13. okt. 2011

VJERNOST


 Nijaz SALKIĆ


Vjernost je velika vrijednost. U riječi vjernost vidimo da je vjera na prvom mjestu. Vjera je ovdje velika vaga i mjera ljubavi i odanosti supružnika. Vjernost je ogromna vrijednost iz koje proizilazi povjerenje bez kojeg nema sklada i harmoničnog odnosa. Dakle, prvo vjera a zatim sve ostalo.
J je drugo slovo u riječi vjernost. Jedinstvo je velika osobina supružnika i onih koji se vole. Jedinstvo u riječima, jedinstvo u dobroti i hairli djelima. Jedinstvo u odlukama, jedinstvo u potrebama, jedinstvo u štednji, jedinstvo i zajedništvo u svemu pa i šetnji, zajednički dogovor za jedinstvo u skromnosti.
E kao energija. Energije zbilja treba ogromno da bi se uspjelo u zajedničkom građenju bračnog gnijezda. Energija nije vezana samo za muškarca (po snazi jači dio porodice) energiju je potrebnu obostrano davati i energično se boriti, te snažno veslati da se čamac zvani porodica ne prevrne pri snažnim (h)olujnim vjetrovima i talasima.
R kao rad. Raditi se mora prije braka a dahabetile kada se udare četiri temelja (koca) porodičnog gnijezda. Rad mora biti u ime Boga Dragoga, uz kontinuiranu, stalnu dovu i molbu da nam zarada hrana i zalogaj budu halal i na dozvoljen način. Neko misli da je jedino u radu spas, te da oba bračna druga moraju raditi i zarađivati do iznemoglosti. Komfor je nadstandard a skromnost bi trebao biti ideal. Ako supružnici nastoje nazor ostvariti veliki komfor i luksuzni život u porodici, vjerovatno će vremenom otići u krajnost. Svaka krajnost je grijeh a ostvarenje luksuza ponekad vodi do raspada porodice.
N kao nevjera. Kazali smo da je pola slova u riječi vjernost, vjera. Ako se vjera izgubi, nju zamijeni nevjera. Nevjera u braku je gora od najzaraznije bolesti. Nevjera je opasnija od raka. Nevjernost možemo usporediti sa radijacijom. Kontaminirane predmete nikada više nećemo moći upotrijebiti i njima se služiti. Zato je nevjera kužna riječ i kob koja može pogoditi porodicu i razoriti je zauvijek. Nemoj nikada ni pomisliti da pogledaš drugog muškarca ma kako bilo lijep, zanimljiv, bogat i slatkorječiv, tog momenta možda počinješ rušiti svoje bračno gnijezdo. Ne zagledaj se u drugo žensko čeljade, ma kako mlado, lijepo, pametno, zdravo, bogato i blagoglagoljivo bilo. Možda upravo u tom momentu svoju djecu sirotama činiš.
O je kao osama. Ni sa kim se suprotnog spola ne osamljuj. Nije to Uzvišeni badava zabranio. Osama sa suprotnim spolom je šejtanska zamka i njegova spletka. O može biti i odanost supruzi i mužu. Odanost je pohvalno svojstvo slično oslanjanju jedni na druge u teškoćama. Odani bračni drugovi nakon mnogo provedenih godina u ljubavi i povjerenju jedni na druge počinju i fizički (s)ličiti. Osama je jedino dobro u ibadetu.
S je seadet-sreća. Nema sreće bez bračne vjernosti. A nema vjernosti bez vjere i zahvale Dragome Bogu. Sreću ne čine velike stvari. Sreća je u skromnosti i zahvalnosti na učinjenom. Sretan je onaj ko je zadovoljan onim što trenutno ima a nesretan je svako ko svaki dan želi i išće više.
T je kao trag. Svaki dan iza nas ostaje nekakav trag. Trag misli, trag stopala, trag od bivanja, trag od riječi, trag od činjenja i nečinjenja djela. Svaki muž i svaka žena će ostaviti trag. Nečiji trag će biti dobro odgojena ili zapušćena i slabog edeba (za)ostala djeca. Neko je davno kazao: ,,Ne pada snijeg da pomori grad, već da svaka zvjerka pokaže svoj trag''.

Upamet!

Ni komentarjev:

Objavite komentar