34. suri Sebe' / Saba', u 34. i 35. ajetu otkriva teškoće daija i karaktere klase bogatuna i silnika:
وَمَا أَرْسَلْنَا فِي قَرْيَةٍ مِّن نَّذِيرٍ إِلَّا قَالَ مُتْرَفُوهَا إِنَّا بِمَا أُرْسِلْتُم بِهِ كَافِرُونَ    
Mi ni u jedno naselje opominjača nismo  poslali a da nisu rekli oni koji su na raskošan život bili navikli: "Ne vjerujemo mi u ono što je po vama poslano!" /34/
وَقَالُوا نَحْنُ أَكْثَرُ أَمْوَالًا وَأَوْلَادًا وَمَا نَحْنُ بِمُعَذَّبِينَ
 i da nisu govorili: "Imamo više imetka i djece; mi nećemo biti mučeni!" /35/ ( … a to su oni koji su posjedovali blagodati, bogatstvo i vodeće pozicije'.)

   Bogati vjeruju u sebe. Vjeruju da svoje ideje mogu da prodaju i da zarade mnogo novca radeći što vole. Njihova vjera privlači novac. Jedan zapadni učenjak  je u knjizi naveo:“Bogati vjeruju u mogućnosti da se obogate dok ostatak svijeta vjeruje u siromaštvo. Vjera u siromaštvo vuče u nazad“. Dakle, bogati, uticajni, oni što se guraju i ruše sve pred sobom penjući se uz stepenice uspjeha, malo drže do vjere i do Boga.

  Allahov miljenik i Poslanik Muhammed s.a.v.s. je bio oličenje skromnosti i jednostavnosti života pa nas je svojim životom učio skromnosti. Enes ibn Malik prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Allahu, daj mi da živim i umrem kao siromah i proživi me u skupini siromašnih na Sudnjem danu.' Aiša reče: 'Zašto Božiji Poslaniče?' 'Zato što će oni u Džennet ući četrdeset godina prije bogataša. Aiša, nemoj vratiti siromaha bez ičega Udijeli mu makar pola hurme. Aiša, voli siromahe i budi im blizu, pa će tebi Allah na Sudnjem danu biti blizu,' reče joj Poslanik, s.a.v.s. (Tirmizi)

     Imami-Ahmed bilježi hadis Ebu Hurejre u kojem stoji da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Siromašni muslimani će ući u Džennet prije bogatih muslimana, za pola dana, a to je pet stotina godina.” Tirmizija kaže daje ovaj hadis hasen sahih, te da se ovim senedom služio i Muslim u svome Sahihu.

   Međutim, neki učenjaci daju napomene i tumače ovaj hadis ovako.To što će siromasi ući u Džennet prije nego bogati ne znači da će u njemu biti bolje pozicionirani. Onaj koji uđe posljednji od bogatih može biti na najvišoj deredži, svejedno što su drugi ušli prije njega. Dokaz za to je činjenica da će neki u Džennet ući bez polaganja računa, njih čak sedamdeset hiljada. Može se desiti da neko ko bude polagao račun na Sudnjem danu bude bolji od većine njih. Tako, ako bogat čovjek uspješno položi račun za svoje bogatstvo, ako bude Uzvišenom Allahu zahvalan i ako Mu se bude približavao različitim vidovima dobročinstva i sadake, bit će na višem stupnju od siromaha koji je prije njega ušao, ali nije imao djela takve vrste. Ovo naročito vrijedi ako bogati vjernik bude činio djela koja je i siromašni činio, pa ga u tome pretekao. Jer, Allah neće dozvoliti da propadnu djela onih koji budu dobro činili.

  Većina sadašnjem kavma, to su savremenici brzog prenošenja informacija, dakle, to smo mi koji gledajući tv, čitajući vijesti sa ,pametnih' telefona, tableta i laptopa, mislimo  da kontrolišemo informacije i da nam je cijela planeta na dlanu. Prateći, čitajući i gledajući silu tv programa, sajtova, portala saznajemo saznati ko se rodio, ko je uspio, ko je obogatio, osiromašio, nastradao, ko je ubio i koga su usmrtili. Osjećaj sitosti od informacija brzo zamijeni osjećaj praznine i razočarenja. Zato oni koji su tu medijsku zamku prokontali vole osamu bez ,napredne'  tehnologije. Vjernici svoje duhovne ,baterije' pune učenjem i proučavanjem Kur'ana a.š.

   Ako imamo vremena za analizu dobijenih vijesti i informacija uviđamo bahatost, uspone i sunovrat ,truhlih' bogataša, potkupljivih vlastodržaca, bezosjećajnost i siledžijstvo tiranskih režima, jeftinoću ljudskih života i ljigavost ulizica.

     Ima jedna sura koja spominje mladiće koji su ,pobjegli' od iskrivljenih vrijednosti tadašnjeg društva. Sura Kehf nas takođe upoznaje sa posljednjim vremenom. Vremenu velikih nemira, sveopćeg konflikta, masovnih ubijanja, ogromnih pokolja, jake korupcije, razvijenog bezbožništva, vrijeme velikih nepogoda, zemljotresa, poplava, vrijeme koje niko ne može razumjeti osim onih koji slijede i proučavaju Kur'an.

    Sura Kehf je 18. sura u Kur'anu, nazvana je Pećina, što je sinonim za kutak i sudbinu vjernih, poštenih i bogobojaznih ljudi. Događaje u Suri Kehf je Allahov poslanik, Muhammed s.a.v.s., povezao sa Dedžalom, lažnim spasiteljem-Mesijom.   
     On je jedan od velikih znakova posljednjeg doba. I kad se Dedžal pojavi u svijetu, kada bude napredovao u svojoj misiji, dovest će čovječanstvo do majke svih testova i ako padnete na tom testu, uništit ćete svoju vjeru i završit ćete kao smeće bačeno u džehennemsku vatru. Dedžal je završio skoro 2/3 svoje misije i ostala je samo 1/3. Živimo u vremenu kada je napad Dedžala intenzivan.

   Rekao je, vrijeme će brzo prolaziti. Godina će proći kao mjesec, mjesec kao sedmica, sedmica kao dan itd. Zašto imamo percepciju-osjećaj da vrijeme prolazi brže? Uskoro nastupa najodabraniji mjesec ramazan. Ako odeš u itikaf znaćeš zašto. Itikaf je kad odeš u mesdžid i odlučiš da nećeš napustiti mesdžid određeno vrijeme, kao npr. zadnjih 10 dana ramazana, ili možeš otići u itikaf od akšama do sabaha, ili od sabaha do akšama. Percepcija je da vrijeme brže teče jer Allah nije više u srcu, dunjaluk je sada u srcu. Pohlepa za parama pustila je korijene u srcu, zarobila je srce i vrijeme prolazi brže. Ako odeš u itikaf, u mesdžid, najednom vrijeme počinje da teče sporije i sporije. Pa razumiješ zašto. Živimo u vremenu sirovog materijalizma i vremenu kada se dunjaluk probija do srca.

    Rekao je Poslanik s.a.v.s. da će biti univerzalno rasprostranjen hardž. Pogledao je Medinu i rekao je: ''Vidim hardž kako pada na vas kao kapljice kiše''. Upitan je šta je hardž. On je rekao: ''Ubijanja, pokolji, ubistva - to je hardž''. Vidite ubijanje svaki dan u novinama, svaki dan na naslovnoj strani. Ubijanja, pokolji! Sjeti se da je Poslanik (as) to prorekao da će doći.

    Zato je važno dio svog slobodnog vremenu dati na proučavanje Kur'ana. Neka Allah blagoslovi one koji proučavaju i koji podučavaju Kur'anu. ''Najbolji od vas je onaj koji uči Kur'an i koji podučava Kur'anu''.

    Onda je rekao, u hadisi-kudsijj, to su riječi Allaha Uzvišenog koje prenosi Poslanik s.a.v.s. o vremenu Jedžudža i Medžudža, da će od 1000 ljudi, 999 ući u džehennemsku vatru. Ako ovo nije dovoljno da nas probudi, šta će nas onda probuditi.

    Najbolji čovjek na dunjaluku je, kako veli Poslanik, s.a.v.s.,: "Spašen je i postigao je što treba onaj ko prihvati islam, kome bude data dovoljna nafaka i koga Allah učini zadovoljnim onim što mu je dao."

           Dova

     Allahu moj, udruži me sa dobrima, a udalji me od drugovanja sa zlima! O Allahu, opskrbi me samilošću prema siročadima, i dijeljenjem hrane, u širenju selama, i u druženju sa plemenitim. Tako ti darežljivosti tvoje.    

     Milostivi Allahu, podari mi poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volim džamiju pa da se radujem petku i džumi namazu u njemu. Ne daj mi da zaboravljam svoju islamsku zajednicu.



ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
šجلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون. صدق الله العظيم
Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul Buhari, Doc. dr. Almir Fatić, Knjiga uputa za strpljive i zahvalne, Ibn Qajjim El-Dževzije,