29. apr. 2011

RIZNICE ZNANJA - MULTEQA'L-EBHUR ( 2. nastavak )



 Priredio: Nijaz SALKIĆ

Fikhu'l ibadat

Alima i fakiha (islamskog pravnika) Ibrahima ibni Muhammeda Ibni Ibrahima, El Halebija (umro 956.g. po Hidžri)

 

Stjecište mora

I tom

Bismillahi'r-Rahmani'r-Rahim!
U ime Allaha Milostivog Samilosnog!

 

FARZOVI GUSULA

 

 
      Farz je kod kupanja izaprati usta i nos i oprati ostalo tijelo. Trljanje tijela nije farz.
Sunnet kod kupanja je: oprati ruke,  spolni organ, prljavštinu ako je ima, uzeti abdest osim pranja nogu, obuhvaćena mjesta pranjem tri puta i, na kraju, oprati noge, ali ne na mjestu gdje se stajalo prilikom kupanja ako se tu sakupljala voda. Žena nije obavezna da raspliće svoje pletenice niti da ih kvasi ako je skvašen korijen kose.
      Farz je kupati se nakon ejakulacije koja je jako izbila i sa strastima, pa makar to bilo u snu kada se je rastavila, a nije izašla, nasuprot Ebu Jusufu (Allah mu se smilovao). Potrebno je kupanje i kada se čovjek probudi i primjeti vlagu, a ne sjeća se sna, makar to bila i mezija nasuprot Jusufa (Allah mu se smilovao). Farz je okupati se i kod penetracije spolnog organa i makar ne došlo do ejakulacije ni kod jednog ni kod drugog učesnika. Farz je okupati se i poslije menstruacije i nakon ležanja poslije porođaja (nifas), ali ne poslije pojave mezije i vedije niti poslije polucije bez vlage.
     Sunnet je okupati se radi džume, dvaju Bajrama oblačenja ihrama i boravka na Arefatu. Okupati mrtvaca je vadžibu'l-kifaje, vadžib je da se okupa i osoba koja je primila islam, a bila nečista, u protivnom, okupati se je mendub. Nije dozvoljeno onome ko nema abdesta doticanje Mushafa bez omota koji je rastavljen, a ne koji je vezan za Kur'an. Nije lijepo (mekruh) ga je uzimati rukavom. Ne može se doticati ni novčić na kome je upisana neka sura, osim u kesi. Džunup nema pravo ni da uđe u džamiju osim u nuždi niti da uči Kur'an pa makar se radilo manje od jednog ajeta osim u vidu dove i zahvale. Takvoj osobi dozvoljeno je da zikr čini, da subhana i da dovu uči. Žena sa menstruacijom i u određenom periodu poslije porođaja (nifas) tretira se isto kao i džunup osoba.

--------------------------------------

Ovo je sažeti tekst iz oblasti islamskog prava nazvan Multeqa'l-ebhur. Djelo je sačinio fakih, veliki znalac islamskog prava, bogobojazni, odabrani, veoma stručni Ibrahim ibni Muhammed ibni Ibrahim zvani Halebi (Allah mu se smilovao).

Izdavač; Fakultet islamskih nauka Sarajevo. Prijevod: dr. Omer Nakičević, mr. Enes Ljevaković, dr. Džemludin Latić. Sarajevo 2002

InšaAllah, nastavak slijedi!

Ni komentarjev:

Objavite komentar