19. jun. 2010

HISTORIJAT DINASTIJE HALIFA EMEVIJA I ABBASIJA DIO 22.

Priredio: Nijaz SALKIĆ
Uvod
Historija me jako zanimala još iz doba moga odrastanja i djetinjstva. Posebno zanimanje pokazujem za islamsku povijest od ranog početka, pa kroz srednji vijek i sve do današnjih dana.

 Cijela sadašnja situacija muslimana je u direktnoj vezi sa nastankom i funkcionisanjem islamske države i civilizacije. U nekoliko nastavaka, uz Allahovu pomoć ću podastrijeti osnivanje i trajanje dinastija Emevija i Abbasija iz knjige »Istorija islama«, od Besima Korkuta, izdane u Sarajevu 1935. godine.

DRUGI PERIOD
Prvi otsjek
Abasovići u Egiptu
659 – 923 (1261 – 1517)

Kada Salahuddin Ejjubi, poslije smrti posljednjeg fatimovićkog halife, proglasi sebe vladarom Egipta, prizna abasovićkog halifu u Bagdadu. Čim Memalici preuzeše vlast u Egiptu od Ejjubija priznaju i oni abasovićke halife u Bagdadu, te radi toga neki članovi abasovićke dinastije, koji bijahu za vrijeme provale tatara izvan Bagdada, pobjegoše u Egipat, kada Tatari osvojiše Bagdad i pogubiše tadanjeg abasovićkog halifu El-Musta'sima.

Tadanji memalički vladar u Egiptu Zahir Bejbers prizna El-Mustansira Ahmeda ibnuz-Zahira Abasovića halifom 659 (1261) te hilafet opet pređe na dinastiju Abasovića. Za vrijeme vladanja Memalika Egiptom izmijeni se 17 abasovićkih halifa, koji nijesu imali nikakva uticaja u državnoj upravi. 


Javuz sultan Selim osvoji Egipat 923 (1517) i dokide vladavinu  Memalika. Zadnji abasovićki halifa odreče se hilafeta u korist sultana Selima i tada prvi put pređe islamski hilafet sa članova plemena Kurejš na Osmanlije. Prva četvorica halifa, Umejveći, Abasovići u Bagdadu i Kairu bijahu svi Kurejševići.

U slijedećem nastavku, inšaAllah: Krstaški ratovi

Ni komentarjev:

Objavite komentar