23. sep. 2011

ŠLJIVOPITA IZ SLOVENIJE



 Nijaz SALKIĆ


Šljivu Požegaču su Bošnjaci uzgajali u Srbiji a dobila je ime po Požegi kod Užica gdje su muslimani više stotina godina bili većinsko stanovništvo. Kada su protjerani sa sobom su u Bosnu ponijeli i sadnice ove voćke. Od šljive se mogu čuda pripremiti sve od hrane, kompota, džemova pa do bir iladž lijekove za mnoge bole pripraviti. Suha šljiva je zasigurnobosanski brend i naša bošnjačka u Evropi i svijetu, prepozatljivost.
Bezbeli da se sjećate i slatkog deserta (hošafa) napravljenog od šljiva. Šljivopita baška pita koja je posebno cijenjena u Posavini i na zelenoj bosanskoj planini Majevici. Polovinom toplog mjeseca septembra u slovenskom gradiću Ajdovščini nabrasmo (natresosmo) pravih šljiva požegača. Rodile požegače kod jednog Bošnje, Brčaka na njegovom imanju.



Nabrasmo, očistismo, ispučismo, ubrašnismo, pošećerismo i poslagasmo u tevsiju. Ispekosmo pa na kraju ispade samo tak'a slatka šljivopita koju dugo nisam ukusniju jeo, još od dana kad sam živ (mlad) bio. Jah, šljiva požegača je mubareć šljiva.
Upamet!

Ni komentarjev:

Objavite komentar