28. maj 2011

HRANA



Nijaz SALKIĆ


Naši dobri preci, naši pradjedovi, djedovi i donekle očevi, bili su dobri poljoprivrednici, baščovani, stočari, vodeničari, majstori i trgovci. Većina naših prednika je zdravo živjela, jela zdravu hranu, pila zdravu vodu i udisala zdrav zrak. Mi njihovi nasljednici prihvatismo se plodova industrijske revolucije i počesmo uživati 'blagodati' koje je taj civilizacijski preokret kao nekakav boljitak,donio.

 Helem, danas su u većine ljudstva zbog manjeg fizičkog naprezanja zakržljali mišići a proporcionalno manjem naprezanju, povećali stomaci. Zbilja se manje fizički radi a više umno tuguje i devera. Manje se sije na njivama i u baščama a više kupuje tuđi hizmet u trgovinama. Ono malo baščovana što voli ubrati i pojesti sa svog vrta ne pazi kako to sve uzgaja i karari.

 Men'ščini da bi bilo dobro poraditi više na zdravom uzgoju povrća. Bilo bi najefdalnije pri uzgoju 'svoje' hrane  paziti da krompir, salatu, luk, papriku, paradajz, grah i ostale zerzevati ne škropimo otrovima da bi tu 'našu' zaštitili od životinja. Bolje je da i životinje nešto ušićare i pojedu te 'naše' hrane, nego da zatrovana hrana na kraju kroz bolešćinje pojede nas.

 Upamet!

Ni komentarjev:

Objavite komentar