25. maj 2011

VREDNOVANJE



Nijaz SALKIĆ


U kosmosu postoje sistemi vrijednosti i vrednovanja. Općepoznato je da je Uzvišeni Bog oduvijek i zauvijek, On je EI-Bedi'u - Stvoritelj (Prapočetak svega), EI-Mubdiu – Koji je početni Stvaralac i Eš-Šahidu – Koji je o svemu svjedok. Bog Dragi je Vrednovatelj jedini, a Njegova stvorenja se vrednovanju podložna i potrebna.
 Ipak su ljudi veliki imitatori jer pokušavaju da vrednuju i (o)cijene postupke, djela i motive ljudskog djelovanja. Malo je danas pravednika, poštenjaka, moralnih veličina i bogobojaznika koji mogu iskoračiti iz ljušture znane kao ljudska taština, a zvane umišljenost, oholost, egoizam, lažna skromnost, pa da pravilno ocijene i procijene nečiju požrtvovnost i rad.
 Zato je važno spoznati insansku krnjavost u pogledu adla-pravednosti, hukma-mudrosti i takvaluka-bogobojaznosti. Svaki ameli-insan treba raditi svoj posao u ime Boga Uzvišenog a ne radi pohvale ili priznanja čovječijeg. Ko god radi u bilo čije drugo ime osim Njegovo i nada se da će mu njegov mentor, gazda ili šef pravilno ovrednovati, ocijeniti i nagradu dati za njegovu valjanost, taj će se brzo razočarati i na živce oboljeti.
 Upamet!

Ni komentarjev:

Objavite komentar