20. feb. 2011

ŽABA I POTKIVANJE



Nijaz SALKIĆ

Zapuhalo na sve strane. Nema odakle ne puše. Svak se boji orkana i tajfuna. Puharija je strašna pojava i nikog ravnodušnim ne ostavlja. Eto u Tunisu je prvo zapuhalo. Vjetar je porušio i najveće palače. Kažu da su u strahu velike oči a bome i uši. Holuja se prenijela u komšiluk, u zemlju piramida i faraona. U Egiptu puharija sruši palaču a haberi o tome odoše na sve četiri strane svijeta.

Helem, zapuhalo po cijelom svijetu. Svi oni što odlučuju nasikirali se hoće li holuja i puharija stići u njihovu avliju. Neki od moćnika se prodobrili pa narodu olabavili dizgine i počeli kazivati da će malo popustiti. Narod puno gleda vijesti o holujama u komšiluku pa ne vjeruje pričama 'bićebolje'. Protestvuju oni siromašni, a bune se i oni što imaju dobar životni standard.

Helem, bojim se velikog razočarenja koje će doživjeti narod koji pravdu traži na ulici. Ako uspiju vjerovatno će starog zulumćara i njegovu svitu zamijeniti novi a da nikakve hasne od svega neće biti osim puno krvi i suza. Predkijametsko je vrijeme i kao što davno u jednom stihu kaza Abdul Vehab Ilhamija  »…krivda pravdu zamela, pa se pravda omela; šta se hoće zaboga?«

Rekao je Poslanik, s.a.v.s: “Doći će vrijeme kada će ljudi imati lica ljudi, a srca šejtana. Prolijevat će krv i neće se suzdržavati ružnih djela. Ako s njima trguješ, prevarit će te, a ako im nešto povjeriš, izdat će te. Djeca su im zlobna, mladi prepredeni, a stari među njima ne naređuju da se čini dobro i ne odvraćaju od zla. Sunnet je kod njih novotarija, a novotarija sunnet. Onaj ko nad njima ima vlast u zabludi je. Tad će Allah dati vlast najgorima od njih. Čestiti će moliti Allaha, ali im dove neće biti uslišane».

Zanimljivo je i razmišljanje čuvenog turskog islamologa Haruna Yahye.
“Početak ahir-i zemana se u hadisima spominje kao jedno haotično okruženje u kome su fitneluci, ratovi i sukobi u porastu, u kome, nasuprot vjerskom moralu, dominira jedna velika moralna izopačenost. U aktuelnom periodu širom Svijeta će se dešavati prirodne katastrofe, siromaštvo će biti u porastu kao nikada ranije, zločini će, takođe, biti u osjetnom usponu, ubistva i pokolji će se dešavati jedni iza drugih. To je, međutim, samo prva etapa ahir-i zemana. U drugoj etapi Allah, dž. š., će čovječanstvo kutarisati ovog haotičnog okruženja; Svoje robove će obasuti izobiljem, berićetom, mirom i sigurnošću«.

Upamet!


Ni komentarjev:

Objavite komentar