2. jan. 2011

ŠTA JE NAMA NJIVA ?


Nijaz SALKIĆ

 Šta je nama zemlja, to je možda bolje pitanje. Nezamislivo je bilo da Bošnjak bude bez zemlje, mislim na oranice, voćnjake, bašče, milćeve i šume. Naši preci, stari Dobri Bošnjani su uživali u posjedovanju zemlje. Bili smo prisutni na mnogim mjestima nekadašnje Jugoslavije. Imali smo posjede i zemlju u: Polimlju, Boki Kotorskoj, ispod planine Velebita na na zapadu i do Save na sjeveru a imali smo imanja i na dalmatinskim otocima Korčuli, Braču i Hvaru. Kako i ne bi kad se naš Bošnjački kralj Tvrtko I. Kotromanić titulirao kao »po milosti Božijoj slavni kralj Raške, Bosne, Dalmacije, Hrvatske, Primorja« itd. Kada su Dobri Bošnjani uzeli vjeru islam nije nestalo Bosne. Bosanska država je dobila ime Bosanski sandžak koji se protezao od Zvečana, Bijelog Polja i Kolašina na jugoistoku, do Cazina na sjeverozapadu, zatim Ključa, na jugozapadu, Žepča i Tešnja na sjeveru.

    
Sjedište Bosanskog sandžaka bilo je u Sarajevu. Osvajanjem Bihaća 1592. zaokružen je teritorij Bosanskog ejaleta, koji se prostirao od Šapca na sjeveroistoku do Jadranskog mora i od Zvečana na Kosovu do Virovitice na sjeverozapadu. Tako je bosanski beglerbeg (namjesnik) upravljao teritorijem koji je bio veći i od onog kojim je svojevremeno vladao kralj Tvrtko. Na taj je način održan teritorijalno-politički kontinuitet između srednjovjekovne i osmanske Bosne. Dobre Bošnjane su 'komšije' kontinurano zadnjih 300 godina tjerali i otimali im zemlju. Danas je Dobri Bošnjan haman bez zemlje. Agrarnom reformom mu je u zadnjih 100 godina oduzeto (čitaj oteto) više od 80% katastarske zemlje. Poslije zadnje agresije i holokausta pod prijetnjom etničkog nestanka i istrebljenja Dobri Bošnjani gube ogromna prostranstva i zemlju na kojoj su hiljadama godina prebivali i živjeli.
           Ima i danas dobrih Bošnjana što ponovo po ko zna koji put otkupljuju i prekupljuju svoju otetu zemlju da bi na njoj zasadili voćku, posijali 'šenicu, uzgojili šumu. Šta je nama njiva? To je pitanje sa početka današnjeg posta i pitanje svih pitanja opstanka Dobrih Bošnjana. Bošnjaci su haman skoro najmiroljubiviji ljudi na svijetu. Miroljubiviji su od nas bili samo američki Indijanci koji su često pušili 'lulu mira' da ih ne bi istrijebili njihovi neprijatelji. Da li zbog svoje 'lule mira' ili zbog nečega drugog oni su nestali, istrijebljeni i ostali bez svoje zemlje.
          Hoće li Dobri Bošnjani nestati zajedno sa zadnjim kvadratnim kilometrom zemlje Bosne?

1 komentar:

  1. Nedaj boze da nestanemo Bosna postoji prekio 1000g. i postojace bar jos 1000g. A dusmani ako je ne vole neka se sele tamo gdje im je bolje.Selam.

    OdgovoriIzbriši