14. jul. 2017

MIMBERA – DRŽIM DO SEBE!



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ،  نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا.  مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ.
صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده . ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين،
رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون.
قال الله تعالى فى كتابه الكريم:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
مَنْ كَانَ يُرِيدُ الْعِزَّةَ فَلِلَّهِ الْعِزَّةُ جَمِيعًا 
صدق الله العظيم
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!                

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., i njegovu časnu porodicu.

 A zatim: dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 20. ševval 1438. ili 14. juli 2017. godine. Ovo je 40. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Svakodnevica muslimana', a današnja je, ,Držim do sebe.'

Rekao je Uzvišen Allah: ,,I obožavaj svoga Gospodara sve dok ti ne dođe smrt!" (El-Hidžr, 99)

  Poštovani, sestre i  braćo, držim do sebe u vjeri, držim do sebe u poslu, držim do sebe u međuljudskim odnosima, držim do sebe u čuvanju svoje porodice, držim do kućnog praga, to su pitanja koja sebi postavljam i pitanja o kojima razmišljam...  Kada kažem, držim do sebe to znači da sam pošten, a ako to jesam onda hodam uspravno, podignute glave, to znači da se nikoga osim Boga ne bojim i da čvrsto na zemlji stojim.

 Ako to ne shvatiš, osjećaš ćeš se kao jedan Brčak koji kaže kako je istjeran iz svoje kuće. ,,Proganjalo me je moje vlastito iskustvo: biti izbačen, udaren, sapleten i to od strane komšija-prijatelja koji su me zamrzili preko noći. Jedan naš prvi komšija osramotio je moju majku. Vojna okupacija tokom koje su muslimani ubijani, silovani, protjerani i odvođeni u koncentracioni logor odvijala se na igralištu gdje sam se proveo djetinjstvo.'' Moj učitelj iz razreda koji me učio u školi, na igralištu je uperio pušku u moju glavu.

 Uzvišeni Allah kaže:

,,A samo Allahu pripada ponos, i Poslaniku i vjernicima, ali licemjeri neće da znaju!” (El-Munafikun, 8)  ,,Ko želi ponos, pa samo Allahu pripada sav ponos!“ (Fatir, 10) ,,I nemojte se žalostiti i nemojte tugovati! Vi ćete biti gornji, ali samo ako budete vjernici!“ (Ali Imran, 139)  

 Glede čistoće, kada kažem da držim do sebe, ja poštujem 10 pravila higijene u hadisu koji navodi Muslim u svom Sahīhu i Ahmed ibn Hanbel u svom Musnedu od h. Aiše bilježe da je Pejgamber, s.a.v.s., rekao: Deset stvari je od fitreta (iskonske prirode): kraćenje brkova, puštanje brade, pranje zuba, ispiranje nosa vodom, rezanje noktiju,  pranje ruku među prstima i zglobovima, uklanjanje dlaka ispod pazuha, brijanje oko stidnih mjesta, pranje nakon obavljene nužde, ispiranje usta i grla vodom.

  U  jednom hadisu kojeg prenosi h.Alija a bilježi ga Dejlemī: O Alija, rezanje noktiju, uklanjanje dlaka ispod pazuha i brijanje oko stidnih mjesta četvrtkom je najpodesnije, a kupanje, stavljanje mirisa i oblačenje (lijepe) odjeće ide petkom.

  Kada kažem da držim do sebe, ja ću razvijati stid kod sebe, jer se stid danas (s)pominje kao misaona imenica i prestaje biti prepoznatljiva karakterna osobina nas.

 U Kur'anu stoji: Reci: ,,Nije isto loše i dobro, makar te iznenadilo mnoštvo lošeg. Zato se Allaha bojte, o vi razumom obdareni, da biste ono što želite postigli!”

 Kada kažem da držim do sebe, često razmišljam o hadisu koji prenosi Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ,,Preteknite dobrim djelima fitneluke (razvrat), koji će biti kao mrkla noć, kada će čovjek osvanuti vjernik, a omrnuti nevjernik ili omrknuti vjernik, a osvanuti nevjernik i kada će prodavati svoju vjeru za ono što mu se ponudi od dunjaluka!” (Muslim)

  Kada kažem da držim do sebe, prije svega mislim mislim na čuvanje sebe, svoje porodice, svoje rodbine i svakoga onoga do koga mi je stalo, od droge i svakog opijata. U povijesti čovječanstva se nije pojavilo veće zlo od droge, zbog koje na desetine hiljada ljudi, uglavnom mlađih, svakodnevno umire ili se liječi po mnogobrojnim centrima u svijetu. To je takozvani, ,bijeli otrov', koji sebi za robove uzima na milione ljudi, raznih uzrasta i kategorija, a među njima je najviše siromašnih i nezaposlenih, ali i djece iz bogatih porodica, koje za kratko vrijeme postaju puka sirotinja, zbog trošenja ogromnih količina novca za neophodne doze, koje iz dana u dan postaju sve jače i skuplje.

  Svakodnevno u novinama čitamo zastrašujuće priče o drogi: ,,Droga ubija – kako se boriti”, “Sin narkoman tjerao majku na prostituciju da bi zaradila novac za drogu”, ,,Sin i snaha narkomani napustili dvoje djece”, ,,Prvi džoint u dvanaestoj” itd. Takve su vijesti sve više dio naše  svakodnevnice.

  Kada kažem da držim do sebe, ja volim džamiju i ona je na vrhu mojih prioriteta. Belćim zato što je džamija kamen temeljac za izgradnju pojedinca i društva. To je neraskidiva veza koja svakodnevno povezuje vjernike kroz halke sticanja znanja, zatim mesdžid je najpogodniji ambijent za rješavanje međusobnih nesporazuma, centar informisanja vjernika o aktuelnom stanju zajednice, kao i mjesto za prakticiranje i doživljavanje raznih vrsta ibadeta.

 Kada kažem da držim do sebe, trudim se da očuvam svoj brak jer je danas postala moda da se mladi ljudi sve više razvode a lijepo žive i imaju sve što im treba. Harmoničan i skladan bračni život želja je svakog muškarca i žene. Međutim, bračnu sreću nije dovoljno samo željeti nego supružnici moraju uložiti velike napore u postizanju i očuvanju bračnog sklada. U svakom braku neminovno postoje trenuci u kojima se naruši bračni sklad, ali tajna sretnog i skladnog braka krije se u uspješnom prevazilaženju bračnih iskušenja i nesuglasica. Nijedan brak nije pošteđen kriza i nesuglasica, stoga je neophodno pripremiti se za takve trenutke i reagirati u skladu sa islamskim propisima.

  Kada kažem da držim do sebe, borim se sa svojim nefsom da ne prespavam sabah uoči bajrama, da ne zakasnim na bajram namaz, da ne zaboravim podijeliti sadekatul fitr, da ne zaboravljam porodici kupiti bajramluk i čestitati bajram, da porodicu i prijatelje ne ostavljam same da bajramuju, da ću od svojih blagdana napraviti manifestaciju za pamćenje i divljenje, da neću omalovažavati i preskakati džamijsku i bajramsku sergiju, da neću zaboraviti darovati komšije i njihovu djecu, da neću prestati nazivati selam, da neću prestati posjećivati rodbinu, prijatelje i prijatelje svojih roditelja, da neću prestati posjećivati mezarje, da neću nikada koristiti alkohol na svojim proslavama a naročito na bajramima.

 Kada kažem da držim do sebe, ja ću redovno klanjati  pet vakat namaza, jer je pet namaza osnovni stub vjere, jer onaj ko obavlja namaz drži i uzdiže svoju vjeru, a onaj ko to ne čini, ostavlja svoju vjeru. Ako držim do sebe, ja ću voljeti mjesec ramazan i redovno postiti, da ću biti pažljiv kod čišćenja svoga imetka preko dijeljenja zekata, i na kraju da ću sebi postaviti zadatak da se jednom u životu nađem na svetom mjestu u Mekki, cijelom dušom i srcem nastojaću da makar jednom obavim hadždž.

Dova

 Bojmo se Allaha trajnom bogobojaznošću, i nadajmo se Njegovim dobrima trajnom nadom u dobro na ovom i budućem svijetu, amin!

  Molim Te Uzvišeni, ugradi u nas ljubav do naših džamija i poštovanje do onih koji nas vode na pravi put. Uzvišeni, učini da džamija budi ponos, džuma namaz radost, a islamska zajednica bude naša halka i uzdanica, amin! 

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون.
 صدق الله العظيم

Literatura: Tefsir Ibni Kesir, Sahihul-Buhari.

Nijaz Salkić


Ni komentarjev:

Objavite komentar