7. okt. 2016

MIMBERA - JEVMI AŠURE




الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ،  نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا.  مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ.
صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده . ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين،
رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه . إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون .
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
إِنَّ عِدَّةَ الشُّهُورِ عِندَ اللَّهِ اثْنَا عَشَرَ شَهْرًا فِي كِتَابِ اللَّهِ يَوْمَ خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ مِنْهَا أَرْبَعَةٌ حُرُمٌ ۚ
صدق الله العظيم
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!        

Zahvala pripada Allahu dž.š. Neka je salavat i selam na Allahova Poslanika Muhameda, s.a.v.s., na njegovu časnu porodicu, ashabe, i svakog onog koji bude slijedio uputu do Sudnjega dana. (Amin)

  A zatim: Dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 06. muharrem 1437. ili 07. oktobar 2016. godine. Ovo je 1. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Hidžret i Nova godina', a današnja je, ,Jevmi ašure'.

Allah, dž.š, kaže: „Broj mjeseci u Allaha je dvanaest, prema Allahovoj Knjizi, od dana kada je nebesa i zemlju stvorio, a četiri su sveta; to je prava vjera." (Et-Tevba, 36.)

  Cijenjeni džemaate!          

 Deseti dan mjeseca muharrema se zove "Jevmu-Ašura". Prenosi Ibn Abbas r.a. da je Poslanik s.a.v.s. kada je došao u Medinu, našao Jevreje kako poste Ašuru, pa je upitao: "Šta je ovo?" Rekli su: "Ovo je lijep dan, dan u kojem je spašen Musa a.s. sa Benu Israelićanima, od njihova neprijatelja, pa ga je Musa postio." Rekao je: "Meni je Musa bliži od vas!" – pa je postio i naredio drugima da poste. (Buharija)

 U Ahmedovoj zbirci se nalazi predaja: Prenosi se od Ibn Abbasa r.a.: "Nisam vidio Poslanika s.a.v.s. da sa više želje posti neki dan od Ašure i ovoga mubarek mjeseca (misleći na ramazan)." (Buharija)

 U istoj zbirci se nalazi hadis, koji govori o tome da je post Ašure uzrok praštanja grijeha učinjenih u protekloj godini: Rekao je Allahov Poslanika s.a.v.s.: ,Post Ašure je uzrokom praštanja grijeha koji su učinjeni protekle godine!' (Muslim)

 Preporuka je Poslanika, s.a.v.s., da se pored desetog dana muharrema posti dan prije (ili dan poslije.

Obilježavanje postom deseti dan Muharrema je bilo uobičajeno u praksi ashaba posebno prije objavljivanja obaveznosti posta mjesecom Ramazanom. Nakon toga je post ovim danom ostao u statusu dobrovoljnog posta (nafile).  Ko je htio postio ga je i imaće nagradu za to, a ko ne bude postio nema kazne a nema ni nagrade.

  Ašura danas

 Dan ašure je dobrim dijelom zastupljen među muslimanima, ali njegovo obilježavanje mora biti u skladu sa Kur’anom i sunnetom. Među Bošnjacima ovaj se dan obilježava posebnim vjerskim programima u džamijama i tekijama. Pored tog ibadeta, običaj je da mnoge porodice toga dana pripremaju i kuhaju jedno posebno jelo koje se zove  a š u r e, slično kompotu, ali od raznih zrnastih plodova, suhog voća, začina i mirođija. Time se  podsjećamo na dan kada je po predaji, Nuh, a.s., nakon potopa dao da se od ostatka namirnica pripremi jelo za preživjele.

  Ašure je oporučio i Gazi Husrevbeg, pa je imaret Begove džamije u Sarajevu pripremao ašure za službenike džamije, a i za narod uglavnom siromašni. U starije doba ovaj običaj je toliko bio rasprostranjen da se znalo cijeli mjesec muharrema pozivati goste na ašure po kućama.   Porodice koje danas pripremaju ašure redovno ga dijele i svojim bližim komšijama. Na kraju, treba imati u vidu i to da suvremeni principi ishrane preporučuju ovakvu vrstu jela. Uz Allahovu pomoć želim da svaka muslimanska kuća ove godine ima svoju ašuru, svoje prijatelje i svoju rodbinu koja će zajedno da se vrate tradiciji ašureta.

   Ašure, mubarek jelo

  Da se ukratko podsjetimo na koji način i od  čega se spravlja ašura: u ašuru se može staviti od sedam do sedamdeset i sedam prehrambenih artikala. Poželjno je da broj bude neparan.

Žitarice i neka sjemena povrća: kukuruz, ječam, zob, pšenica, soja, leća, grah, riža, leblebija. Ove namirnice treba kuhati svaku zasebno i nakon ispiranja dodavati zbiru artikala u glavnoj posudi. Voće: limun, jagode, maline, kupine, ribizle, smokve, breskve, kajsije, šljive, grožđe, jabuke, kruške, dunje, banane, ananas, bostan, karpuza, borovnice, narandže… Svježe izrezano voće prokuhati u jakoj (v)agdi i sastaviti u većoj posudi, može se staviti i ukuhano konzervirano i voće iz zamrzivača..

 Povrće: slatka tikva, mrkva, krompir… isjeckati na kockice, skuhati sa malo šećera i sastaviti bez vode u kojoj se kuhalo. Začini: karanfilić, cimet u kori, nana, lovorov list… Sjemenke: orah, lješnik, badem, kikiriki, oluštene pečene sjemenke tikve i suncokreta, pistacije… Sve se može kuhati sa dosta šećera, što će biti i sirup – voda od ašure.

Suho voće: smokve, grožđice, šljive, kajsije, hurme, murve (dudovi), kruške, oskuruše… Šećer, med, mrvica soli, malo slatka ili soka od ruže. Sve sjediniti u veliku posudu, zaliti šerbetom u kojem su se kuhali začini, po potrebi dodati još vode i šećera, da bude nešto gušće od običnog kompota. Sve zajedno još jednom prokuhati. Po želji se još može ubaciti susam, kima i čurekota. Ohladiti i sipati u posude u kojima će se dijeliti. Preporučeno je da žitarice i ostale namirnice koje se teže kuhaju skuhati dan ranije i pohraniti u frižider, a da se za sam dan ašure ostavi voće i ono što se lakše kuha i da se sve zajedno prokuha. Za trud oko spravljanja ašure i njegovog dijeljenja imat ćemo Allahovu nagradu, posebno u bereketu.

 Dova

 Milostivi Allahu, opskrbi nas iz svojih riznica pa da se domovi i duše naše nimetom ispune, a naš trud i zahmet u sevab upiše!

 Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volimo džamiju pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne zaboravljajmo svoju islamsku zajednicu. Amin!

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون.
 صدق الله العظيم

Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul Buhari.

  Nijaz Salkić


Ni komentarjev:

Objavite komentar