19. apr. 2019

MIMBERA – RAMAZAN I ČISTOĆA


الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ.
 صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين،
 رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
قَدْ أَفْلَحَ مَن زَكَّاهَا
وَقَدْ خَابَ مَن دَسَّاهَا
 صدق الله العظيم
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!       
Zahvala pripada Allahu, dž.š., salavat i selam na Muhammeda, Allahovog poslanika, njegovu časnu porodicu, vrle ashabe, sve vjernike i vjernice do dana Sudnjega.
A zatim: dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 14. ša'ban 1440. ili 19. april 2019. godine. Ovo je 32. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Blizu je ramazan, a današnja je, ,Ramazan i čistoća.'
Cijenjeni džemaate!
 Evo nam ramazana samo što nije prispio na vrata. Sjećate se da smo u prethodnim hutbama između ostalog govorili i o planiranju naših aktivnosti u  predstojećem mubareku. Vrijeme je da se organizujemo i da već sada svoje ukućane zadužimo, da svaku noć pred iftar upućuju Allahu, dž.š., dove, jer se tada dove ne odbijaju a naročito od djece. Za svaku noć, odredimo posebnu dovu. Ponedjeljak – dova za roditelje, utorak – dova za siromašne i bolesne, srijeda – dova za komšije, četvrtak – dova održavanje rodbinskih veza, petak – dova za oprost grijeha, subota dova za potlačene, izbjeglice, nedjelja – dova za primanje posta, namaza, učenja Kur'ana.
Rekao je naš Poslanik, a.s.,: ,,Došao vam je ramazan, mjesec berićeta. U njemu vas Allah prekriva pa spušta milost, briše grijehe i prima molbe. Uzvišeni Allah posmatra vaša natjecanja u njemu i s vama se diči kod Njegovih meleka. Pa zato pokažite Allahu da ste dobri, jer nesrećnik je onaj kome u ovom mjesecu bude uskraćena Allahova milost“.
Za post i ramazan se već sada pripremimo i očistimo sebe i oko sebe. Čišćenjem tijela, duše, kuće, sobe gdje najviše vremena u ramazanu provodimo, stana, avlije, sokaka, džamije, imetka i uma je primarna obaveza muslimana da bi post korist donio, bio primljen i ramazan napravio pomak u životu.
Tijelo, odjeća i mjesto sedžde
Pred prvu teraviju i prvi dan posta, musliman i muslimanka se posebno očiste. Lična higijena dođe do izražaja. Muslimani se urede, obriju stidna mjesta, pripreme čist i lijep unutrašnji veš, najljepšu i popeglanu odjeću za teraviju. Djeca koja idu na teraviju treba da zablistaju u safovima, namirisana i posebno lijepo obučena. Muškarci i muška djeca pripremaju za ramazan posebno svečana odijela dok žene, djevojke ili djevojčice kroje posebne katove i dobijaju na poklon od svojih supruga i očeva nove i lijepe mahrame. Džamije se posebno očiste, namirišu i pripreme za ramazan i održavaju čiste sve do bajrama.
Kuća, stan avlija, sokak i čaršija
U danima pred ramazan muslimanske kuće temeljito se čiste, uređuju i pripremaju za doček mubarek ramazana. U tradiciji muslimana je da se musafiri lijepo dočekaju i uljudno počaste. Baš kako je i Ibrahim, s.a.v.s., dočekao svoje od Allaha poslane goste.
Duša i um
Ramazan nam naš um čisti i oslobađa „duhovnih prepreka/smetnji“, koje se natalože tokom godine djelovanjem šejtanske vesvese (ubacivanja ružnih misli), igrāa (navođenja, podsticanja) i tezjīna (uljepšavanja), va’da (lažnog obećanja), kejda (zamki), hutuvata (postepenog zavođenja), a koje se u ramazanu značajno reducira, obzirom da „meredetuš-šejatin“/najbuntovniji i najzločestiji šejtani bivaju povezani u okove, tako da se može u potpunosti posvetiti– tefekkuru, razmišljanju o „stvaranju nebesa i Zemlje, i izmjeni noći i dana”, jer  su u tome “znamenja za razumom obdarene.” (Alu Imran, 190)
Da bi duša bila čista, što je u ramazanu cilj vjernika, potrebno je pripremiti čist prostor i ambijent za dušu. Ramazan je vrijeme u kojem se duša budi u kojem ona čisti paučinu na svom moralnom osjetilu kako bi vidjela razliku između dobra i zla.
Čišćenje imetka
Riječ zekat u arapskom jeziku ima značenje rast i čistoća. Zekat čisti od grijeha osobu koja ga izdvaja. Zekat čisti dušu od ružnog svojstva – škrtosti. Zbog ovih karakteristika, zekat nije bio stavljan u obavezu Allahovim poslanicima a.s., jer su oni bili sačuvani od škrtosti.
Ramazanski post je štit od grijeha
Cilj posta je postignut onda ako je njegovo doživljavanje vjernik zadobio ,,oklop" ili ,,pancir". Božji Poslanik upoređujući ciljeve posta u odnosu na životnu borbu poistovjećuje ih sa oklopom ili pancir - košuljom koja vjernika štiti od spoljašnih nasrtaja, jer aktivan islamski post zaista ima zaštitnu ulogu od grijeha (ulogu pancir - košulje).
Ramazan je mjesec čišćenja srca
Čišćenje srca i moralno uzdizanje najefikasnije se postiže postom i namazom. O prvim ashabima Kur'an govori kao o najboljoj generaciji koja se ikada na zemlji pojavila. Veliki islamski učenjak Hasan El-Basri kaže: ,,Korijen vjere je čisto srce, a požuda vodi u propast."
Post čisti organizam?
Za prva tri dana posta naše tijelo počinje živjeti na vlastitim rezervama. Kada organizam nema potrebnu hranu, posebno bjelančevine i masnoće, on će izgorjeti i probaviti vlastita tkiva u procesu same probave. Za vrijeme posta, dok stare ćelije i bolesna tkiva razgrađuju i izgaraju, podstiče se i ubrzava izgradnja novih zdravih ćelija.
Gubitak težine pojedinih organa i tkiva za vrijeme posta u procentima je: masnoća 97 posto, slezena 60 posto, jetra 53,7 posto, mišići 30 posto, krv 26 posto, bubrezi 25 posto, koža 20,6 posto, crijeva 18 posto, pluća 17,7 posto, gušterača 17 posto, kosti 13,9 posto, nervni sistem 3,9 posto, srce 3,6 posto.
Istraživanja su pokazala da je postrekač gladi sam centar gladi. Ukoliko nema hrane tada organizam počinje da troši svoje unutrašnje rezerve, počinje unutrašnja ishrana. Uz to, došlo se do izuzetne važnosti. Kod korištenja unutrašnjih rezervi organizam najmanje uzima iz nervnih tkiva i srca.
Srce je poprečnoprugasti mišić, organ koji neumorno obavlja svoju funkciju 24 sata dnevno 365 dana u godini, funkciju koju mu je dao Allah, dž.š. Izračunato je da srce čovjeka od 70 godina ima približno 7 godina odmora u periodima između sistole i dijastole (doslovno prevedeno s grčkog - između faza stezanja i rastezanja) kada srce koristi kratke intervale da bi se „odmorilo." Nakon posta čovjek osjeća unutrašnju čistoću, duševno i tjelesno pomlađivanje. Biološku mašinu isprljanu u procesu rada treba očistiti od svakog nanosa, svega štetnog, od prljavštine i hrđe.
Postiti nije isto što i gladovati. Onaj ko bude gladovao, kako se u hadisu navodi, od toga će imati samo glad i žeđ, tako da će onaj ko bude gladovao očistiti organizam od toksina i imat će samo tu korist, a onaj ko bude postio, očistit će i dušu.
Ko posti, čuva i oči i uši i jezik i sve svoje organe. Cijelo njegovo tijelo posti i taj čovjek osjeti slast posta. Većina ljudi gladuje, a malo je postača. Oni koji poste, oni osjete slast iftara, sehura, namaza i učenja Kur'ana, jer su zapostili i očima i ušima i jezikom.
Ramazan je i prilika, da čovjek vidi šta može ostaviti, jer lakše je stotinu dobrih djela uraditi nego jedan grijeh ostaviti.
Dova
Molim Allaha da nam oprosti naše grijehe, molim Allaha da se izmirimo sa našom braćom i sestrama i da pred ramazan očistimo naša srca da u njima ne bude nimalo zlobe ni prema kome. Amin!
Molim Allaha, da očuvamo poštovanje prema džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Volimo džamiju, radujmo se petku i džumi namazu. Ne zaboravljamo svoju islamsku zajednicu. Amin! 

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون
 صدق الله العظيم

Literatura:Tefsir ibni Kesir,Sahihul Buhari.

Nijaz Salkić

Ni komentarjev:

Objavite komentar