30. dec. 2016

MIMBERA – LIČNOST I KARAKTER



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ،  نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا.  مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ.
صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده . ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين،
رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه . إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون .
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
إِنَّ اللَّهَ لَا يُغَيِّرُ مَا بِقَوْمٍ حَتَّىٰ يُغَيِّرُوا مَا بِأَنفُسِهِمْ ۗ
صدق الله العظيم
    U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!       

  Hvaljen neka je Allah koji u Svojoj jasnoj Knjizi naređuje pravednost, a zabranjuje nasilje, nepravdu i neprijateljstvo prema drugima. Neka je salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., i njegovu časnu porodicu.

  A zatim: Dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 30. rebiu-l-evvel 1438. ili 30. decembar 2016. godine. Ovo je 12. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Oslanjanje na Allaha', a današnja je, ,Ličnost i karakter.'

  Cijenjeni  džemaate!

  Rekao je Uzvišeni Allah: ,,Allah neće izmijeniti ono što je u narodu, sve dok oni ne promijene ono što je u njima.'' (Er-Ra'd, 11. ajet)

 Danas govorimo ličnosti i karakteru. Pod ličnošću se najčešče podrazumijeva poseban kompleksan, integrisan, konzistentan i relativno stabilan sklop psiholoških karakteristika individue, koji određuje njeno karakteristično i dosljedno ponašanje. Može se reći da je ličnost sveobuhvatni pojam koji pretenduje da pojedinca objasni u cjelini. Ličnost je jedinstvena kombinacija biološki datih i stečenih osobina koje su u interakciji.

 Uobičajena praksa je da se psihološki opis neke osobe daje preko termina temperament, karakter i ličnost. Ova tri termina se nekada koriste u istom značenju, nekada se temperament i karakter tretiraju samo kao određeni aspekti ličnosti, ali ne postoji jasna podjela koja bi ih precizno diferencirala.

Šta je karakter?

 Karakter nije nešto sa čim smo rođeni, što samim tim nije podložno promjenama. Upravo suprotno, karakter je svojstvo za čije formiranje i oblikovanje moramo preuzeti potpunu odgovornost. Karakter se izgrađuje načinom na koji odgovaramo na životne izazove i iskušenja, bili oni redovne uzastopne pobjede, uzastopni porazi i neuspjesi, popravljanje materijalne situacije, suočavanje sa izuzetno teškim okolnostima, ili iskušenja koja nas mame da odustanemo od cilja.

  Karakter se kuje iz kvaliteta koje moramo stvarati i pažljivo njegovati u sebi. Moramo stalno, neprestano klesati kamen od koga smo načinjeni, i odbacivati nepotrebne komade kako bismo pronašli i oslobodili one suštinski bitne.

A najbolja stvar u vezi sa karakterom je ukoliko imamo iskren nijet da postanemo ličnost kojom ćemo se ponositi, moramo stalno raditi na sebi, jačati svoje kvalitete – učvršćavati ih, i bdjeti nad sobom, do kraja biti i ostati čovjek.

  Ako smo odlučili biti bolji, ako smo to obećali u porodici, u firmi, na poslu, u društvu, u komšiluku, onda nema više izgovora za propuste i površnost. Nema nepoštivanja zadatih ciljeva, nema iznevjerivanja postavljenih ciljeva, nema nepoštivanja prije svega sebe, svog vremena, ne smijemo gubiti motivaciju.

 Budimo karakter, a ne samo ličnost. Budimo primjer drugima, stijena koja savladava talase iz dana u dan, iz godine u godinu. Budimo ono što želimo, dajmo sve od sebe, stanimo iza svake svoje riječi, tretirajte ih kao najozbiljnija obećanja, jer ona to i jesu. Tako ćemo ostati usamljeni, ali nemojmo se plašiti! Samo tako ćemo ostati slobodni, nevezani za osobe bez karaktera i čvrstine. Slobodni za otvorenost ka osobama kakve i sami težimo da postanemo. Slobodni da, u njihovom okruženju, dalje kujemo svoj karakter na još svrsishodnije načine.

- „Musliman treba posjedovati jako tijelo, dobar karakter i široku naobrazbu.“ - „On treba da bude sposoban da zarađuje za život, da ima čvrsto uvjerenje i ispravno vjerovanje.”

- „Treba biti sposoban kontrolirasati svoje prohtjeve, paziti na svoje vrijeme, organizirati svoje poslove i biti koristan ljudima oko sebe.

 Ovo spada u obaveze svakog muslimana kao jedinke.“

Jako tijelo

 Naše zdravlje je blagoslov od Svemogućeg Allaha, od čijeg održavanja nam zavisi i djelovanje na svim poljima našeg života. Ukoliko smo zdravi, onda razmišljamo jasnije, imamo više energije, čak smo i psihološki jači.

Dobar karakter

 Riječ koja se koristi za karakter u arapskom jeziku, je „metin“, ona ne znači samo dobar već i čvrst, snažan, postojan, karakteran i to ne samo u povoljnim već i u teškim situacijama.

Široka naobrazba

 Učimo bez prestanka, neka stalno učenje kroz život bude naša konstanta. Učimo i nadograđujmo se, i na taj način razumijevajmo islam i realan život. Neka nam knjige budu na dohvat ruke za stjecanje širokog obrazovanja?

Sposobnost zarađivanja za život

 Pokušajmo izrasti u jaku, kompletnu i finasijski sposobnu ličnost, neovisnu i sposobnu da zaradi dovoljno za život. Samo takvi možemo biti neovisni, bez straha da će nam ponestati sredstava za hranu, odjeću i zdravstveno osiguranje.

Čvrsto uvjerenje i ispravno vjerovanje

  Kao jaka i zdrava ličnost izgradimo čisto i zdravo vjerovanje kojim ćemo očuvati karakteristike vjernika:

Borba sa sobom

To je prije svega borba sa samim sobom i sa svojim strastima, to su teška iskušenja vlastite iskrenosti, to su one skrivene želje za pohvalom i samopohvalom i očekivanje da nam drugi (o)daju priznanja.

Upravljanje vremenom

 Jaka ličnost vodi računa oko organizovanja svoga vremena i počinjanje završavanje svojih i povjerenih poslova i zadataka, i tačno i na vrijeme. Vrijeme je ustvari život i osoba koja ,ubija' ili zapostavi vrijeme, ustvari ubija ili zapostavlja sebe. Baš zbog toga je Hasan Basri rekao: “O sine Ademov. Ti nisi ništa drugo do zbir uzdisaja – sa svakim uzdisajem nestaje i dio tebe.”

Pomaganje drugima

 Karakterna, jaka i stabilna islamska ličnost je u stalnoj misiji da koristi ljudima. Zbilja, ništa nismo uspjeli i profitirali, ako radeći i zarađujući zakidamo druge čineći štetu ljudima. Sve što radimo, radimo sve u ime Allaha i sve što Allah dž.š. zahtijeva od nas, neka bude berećet za nas i korist za sve ljude.

 Najbolja ličnost i karakter od početka pa do kraja svijeta je Muhammed a.s. za kojeg je Uzvišeni Allah kazao da je najboljeg morala. Od sljedbenika Allahova Poslanika, prisjetimo se ličnosti Ebu Hanife. Neki navode da je Ebu Hanife u svojoj ranoj mladosti izučio trgovački posao koji mu je donio bogatstvo, po uzoru na svoje pretke, kada je postao imućan počeo je svoje intenzivno obrazovanje kod učitelja i imama Šabi'a.

 Bio je veoma bogobojazan i posebno je vodio brigu da mu imetak od kojeg se hrani bude halal. Dijelio je jako puno, i to uglavnom tajno, kako bi se zaštitio od pretvaranja i licemjerstva. Kada bi nekome posudio novac, ukoliko bi vidio da dotični nije u prilici i mogućnosti da mu vrati, on bi mu taj dug otpisao, to jest halalio bi mu. Poznat je primjer čovjeka dužnika koji ga je od stida počeo izbjegavati jer nije imao 4 000 dirhema kako bi Imamu vratio dug. Saznavši razlog zašto ga pomenuti čovjek izbjegava Ebu Hanife mu je rekao da ni u kom slučaju novac ne smije biti razlogom da se njihovo prijateljstvo prekine ili zapostavi, te mu je odmah na licu mjesta oprostio sav dug.  

 Jednom prilikom obratio se Ebu Hanifi neki čovjek, govoreći: – Čuo sam da ljudi iza vaših leđa govore o vama veoma ružne stvari, međutim, ja nikada nisam čuo da ste vi o nekome, iza njegovih leđa, bilo šta ružno rekli! Ebu Hanife je rekao: – To je Allahova milost, koju On podari onome koga voli!

 Dova

 Molimo Allaha da izrastemo u ličnosti sa najboljim osobinama i karakterom i da nam podari sposobnost da islam predstavljamo u njegovom najljepšem svjetlu!

 Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volimo džamiju pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne zaboravljajmo svoju islamsku zajednicu. Amin! 

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون.
 صدق الله العظيم
Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul-Buhari, , PSIHOLOŠKE OSOBINE Južnih Slovena'- Jovan Cvijić, ,Vrline i ličnost Ebu Hanife', Admir Iković, ,Karakter ili samo ličnost', Momir Iseni.
Nijaz Salkić 

Ni komentarjev:

Objavite komentar