27. jan. 2011

MIMBERA – DEŠNJACI I LJEVACI


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ. صَلَّى اللهُ تَعَالىَ عَلَيْهِ وَ عَلَى آلِهِ الطَّيِّبيِنَ الطَّاهِرِينَ، وَ أصْحَابِهِ الْكِرَامِ الْهُدَاةِ الْمُهْتَدِينَ، وَ سَلَّمَ تَسْلِيمًا كَثِيرًا. نَسْأَلُ اللَّهَ رَبَّنَا أَنْ يَجْعَلَنَا مِمَّنْ يُطِيعُهُ وَيُطِيعُ رَسُولَهُ وَيَتَّبِعُ رِضْوَانَهُ وَيَجْتَنِبُ سَخَطَهُ. يَا خَيْرَ الْمَسْئُولِينَ وَ يَا خَيْرَ الْمُعْطِينَ.

 بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
 U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! 
Hvala Allahu dželle ša'nuhu. Njemu se zahvaljujemo, od Njega pomoć i oprost tražimo. Njemu se utječemo od mahana i ružnih djela svojih. Onoga koga Allah na pravi put uputi, niko ga u zabludu ne može odvesti, a onoga koga On u zabludi ostavi niko ga na pravi put ne može uputiti. Svjedočimo da je samo Allah bog i da je Muhammed Njegov rob i Njegov Poslanik, koga je On uistinu poslao da radosnu vijest donese i da opomene prije nego što nastupi Sudnji čas.

         Allah, dž.š., u 56. suri ( El - Vaki'a / Događaj ) u  7. ajetu kaže:
  بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
 وَأَصْحَابُ الْمَشْأَمَةِ مَا أَصْحَابُ الْمَشْأَمَةِ - فَأَصْحَابُ الْمَيْمَنَةِ مَا أَصْحَابُ الْمَيْمَنَةِ
Oni dešnjaci - ko su dešnjaci?! I oni ljevaci – ko su ljevaci!? 
  
         A zatim, danas je petak, 28. januar 2011., ili  24. safer, 1432. hidžretske godine. Ovo je osma džuma u novoj hidžretskoj godini. Cijenjeni džemaate, draga braćo i sestre, esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuh!
        Na dunjaluku postoje klase po kojima se ljudi raspoznavaju, uzdižu, odvajaju i dijele. Jedna grupacija je u uvijek u prednosti. Rangiranja će biti i na ahiretu. A riječi Uzvišenog: وَكُنتُمْ أَزْوَاجًا ثَلَاثَةً "Vas će tri vrste biti", tj. tri grupacije. فَأَصْحَابُ الْمَيْمَنَةِ مَا أَصْحَابُ الْمَيْمَنَةِ "Oni dešnjaci (sretni) - ko su dešnjaci?!" To su oni koji će biti sa desne strane Arša, a oni su izišli iz Ademove desne strane, kojima će biti date njihove knjige u desnu ruku i kao stanovnici Dženneta. وَأَصْحَابُ الْمَشْأَمَةِ مَا أَصْحَابُ الْمَشْأَمَةِ "I oni ljevaci - ko su ljevaci?!" To su oni koji će biti lijevo od Arša, a i oni su iz Ademove lijeve strane, a to su oni kojima će biti date njihove knjige u lijevu ruku, bit će uhvaćeni za nju i uvedeni u Džehennem, kao džehenemlije, da nas Allah  sačuva  od  njihovih djela. وَالسَّابِقُونَ السَّابِقُونَ "I oni prvi - uvijek prvi!" To su oni koji će prvi biti pred Uzvišenim, i oni su posebni i najsretniji i bliži od onih s desne strane, a oni su među njima prvaci, to  su: poslanici, vjerovjesnici, iskreni, šehidi, i oni će biti na najvišem stepenu. Pa, ko se takmiči na ovom svijetu da bi što više dobra učinio, bit će na ahiretu od onih koji su među prvima stigli do Allahove Plemenitosti, a nagrada je  prema njihovim djelima. Kako posiješ, tako ćeš i požnjeti. Takmičenje je zdravo i korisno, naročito ako se odvija kroz činjenje dobra u pripremanju za budući svijet.
        Uzvišeni Allah nas obavještava o nekada živećim ljudstvima koji su prednjačili u dobru da su oni skupina iz prvih generacija i mali broj od onih kasnijih. Nema sumnje da su prvi pripadnici svakog ummeta bili bolji od onih koji su se kasnije pojavljivali u tom narodu. Prenosi Ibn Ebi-Hatim od Abdullaha ibn Bekra el-Muzenija, koji kaže: "Čuo  sam Hasana, kad je došao do ovog ajeta:  'I oni prvi - uvijek prvi, oni  će Allahu bliski biti', pa je rekao: 'Što se tiče onih prvih, oni su već prošli... Ali, učini nas, Allahu, od onih s desne strane.'" Već je u sahih hadisu potvrđeno da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Najbolji je vijek moj vijek, zatim oni poslije njih, pa oni poslije njih." Cilj je bio da se kaže da je ovaj ummet najčasniji u odnosu na druge narode i bliskiji Allahu, dž.š., od drugih i na većem položaju zbog časti svoje vjere i veličine svoga Poslanika. Zato je potvrđeno u sigurnim predanjima od Allahova Poslanika, s.a.v.s., da je on obavijestio: Muslim od Ebu Hurejre r.a. bilježi hadis u kome se kaže: “Obećao mi je Allah,  dž.š., da će od mog ummeta uvesti u Džennet 70.000 bez polaganja računa i bez kazne. A na svaku hiljadu biće od mog Gospodara dodato još 70 000.
         Prenosi Hafiz Ebu el-Kasim et-Taberani od Ebu - Malika, koji kaže da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Tako mi Onoga u Čijoj je ruci moja duša, na Sudnjem danu će biti proživljene grupacije od vas koje će okružiti Zemlju poput mrkle noći, a meleki će govoriti: "Oni koji budu slijedili Muhammeda, s.a.v.s., bit će u većem broju od svih ostalih koji budu slijedili druge poslanike." A riječi Uzvišenog: عَلَىٰ سُرُرٍ مَّوْضُونَةٍ "Na divanima izvezenim",  tj.  bit  će izvezeni zlatom i biserjem. A riječi Uzvišenog: مُّتَّكِئِينَ عَلَيْهَا مُتَقَابِلِينَ  "...jedni prema drugima na njima će naslonjeni biti", tj. licima će biti okrenuti jedni drugima, niko neće biti nikome iza leđa. يَطُوفُ عَلَيْهِمْ وِلْدَانٌ مُّخَلَّدُونَ “Služit će ih vječno mladi mladići", tj. bit će u jednoj određenoj, mladoj dobi i neće stariti, niti će doživljavati ikakvih izmjena. بِأَكْوَابٍ وَأَبَارِيقَ وَكَأْسٍ مِّن مَّعِينٍ "Sa čašama i ibricima i peharom punim pića iz izvora tekućeg", a bit će od vina koje ne opija i koje će stalno teći. Posuđe neće biti nikada prazno, niti će se isprazniti jaki izvor. A riječi Uzvišenog:لَّا يُصَدَّعُونَ عَنْهَا وَلَا يُنزِفُونَ  "...od koga ih glava neće boljeti i zbog koga neće pamet izgubiti",  tj. bolova neće imati u svojim glavama, niti će im se gubiti njihova pamet.
Ne, glave će biti bistre i pored ukusnog i dopadljivog pića. Prenosi Ed-Dahhak od Ibn-Abbasa, r.a., koji kaže: "U alkoholu imaju četiri svojstva: opijanje, glavobolja, povraćanje i mokrenje. A Uzvišeni Allah,  spominjući vino u Džennetu, uklonio je sve ove negativne osobine."
        Draga braćo i cijenjene sestre, Džennet je san svakog čovjeka a vjernici se pak nadaju da će oni biti njegovi stanovnici. Et-Taberani u svom Mu'džemu kaže: "Kazivao nam je Ishak b.  Ibrahim ed-Dejri,  od Abdurrezzaka, Sufjana es-Sevrije, Abdurrahmana  b. Zijada  b. En'ama, Ata'a b. Jesara, Selmana el-Farisije, da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: 'Niko u Džennet neće ući bez propusnice na kojoj će pisati: U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! Ovo je knjiga od Allaha upućena tom i tom, sinu tog i tog. Uvedite ga u Džennet predivni, čiji će plodovi na dohvat ruke biti.'"
        "Obavijestio nas je Sulejman b. Hamza el-Hakim, kazivao nam je Muhumed b. Abdul Vahid el-Makdisi, i Zahir es-Sekafi, da je Abdusselam Muhamed b. Abdullah njih obavijestio; zatim nam je kazivao El-Mutahhir b- Abdul-Vahid el-Beraki, Muhammed b. Ishak b. Mendeh, Muhammed b. Ali el-Belhi, Muhamed ibn Hassam, El-Abbas b. Zijad, koji je povjerljiv, zatim Sa'dan b. Seid, Sulejman et-Tejmi, od ebi Osmana en-Nehdija i od Selmana el-Farisije, da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: 'Vjerniku će na Sirat-ćupriji biti data propusnica: U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! Ovo je knjiga od Allaha, Silnog i Mudrog, upućena tom i tom, sinu tog i  tog.  Uvedite ga u Džennet predivni, čiji će plodovi na dohvat ruke biti.'" Vjernik će dospjeti u društvo sretnika kad nastupi Smak svijeta. U stanovnike Dženneta bit će upisan na dan kada mu se udahne duša. Zatim će biti upisan u registar stanovnika Dženneta kad umre. I, konačno, ova knjiga, tj. prospekt, bit će mu dat na Sudnjem danu. A Allah je Onaj od Koga se pomoć traži.
       Kada svi sretnici uđu u Džennet njegova vrata neće biti zatvorena. To što su vrata Dženneta otvorena neprestano išaret je, znak da se njegovi stanovnici mogu normalno ponašati, ulaziti i izlaziti, šetati kud god i kad god zažele, da meleki mogu stalno navraćati s darovima od njihovog Gospodara, da ono što ih veseli u bilo koje doba može ući. Također, to je znak da se radi o sigurnom prebivalištu, gdje nije potrebno zatvarati vrata, što je bilo neophodno za vrijeme njihovog boravka na dunjaluku. Hadis koji prenosi Ebu Hazim, od Sehla b. Sa'da, u kojem stoji da je Allahov Poslanik,s.a.v.s., rekao: "Džennet ima osam vrata, a jedna vrata se zovu Er-Rejjan, na koja ulaze samo postači." i hadis Ez-Zuhrija,  koji  on prenosi od Humejda b. Abdurahmana, a ovaj od Ebu Hurejre, r.a., u kojem se kaže da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Ko dvostruko udijeli na Allahovom putu, bit će prozivan sa vrata Dženneta: 'O Allahov robe,  ti  koji  si  učinio to i  to dobro.' Ko bude redovno obavljao namaz, bit će prozvan sa vrata namaza; ko bude mudžahid, bit će prozvan od vrata džihada; ko bude dijelio sadaku, bit će prozvan od vrata sadake, a ko bude od postača, bit će prozvan od vrata Er-Rejjan."Tada Ebu Bekr reče: "Allahov Poslaniče, draži si mi i od oca i od majke! Mene puno ne zanima što će neki biti prozivani od ovih ili onih vrata. Ima li iko da će biti  prozivan sa svih vrata?" "Ima,  i  nadam se da ćeš ti  biti  jedan od njih",  reče Poslanik. U Muslimovom Sahihu nalazi se hadis koji prenosi Omer b. el-Hatab, u kojem stoji da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: "Ko god od vas bude upotpunio svoj abdest i rekao: Ešhedu en la ilahe illellahu vahdehu la šerikele lehu, ve ešhedu enne Muhammeden abduhu ve resuluhu, otvorit će mu se svih osam dženetskih vrata, da uđe na koja hoće.
       A riječi Uzvišenog: وَفَاكِهَةٍ مِّمَّا يَتَخَيَّرُونَ "I voćem koje će sami birati وَلَحْمِ طَيْرٍ مِّمَّا يَشْتَهُونَ i mesom ptičijim  kakvo budu željeli", tj. opsluživat će ih svim onim plodovima koje budu željeli znači; ovaj ajet potvrđuje mogućnost uzimanja voća kakvo se zaželi.
A riječi Uzvišenog: وَحُورٌ عِينٌ "U njima će biti i hurije očiju krupnih, كَأَمْثَالِ اللُّؤْلُؤِ الْمَكْنُونِ slične biseru u školjkama skrivenom", tj. kao da su one biser koji se presijava u svome sjaju i bjelini, kao što je već navedeno u  suri "Es-Safat":  "kao  da  su one jaja pokrivena." (37:49) A i suri "Er-Rahman",  također  je dat njihov opis. Pa, zato kaže Uzvišeni: جَزَاءً بِمَا كَانُوا يَعْمَلُونَ  "...kao nagrada za ono što su činili", tj. to je ono od Nas što je pruženo, kao nagrada njima za ono što su postigli svojim dobrim djelima. Zatim kaže Uzvišeni: لَا يَسْمَعُونَ فِيهَا لَغْوًا وَلَا تَأْثِيمًا "U njima neće slušati prazne besjede ni govor griješni, nego samo riječi: إِلَّا قِيلًا سَلَامًا سَلَامًا 'Mir,mir!'"  
Dragi brate, poštovana sestro!
Ne reci odakle da počnem, pokornost Allahu nek bude tvoj početak. Ne reci kako da nađem Pravi put, Allahova Knjiga je jedina uputa. Ne reci gdje nestaše silne blagodati, Džennet vječni ti je dosta. Ne reci počet ću sutra, jer možda je u sutrašnjoj zori tvoj kraj.

Dova
          “Gospodaru naš, Ti sve obuhvataš milošću i znanjem; zato oprosti onima koji su se pokajali i koji slijede Tvoj put i sačuvaj ih patnje u vatri! Gospodaru naš, uvedi ih u edenske vrtove, koje si im obećao, i pretke njihove i žene njihove i potomstvo njihovo, i one koji su bili dobri; Ti si, uisitnu, silan i mudar. I poštedi ih kazne zbog ružnih djela, jer koga Ti toga dana poštediš kazne zbog ružnih djela – Ti si mu se smilovao, a to će, zaista, veliki uspjeh biti!”
           Milostivi Gospodaru, podaj nam ljubavi prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volimo džamiju, džemat i da jedva čekamo dolazak dana petka i džume u njemu. Ne daj nam da zaboravljamo svoju islamsku zajednicu.
          Uzvišeni Allahu molimo Te da nas učiniš od onih koji slušaju, a zatim slijede najbolje! Molimo Te da nam se Smiluješ i da nas Svojom milošću uvedeš u Džennet! Oprosti grijehe nama, roditeljima našim, našim umrlima i svim muslimanima Neka je svaka hvala Allahu, subhanehu ve te'ala, na početku i na kraju i neka je Allahov salavat i selam na Njegovog vjerovjesnika!
Nijaz SALKIĆ
Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul Buhari, »Vodič ka Džennetu«, Ibni Kajjim el Dževzi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar