Nijaz SALKIĆ
Osvanula je nedjelja, četrnaaesti
dan mjeseca jula a šesti dan blagoslovljenoga mjeseca ramazana. Idu dani naši
ramazanski. U ramazanu razmišljamo bolje nego prije, detaljnije nego poslije
ramazana. To je belćim zato što se u tokom posta um izbistrava, srce pročišćava
a duša osvježava.
Ma niko nije kao postač. Iako su dani dugi, postač za svakim ramazanskim danom kojeg na iftaru i teraviji isprati, žali kao za najrođenijim. Postač se sa ramazanom toliko sprijatelji da uoči Bajrama plače za njim konda zauvijek ispraća mater, jal' svoga babu.
I ovog ramazana se vežu džamijska i džematska prijateljstva. Pred teraviju se razgleda i sejri po džamiji. -Što nema ovoga večeras, a gdje si tio bio sinoć ? - čuje se šapat u džamiji.
Ma niko nije kao postač. Iako su dani dugi, postač za svakim ramazanskim danom kojeg na iftaru i teraviji isprati, žali kao za najrođenijim. Postač se sa ramazanom toliko sprijatelji da uoči Bajrama plače za njim konda zauvijek ispraća mater, jal' svoga babu.
I ovog ramazana se vežu džamijska i džematska prijateljstva. Pred teraviju se razgleda i sejri po džamiji. -Što nema ovoga večeras, a gdje si tio bio sinoć ? - čuje se šapat u džamiji.
SEDMI CVIJETAK – IFTAR
Dragi moji, evo za nama je i
sedmi dan posta. Danas je oblačno, mnogo je ugodno postiti, bar kod mene. Sinoć
imadosmo prvi džematski iftar u našoj džamiji, posjeta i ugođaj za najvišu
ocjenu. Vjerujem da znamo šta je iftar, jedino možda nismo razmišljali koliko
treba hizmeta oko pripremanja hrane za iftarski zijafet.
To naše domaćice najbolje znaju. One su dragi moji, svjetski prvaci u kuhanju čorbi, u dinstanju mesa, u razvijanju juvaka, u dolmljenju sarme i paprika, u rastiranju nišeste, u pečenju halve, u pravljenju baklave, u slaganju ružice, u pripremi sutlije, pelteta, zerdeta i rešedije. Zaboravih spomenuti i slatku ćurtu koja se pričesto nađe na iftarskoj sofri. Da ih Uzvišeni dugo poživi u imanu, islamu i ihsanu!
To naše domaćice najbolje znaju. One su dragi moji, svjetski prvaci u kuhanju čorbi, u dinstanju mesa, u razvijanju juvaka, u dolmljenju sarme i paprika, u rastiranju nišeste, u pečenju halve, u pravljenju baklave, u slaganju ružice, u pripremi sutlije, pelteta, zerdeta i rešedije. Zaboravih spomenuti i slatku ćurtu koja se pričesto nađe na iftarskoj sofri. Da ih Uzvišeni dugo poživi u imanu, islamu i ihsanu!
Kako ramazan odmiče on razgrće
ljudske osobine i sortira muslime. Ljudi se u životu sami opredjeljuju i
svrstavaju. Tako je i kod posta, sehura i iftara. Iskreni i odgovorni muslimi
puste ramazanu da uđe u njihove avlije, u hodnike, u predsoblja, u kuhinje, u dnevne
sobe, u spavaće sobe, u podrume i balkone, ako ih imaju.
Iskreni, odgovorni i dobri muslimi se raduju ramazanu, raduju sehuru, raduju mukabeli, raduju iftaru i teraviji, vesele se više nego mala djeca kad im kupimo najnoviji laptop. Iskreni, odgovorni i dobri muslimi u ime Boga ustaju na sehur, klanjaju sabah, klanjaju podne, klanjaju ikindiju, slušaju mukabelu, pozivaju na iftar i steru iftarsku sofru, klanjaju akšam, idu u džamiju, klanjaju teraviju, veselo od sveg srca nazivaju selam, čine dove i polahko, da ni postelju ne izbihuzure liježu, na desnu stranu.
Iskreni, odgovorni i dobri muslimi se raduju ramazanu, raduju sehuru, raduju mukabeli, raduju iftaru i teraviji, vesele se više nego mala djeca kad im kupimo najnoviji laptop. Iskreni, odgovorni i dobri muslimi u ime Boga ustaju na sehur, klanjaju sabah, klanjaju podne, klanjaju ikindiju, slušaju mukabelu, pozivaju na iftar i steru iftarsku sofru, klanjaju akšam, idu u džamiju, klanjaju teraviju, veselo od sveg srca nazivaju selam, čine dove i polahko, da ni postelju ne izbihuzure liježu, na desnu stranu.
Oni drugi muslimi su sušta
suprotnost ovim gore spomenutim iskrenim, dobrim i odgovornim muslimanima.
Upamet!
Hej mubarek ramazan!
Ni komentarjev:
Objavite komentar