8. jun. 2018

MIMBERA – ČINI DOBRA DJELA I BOGU SE MOLI


الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ.
 صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين،
 رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون ۞
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
مَن جَاءَ بِالْحَسَنَةِ فَلَهُ عَشْرُ أَمْثَالِهَا 
قُلْ مَا يَعْبَأُ بِكُمْ رَبِّي لَوْلَا دُعَاؤُكُمْ
فَقَدْ كَذَّبْتُمْ فَسَوْفَ يَكُونُ لِزَامًا
 صدق الله العظيم

 U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!            
 Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, koji je naredio dovu i obećao da će je uslišiti. Svjedočim da nema istinskog boga osim Allaha, Jedinog, koji nema sudruga i koji je vjernicima obećao nagradu, a nevjernicima kaznu. Svjedočim da je Muhammed, Njegov rob i poslanik, neka je Allahov blagoslov na njega, njegovu porodicu i ashabe. Allaha se bojte, draga braćo, i znajte da je dova jedna od najvrednijih vrsta ibadeta.
 A zatim: dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 22. ramazan 1439. ili 08. juni 2018. godine. Ovo je 38. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, , Ubiranje plodova ',Čini dobra djela i Bogu se moli, ,.'
 Draga braćo i sestre, nalazimo se u blagoslovljenoj zadnjoj trećini ramazana koja će nam biti štit od džehennemske vatre na Sudnjem danu.
 Da li smo svjesni koliko naša određena djela, nose sa sobom dobra i koliko mogu biti nagrađena kod Uzvišenog Allaha. Da bi određena djela kod Allaha, bila predstavljena i dostavljena u što svjetlijem obliku, veoma često, za takvo nešto, pobrinu se plemeniti meleki. Možemo slobodno kazati, da su dove meleka, najljepše dove, pa blago onome za koga meleki dove i traže.
– Prenosi se od Ebu Hurejre, r.a., da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: ”Kada Allah zavoli nekog Svoga roba, pozove meleka Džibrila, a.s., i kaže mu: ,Ja volim tog i tog Svoga roba, pa ga i ti zavoli!’, i Džibril ga zavoli. Potom Džibril pozove stanovnike nebesa (meleke) i kaže im: ,Allah voli tog i tog Svoga roba, pa ga i vi volite!’, i oni ga zavole. Zatim se ta ljubav spusti i na Zemlju i takav čovjek bude prihvaćen kod ljudi.” (Buharija i Muslim).
 Zar može biti iko sretniji od onog roba, kojeg Allah Uzvišeni zavoli, zatim kaže meleku Džibrilu, da ga i on zavoli a onda melek Džibril pozove sve meleke koji borave na nebesima, da i oni učine isto, da ga zavole.
Kako to postići?
– Rekao je Poslanik, s.a.v.s: ,,Kada neko od vas upotpuni svoj abdest i ode u džamiju isključivo radi namaza, neće učiniti nijedan korak a da mu Allah neće povećati stepen u Džennetu i obrisati jedan grijeh. A kada uđe u džamiju ima nagradu onoga ko je u namazu sve dok ga namaz sprečava da izađe, a meleki na njega donose salavat (mole za oprost) sve dok je na mjestu na kojem je klanjao: ,Gospodaru naš, oprosti mu, Gospodaru naš, smiluj mu se’, sve dok ih ne uznemiri nečim ili ne izgubi abdest.“‘ (Buharija)
– Od Bera’ ibn Aziba, r.a., se prenosi, da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: ,,Zaista Allah i Njegovi meleki, donose salavat (blagosiljaju) na prve safove.” (Sunen Ebi Davud). U Nesaijevom Sunenu stoji: ,,Na prednje safove.” (Sunen Nesai)
– Od Ibn Umera, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s.,, rekao: ,,Doista Allah i Njegovi meleki blagosiljaju onoga ko ustaje na sehur.” (hasen)
Veoma važno spomenuti i vrijeme, koje traje prilikom upučivanja dove. Dakle, kad čovjek zaspi pod abdestom, meleki za njega dove dok ne svane. Može čovjek spavati osam, deset ili više sati ali čitavo vrijeme za njega mole meleki. Ili dova prilikom posjete bolesniku, kad 70 000 meleka dovi i moli od jutra do mraka i obrnuto. Isto tako, dok vjernik bude sjedio na svom mjestu u džamiji, meleki za njega dove, može sjediti sata, dva, tri, ali čitavao vrijeme, meleki za njega dove i traže oprosta. 
Kur’an – knjiga najljepših dova
 Kur’an časni, kao Božija, dželle šanuhu, objava, riječ i uputa ljudima, u mnogim ajetima i različitim kontekstima, spominje dovu. Kur’an, kada govori o čovjeku, ističe da je čovjek stvoren kao slabašno biće (ve hulika-l-insānu da'īfa).
Kur’an časni sadrži mnogo dova:
Reci: ,, Allah vam poklanja pažnju samo zbog vaše dove.” (El-Furkān, 77)
A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se dovi molitelja kada me zamoli. (El-Bekare, 186)
Gospodar vaš je rekao: ,,Zovite Me (dovu Mi činite), Ja ću vam se odazvati! (Gāfir, 60)
 Prva kur’anska sura El-Fātiha je, zapravo, divna dova. Njome se moli Svevišnji Stvoritelj da podari čovjeku uputu na Pravi put. Upravo s tom surom započinje posljednja Božija objava ljudskome rodu:
Evidentno je da najduža kur’anska sura El-Bekare završava dovom:
 „Gospodaru naš, ne kazni nas ako zaboravimo ili nešto nehotice učinimo! Ne tovari na nas breme kao što si tovario na one prije nas! Gospodaru naš, ne stavljaj nam u dužnost ono što ne možemo podnijeti, pobriši grijehe naše i oprosti nam, i smiluj se na nas. Ti si Gospodar naš pa nam pomozi protiv naroda koji ne vjeruje!“ (El-Bekare, 286)
Na početku treće kur’anske sure nalazi se sljedeća dova:
,,Gospodaru naš, ne dopusti srcima našim da skrenu kad si nam već na pravi put ukazao, i daruj nam Svoju milost, Ti si, uistinu, Onaj koji mnogo daruje! Gospodaru naš, Ti ćeš sakupiti sve ljude na dan u koji nema nikakve sumnje!" (Ali 'Imrān, 8, 9)
Kur’an ističe da Svevišnji Allah posvećuje pažnju ljudima isključivo zbog njihovih dova (moljenja) koja su pokazatelj njihove svjesne ovisnosti o Njemu i Njegovoj Moći. U posljednjem ajetu sure El-Furkān se kaže: ,,Reci: - Allah vam poklanja pažnju samo zbog vaše dove.” (El-Furkān, 77)
Vjerovjesnik veli: ,,Znaj za svoga Gospodara kada si u dobru, znat će On za tebe kada si u nevolji.” 
 U hadisi-kudsijju Uzvišeni veli: ,,Najdraže čime mi se Moj rob može približiti jesu farzovi, ono što sam mu naredio. Moj rob se Meni neprestano približava nafilama – dobrovoljnim ibadetima, sve dok ga ne zavolim, a kada ga zavolim, njegova ljubav prema Meni prevlada pa njegov sluh, kojim sluša, bude samo radi Mene; ruka njegova kojom prihvata, čini to samo radi Mene; noga njegova kojom korača, korača samo radi Mene. Ako od Mene nešto zatraži, Ja mu udovoljim, a ako se Meni utječe, Ja ga zaštitim.”
  Ko se lijepo ophodi prema Allahu u periodu kada je zdrav i u dobru, Allah bit će mu u pomoći kada bude u nevolji. Uzvišeni govori o Junusu kada ga je progutala riba: ,,I da nije bio jedan od onih koji Allaha hvale, sigurno bi ostao u utrobi njenoj do Dana kad će svi biti oživljeni.”  Da nije bio poznat po dobru, po namazu i ibadetu, u periodu prije toga, utroba ribe bila bi mu kabur do Sudnjega dana.
 Dobri naši preci govorili su: ,,Sjećajte se Allaha i spominjite Ga kada ste u dobru pa će se On sjetiti vas kada budete u nevolji.” Junus spominjao je i hvalio Allaha pa kada je dospio u utrobu ribe, Uzvišeni je rekao: ,,I da nije bio jedan od onih koji Allaha hvale, sigurno bi ostao u utrobi njenoj do Dana kad će svi biti oživljeni.”  Faraon je bio nepokoran, nije spominjao Allaha: ,,A on, kad se poče daviti, uzviknu: ‘Ja vjerujem da nema boga osim Onoga u kojeg vjeruju sinovi Israilovi i ja se pokoravam!”‘, a Uzvišeni mu odgovara: ,,Zar sada, a prije si neposlušan bio i razdor sijao?!”  
 Poštovana braćo, Allaha se bojte i znajte, Allah vam se smilovao, da je potrebno ispuniti određene uvjete da bi dova molitelja bila primljena. Imam Ibn Kajjim, rahimehullah, veli: ,,Ukoliko je prilikom upućivanja dove srce potpuno predano, ukoliko se čini u jednom od šest vremena kada se dova prima – u zadnjoj trećini noći, za vrijeme ezana, između ezana i ikameta, nakon farz-namaza, u vremenu kada se imam penje na minber petkom pa sve do kraja džuma-namaz, period poslije ikindija-namaza pred kraj dana – ukoliko se čini skrušeno, ponizno, okrenut prema Kibli, pod abdestom, podignutih ruku prema nebu, počinjući sa zahvalom Allahu, i salavatom na Poslanika, a nakon dove udijeli sadaka – dova će biti primljena, pogotovo kada sadrži riječi koje je spomenuo Allahov poslanik Muhammed , da su posebno važne, kao što je Allahovo uzvišeno ime.”
Draga braćo, dovimo da nas Allah oslobodi od nedaća i nevolja. Nemojmo nikome činiti nasilje jer se dova mazluma – osobe kojoj je počinjeno nasilje – prima. Allahov Poslanik, kaže: ,,Čuvaj se dove mazluma, jer između nje i Allaha nema zastora.”
  Dova
  Molimo te Milostivi Allahu, pomozi nas u ovim mubarek danima, učvrsti nas pravom putu, primi naše ibadete, naš post i namaze, primi naš zekat i sadekatul-fitr, primi našu sadaku, primi naša dobra djela, smiluj nam se i oprosti grijehe, nama, našoj djeci, našim roditeljima, našoj rodbini, našim prijateljima i komšijama, svim muslimanima i muslimankama od mašrika do magriba. Amin, ja Rabbe-l-alemin!"
 Milostivi Allahu, daj nam svijest da volimo džamiju i one koji nas vode na pravi put. Daj nam da ustreptimo kada se približi petak i džuma namaz. Oživi naša srca da ne zaboravljamo svoju islamsku zajednicu ma gdje bili i živjeli. Amin!

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
Allah zahtijeva da se svačije pravo poštuje, dobro čini, i da se bližnjima udjeljuje, a razvrat i sve što je odvratno i nasilje zabranjuje; da pouku primite, On vas savjetuje. (En-Nahl, 90.)
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون
 صدق الله العظيم
Literatura: Tefsir ibni Kesir.

Nijaz Salkić

Ni komentarjev:

Objavite komentar