30. nov. 2010

OPĆA DVOLIČNOST I LAŽ


Nijaz SALKIĆ

Allah neće izmijeniti stanje jednog naroda dok on sam sebe ne izmijeni. A kad Allah hoće da jedan narod kazni, niko to ne može spriječiti; osim Njega, nema mu zaštitinika. (Ra’d, 10-11.)

Da nije razvijenih i raširenih medija, laž bi danas bila više prisutnija i njen učinak u svim sferama života bi bio ubitačniji. Ovako, zahvaljujući medijskoj halabuci laž je malo bolje umotana sjajnim i farbali demokratskim celofanom da se lakše prodaje. Mediji ponekad za neupućen narod  izgledaju kao neka poštena novina koju uređuje neki bogobojazan urednik i koju je džaiz kupiti i pročitati. Istina je da su mediji većinom ofarbani bojom vlasti i korita iz kojeg novinari jedu.

Helem, kada se sve sabere, oduzme, podijeli i pomnoži civilizacija je dostigla kritičnu masu u grijehu i licemjerstvu. Vođe i svjetska 'inteligencija' ubjeđuju javnost da su na pravom putu, u velikoj mjeri i većina vjerskih veličina žmiri na jedno ili oba oka propuštajući da podignu glas i otvorenu kažu da civilizacija samo što nije iskočila iz svojih tračnica i zglajzala u ambis. 'Umni' ljudi svijeta popuštaju i dopuštaju da se grijeh i ružni postupci ne smiju nazvati grijehom a nepravda i zulum ne smiju niti tihom riječju osuditi i prozvati pravim imenom.

Upamet!

Ni komentarjev:

Objavite komentar