20. jun. 2010

BUDI SRETAN DA IMAŠ POSAO


Nijaz SALKIĆ
Čovjek bi trebao da za nafakom ustane i da je potraži kretanjem, jer je Poslanik s.a.v.s. kazao da je bereket u pokretu, u aktivnosti u kretanju, u traženju posla. Nije ni čudo da Allahov Poslanik govori: » Kada klanjate sabah nemojte spavati već tražite opskrbu«. Čak štaviše muslimanski čovjek i nema nekog velikog predaha i odmora i nikad mu nije zabranjeno raditi osim u petak, u džumanskom sahatu, a i ovaj sahat čim prođe Uzvišeni naređuje: „Raziđite se po zemlji i opskrbu tražite“.
Znamo da Uzvišeni voli čovjeka kad je u ibadetu, u namazu, u džamiji, u postu… Allah s.v.t.a. podjednako voli insana  kad je u poslu. Poslanik a.s. kaže: „Allah dž.š. voli vidjeti čovjeka, roba svoga, umornog od traženja opskrbe“. Kao što djela iz vrste ibadata brišu čovjeku grijehe, učili smo iz Poslanikovih a.s. hadisa da sa kapima abdesta s nas kapaju i grijesi naši. Poslanik s.a.v.s. nas je takođe podučavao da namaz briše grijehe pa svaki korak koji učinimo prema džamiji briše loše i upisuje dobro djelo. I post od grijeha čisti i hadždž nas od grijeha čisti. Ali poslanik Muhamed s.a.v.s. nas jednako tako uči da postoje grijesi koje može očistiti, izglancati jedino rad. „Uistinu postoje grijesi koje ne čisti ni namaz, ni sadaka, ni hadždž već ih čisti trud i napor u stjecanju nafake«.
Nekada u vremenima »El dorada« kada je posla bilo bukadar i kad se na zaposlenje nije čekalo kao što se to danas na prvi posao sa zebnjom čeka,  vladala izreka: »Lezi hljebu da te jedem«. Hoću reći, bilo je onda  ljendohana, zgubidana, ljenčina koji su posla tražili a Boga Dragoga molili da posla ne nađu. Danas je dobiti posao velika privilegija, sreća i nimet. Oni koji nađu ili dobiju posao neka ga dobro čuvaju, vole i raduju se svakom danu na svom radnom mjestu.
 Poslanik s.a.v.s. je kazao:
·       Radi za ovaj svijet kao da ćeš vječno živjeti, a radi za onaj svijet kao da ćeš sutra umrijeti.
·       Radite ono što vam je zapovijeđeno! (ne prepuštajte se stihiji). Svaki je čovjek pripremljen da s lahkoćom obavlja onaj posao koji mu je predodređen.
·       Iskoristi pet stvari, dok te nije spriječilo drugih pet:
- život, prije smrti,
- zdravlje, prije bolesti,
- slobodno vrijeme, prije zauzetosti,
- mladost, prije starosti,
- bogatstvo, prije neimaštine.
·       Rad čovjeka koji je izišao iz svoje kuće žureći da zaradi i nahrani svoju malu djecu, je u ime Allaha a on sam je na Allahovom putu. Ako je krenuo da radi htijuci da nahrani i izdržava svoje stare i iznemogle roditelje, i u tom slučaju je na Allahovom putu. Ako je pak požurio da zaradi radi sebe, da ne bi bio ovisan od drugih, i tada je na Allahovom putu. Ali, ako je krenuo da zarađuje iz licemjernih pobuda, iz gordosti prema drugima, u tom slučaju on je na putu šejtana.
·       Najbolja je ona hrana koju ste sami zaradili.
·       U džennetu postoji kuća zvana "kuća radosti". U nju nece moći ući niko drugi osim onih koji su znali djecu obradovati.
·       Radnik, dok časno i pošteno obavlja svoj posao kako bi nahranio svoju porodicu, čini ibadet. I doktor koji liječi ljude s namjerom da im pomogne i olakša njihove boli, svojim poslom čini ibadet. I student koji izučava korisne nauke da bi bio koristan za sebe i za svoju zajednicu, svojim studiranjem čini ibadet. I novinar, koji objektivno piše i svojim pisanjem promovira istinu i pravdu, čini ibadet. I oni koji pomažu nevoljnike i siromašne, ne radi lične koristi i interesa, nego što time žele Božije zadovoljstvo, i oni  time čine ibadet. Ukratko, sve naše aktivnosti i čitav naš život su ibadet, ako su u skladu sa Božijim zakonom, ako je naše srce ispunjeno bogobojaznošću i ako je naš krajnji cilj postići Allahovo zadovoljstvo. Uzvišeni Allah rekao je: قُلْ إِنَّ صَلَاتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ  ''Reci: 'Namaz moj, i obredi moji, i život moj, i smrt moja doista su posvećeni Allahu, Gospodaru svjetova.''' (El-En'am, 162.)
·       Život jednog pravog musliman u cijelosti je ibadet. On se duhovno ne približava Allahu samo kroz svoj namaz, nego i kroz svoje svakodnevne aktivnosti. Svojim trudom da dođe do halal zarade čovjek čini ibadet.

Literatura: Sahihul Buhari, I namaz i rad ibadet su, Izet ef. Čamdžić,  Tefsir Ibni Kesir

Ni komentarjev:

Objavite komentar