14. feb. 2011

U HLADU HADISA – IZVODI IZ RIJADUS - SALIHINA. DIO 49.


 Priredio: Nijaz SALKIĆ

 

PRISUSTVO STRAHA I NADE



Uzvišeni je Allah rekao:

 
فَلَا يَأْمَنُ مَكْرَ اللَّهِ إِلَّا الْقَوْمُ الْخَاسِرُونَ  '... Allahove kazne se ne boji samo narod kome propast predstoji. " (El-­A'raf, 99)

إِنَّهُ لَا يَيْأَسُ مِن رَّوْحِ اللَّهِ إِلَّا الْقَوْمُ الْكَافِرُونَ  '... samo nevjernici gube nadu u Allahovu milost. " (Jusuf, 87)
يَوْمَ تَبْيَضُّ وُجُوهٌ وَتَسْوَدُّ وُجُوهٌ  '... na Dan kad će neka lica pobijeljeti, a neka pocrnjeti" (Ali-Imran, 106)
إِنَّ رَبَّكَ لَسَرِيعُ الْعِقَابِ ۖ ':.. Gospodar tvoj je, doista, brz kad kažnjava, وَإِنَّهُ لَغَفُورٌ رَّحِيمٌ a On i oprašta i samilostan je. " (El-A'raf, 167)

إِنَّ الْأَبْرَارَ لَفِي نَعِيمٍ  "Čestiti će sigurno u Džennet, وَإِنَّ الْفُجَّارَ لَفِي جَحِيمٍ  a grješnici će sigurno u Džehennem. " (El-Infitar, 13- 14)

فَأَمَّا مَن ثَقُلَتْ مَوَازِينُهُ  "Onaj u koga njegova dobra djela budu teška, فَهُوَ فِي عِيشَةٍ رَّاضِيَةٍ  u ugodnom će životu živjeti, وَأَمَّا مَنْ خَفَّتْ مَوَازِينُهُ  a onaj u koga njegova dobra djela budu lahka, فَأُمُّهُ هَاوِيَةٌ boravište će mu bezdan biti. " (El-Kari'a, 6-9)

Od Ebu-Hurejrea, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Kada bi vjernik znao koje kazne kod Allaha postoje, ne bi niko očekivao Njegov Džennet, a kada bi nevjernik znao koliko kod Allaha ima rahmeta (milosti), ne bi nikad izgubio nadu u Njegov Džennet." (Muslim)

Od Ebi-Seida el-Hudrija, r.a., prenosi se da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Kada se spremi dženaza i kada je svijet, tj. ljudi, ponesu na svojim ramenima, ukoliko je dobra, reći će: "Požurite sa mnom!" A ako ne bude dobra, reći će: "Teško njoj, kuda ćete s njom (Teško meni kuda ćete sa mnom)?" Njen glas čuje svako, osim čovjeka, a kada bi ga čuo, pao bi u nesvijest." (Buhari)


Od Ibn-Mes'uda, r.a., prenosi se da je rekao: "Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: 'Džennet je bliži svakom od vas od kaiša na vašoj obući, a i Džehennem isto tako."' (Buhari)

Ni komentarjev:

Objavite komentar