21. dec. 2010

SAMO ZA VAS IŠČITAVAMO STARE KNJIGE DIO 55


Priredio: Nijaz SALKIĆ

ANTUN HANGI  - ŽIVOT I OBIČAJI MUSLIMANA

OBIČAJI IV – PROŠNJA 
           
 U urečeni dan dočeka djevojački otac prosca ili prosce, uvede ih u ahar, dotično u selamluk i počasti ih kafom. Kada su ispili fildžan-dva dobre crne kafe i kada su se o ovom i onom porazgovorili, ustane momkov otac i veli:
         
        »Prijatelju dragi, ako Bog da, bićemo prijatelji.  Evo, daj mi tvoju ćercu Fatimu (ili kako se zove) za moga sina Huseina«. Djevojčin otac veli: »Ja ti je dajetu i srcem i dušom«. Iza toga se izgrle i izljube kao budući prijatelji.


        Sada ide djevojčin otac ženi u harem i veli:  »Dao sam Fatimu Alibegovom Huseinu« (ili kako se zove). Iza toga pozovu i djevojku u harem. Kada je djevojka u sobu unišla, poljubi oca i majku u ruku, a otac joj veli: »Ja sam ti našao sriću i dao sam te Alibegovom Huseinu«.
        Djevojka obično šuti i veli: »Ja sam zadovoljna na vašu rič. Da me pošaljete u vodu ili u goru, ja sam razi«.

 
        Iza toga ode otac u ahar, dotično u selamluk, gdje ga prosci čekaju. Dok se oni razgovaraju, obuče se djevojka u što ljepše haljine, metne na se sve svoje nakiće i ulazi u ahar, dotično u selamluk, da prosce šerbetom počasti. Ona ide naprijed, a za njom nosi sluškinja na tabaku šerbe. Sluškinja stane kod vrata i drži tabak sa šerbetom obadvjema rukama, a djevojka uzima čašu po čašu i daje ih gostima. Čašu prima desnom rukom; palcem, kažiprstom i velikim prstom, a lijevu drži na prsima. Prvu čašu daje budućemu svekru, a iza njega svima proscima redom, kako koji sjedi.
        
       Kada je momkov otac ispio šerbe i dodao čašu djevojci, prihvati mu ona ruku pa je poljubi. Momkov otac maši se sada u džepove i dade djevojci novac, obično dukate. 


Pri tome veli: »Evo nevista, priši«.
         
         Iza toga dade joj momkov prsten, koga joj sam na prst natakne, a napokon ostale darove. Prsten što joj ga je budući svekar na prst nataknuo ne snima ona do vjenčanja. Iza toga poljubi ona opet momkova i svoga oca, a zatim sve ostale prosce u ruku i izlazi sa sluškinjom iz sobe. Malo zatim uđe i opet, a iza nje nosi sluškinja na desnoj ruci boščaluke. Sluškinja stane kod vrata, a djevojka uzima s njezine ruke boščaluk po boščaluk i daje ih budućemu svekru i drugim proscima, koliko ih ima. Kada je djevojka podijelila boščaluke, daruju gosti sluškinju koja je boščaluke donijela. Dok oni sluškinju daruju, stoji djevojka kod vrata i dvori; ona stoji uspravno, poniknutih očiju, podviv ruke na prsima.


        Te večeri večeraju svi kod djevojačkog oca, a ako su prosci iz daleka, oni tu i konače. Sutradan ide momkov otac sa svojim prijateljem u harem i daruje priju, djevojačku majku, novcem. Iza toga uglave rok vjenčanja, izgrle se i izljube, a prosci krenu svojim kućama. Ako roditelji koga momka čuju da je u nekoj kući djevojka na udaju, a momak je nije vidio niti je njegovi roditelji poznaju, a rado bi daje radi njezinoga mala ili gospodskoga zumra, soja, za svog sina vjenčaju, šalju pod plaću kakovu stariju ženu pod kakvom izlikom u kuću djevojačku da vidi kakva je djevojka. Ta se žena zove uhodica.


        Ima vrlo mudrih i vještih uhodica, koje znadu sebi u djevojačkoj kući povjerenje steći, pa ostanu ondje po čitave dane i noći da vide kakva je djevojka. Ako djevojka dugo spava ili se ujutro po dušecima valja i ljenčari, ako se proteže i zijeva, dosta je da je uhodica ne preporuči momku i njegovoj svojti.
Djevojka koja ima sraštene obrve ili je mrka pogleda teško će se udati, jer narod drži da je nesretna i da donosi nesreću onoj kući u koju se udaje. Ako uhodica vidi da je djevojka lijepa i dobra, da je marljiva i poslušna ocu i majci, i nema nikakve »mahane«, pohvali je i preporuči momku i njegovim roditeljima, a onda se oni spreme u prosce. 


        Ali ne samo da momkovi roditelji šalju uhodice u djevojačke kuće, nego i djevojka i djevojački roditelji šalju uhodice u momkovu kuću, ako je momak s njihovom kćeri zaašikovao ili je zaprosio a oni ga pobliže ne poznaju. Po narodnoj pjesmi obuče se gdjekada djevojka u odijelo Ciganke ili trgovkinje platnom, uzme pod pazuho trubu beza a u ruku aršin i ode u kuću momka koji je s njom zaašikovao ili je zaprosio.

Ako Allah da, nastavićemo!

Ni komentarjev:

Objavite komentar