1. dec. 2011

MIMBERA-JEVMI AŠURE



بسم الله الرحمن الرحيم
الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ. صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين، رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون. قال الله تعالى فى كتابه الكريم
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
"إنَّ عِدَّةَ الشُّهُورِ عِنْدَ اللهِ اثْنَا عَشَرَ شَهْراً فِي كِتَابِ اللهِ يَوْمَ خَلَقَ السَّمَوَاتِ وَالأَرْضَ مِنْهَا أَرْبَعَةٌ حُرُمٌ ذَلِكَ الدِّيْنُ القَيِّمُ فَلا تَظْلِمُوا فِيْهِنَّ أَنْفُسَكُمْ" (سورة التوبة)
  صدق الله العظيم
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! 
       Hvala Allahu dželle ša'nuhu. Njemu se zahvaljujemo, od Njega pomoć i oprost tražimo. Njemu se utječemo od mahana i ružnih djela svojih. Onoga koga Allah na pravi put uputi, niko ga u zabludu ne može odvesti, a onoga koga On u zabludi ostavi niko ga na pravi put ne može izvesti.
Allah, dž.š., u  36. suri ( Et-Tevbe / Pokajanje) u  36. ajetu kaže:
  بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
      "Broj mjeseci u Allaha je dvanaest, prema Allahovoj Knjizi, od dana kada je nebesa i Zemlju stvorio, a četiri su sveta; to je prava vjera. U njima ne griješite!" (Et-Tevbe: 36)
     A zatim, danas je petak, 02. decembar 2011., ili  07. muharem 1433. hidžretske godine. Ovo je prva džuma u novoj hidžretskoj godini.
      Cijenjeni džemaate
      Allah dž.š. govoreći o računanju vremena, u 36. ajetu Sure Tevbe kaže:
      Allahova dž.š. je odredba da je danom stvaranja nebesa i zemlje, odlučio da se vrijeme računa sa dvanaest mjeseci, među kojima je posebnu počast dao za četiri "Sveta mjeseca" (Ešhuri-Hurum). Gospodar svjetova nas podsjeća da je Njegova naredba da se grijesi u ta četiri mjeseca ne smiju činiti.
      Poslanik s.a.v.s. u hadisu koji prenosi Ebu Bekre, pojašnjava koja su to četiri sveta mjeseca:
عَنْ أَبِي بَكْرَةَ رَضِي اللَّه عَنْه أَنَّ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: "الزَّمَانُ قَدِ اسْتَدَارَ كَهَيْئَتِهِ يَوْمَ خَلَقَ اللَّهُ السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضَ. السَّنَةُ اثْنَا عَشَرَ شَهْرًا مِنْهَا أَرْبَعَةٌ حُرُمٌ ثَلَاثَةٌ مُتَوَالِيَاتٌ ذُو الْقَعْدَةِ وَذُو الْحِجَّةِ وَالْمُحَرَّمُ وَرَجَبُ مُضَرَ الَّذِي بَيْنَ جُمَادَى وَشَعْبَان."َ (رواه البخاري(  
       Prenosi Ebu Bekre r.a. da je Poslanik s.a.v.s. rekao: "Vrijeme kruži, kao i onoga dana kada je Allah stvorio nebesa i Zemlju. Godina ima dvanaest mjeseci, od čega su četiri sveta: tri, jedan za drugim: zu-l-ka'de, zu-l-hidždže i muharrem, i redžeb, koji je između džumade-l-uhra i ša'bana!" (Buharija)
      Ibn Abbas smatra da je Allah dž.š. dao za ova četiri mjeseca posebno mjesto, time što se grijesi u njima uvećavaju, ali takođe i dobra djela.
       Katade kada govori o zadnjem dijelu ajeta "U njima ne griješite!", kaže: "Uistinu grijeh koji se učini u "svetim mjesecima" je mnogo veći i teži od onoga koji se učini izvan njih. Mada, svaki grijeh je grijeh i on ima svoju težinu, ali Allah dž.š. daje prednost određenim stvarima nad drugim, pa je Allah dž.š. odabrao određena stvorenja nad drugim; odabrao je među melekima dostavljače Objave; odabrao je između ljudi poslanike, između govora Svoj govor (Njegovo spominjanje), na Zemlji je odabrao džamije, od mjeseci je odabrao ramazan i svete mjesece; od dana je odabrao petak, od noći "Noć Kadra", pa pazite na ono što je Allah učinio posebnim!"
      U ova četiri sveta mjeseca ulazi i mjesec muharrem u kojem se nalazimo. U u desetom danu ovog mjeseca obilježava se "Jevmu-Ašura" u kome postimo. O vrijednosti posta mjeseca muharrema, kao i obavljanja noćnog namaza, govori slijedeći hadis:
         عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِي اللَّه عَنْه، قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: "أَفْضَلُ الصِّيَامِ بَعْدَ رَمَضَانَ شَهْرُ اللَّهِ الْمُحَرَّمُ وَأَفْضَلُ الصَّلَاةِ بَعْدَ الْفَرِيضَةِ صَلَاةُ اللَّيْلِ!" ( رواه مسلم)
      Prenosi Ebu Hurejre r.a. da je Poslanik s.a.v.s. rekao: "Najbolji post poslije ramazana je post mjeseca muharrema, a najbolji namaz poslije fard namaza je noćni namaz!" (Muslim)
      Zašto postimo i obilježavamo ovaj dan? Odgovor nalazimo u Ahmedovoj zbirci hadisa gdje se nalazi ova predaja:
"... وَهَذَا يَوْمُ اسْتَوَتْ فِيهِ السَّفِينَةُ عَلَى الْجُودِيِّ فَصَامَهُ نُوحٌ... " (أحمد)
     "...To je dan u kojem se zaustavila lađa na brdu Džudijj, pa ga je Nuh postio..." (Ahmed)
        Kakva je nagrada za post Ašure?
        U Ahmedovoj zbirci se nalazi hadis, koji govori o tome da je post Ašure uzrok praštanja grijeha učinjenih u protekloj godini:

قال النبي صلى الله عليه و سلم: "صِيَامُ يَوْمِ عَاشُورَاءَ أَحْتَسِبُ عَلَى اللَّهِ أَنْ يُكَفِّرَ السَّنَةَ الَّتِي قَبْلَهُ!
  ( رواه مسلم)
        Rekao je Allahov Poslanika s.a.v.s.: "Post Ašure je uzrokom praštanja grijeha koji su učinjeni protekle godine!" (Muslim)
         Poslanik je još preporučio u vezi posta desetog dana Muharrema:
Preporuka je Poslanika s.a.v.s. da se pored desetog dana muharrema posti dan prije (ili dan poslije)
         S' time u vezi nalazimo i sljedeći hadis: "Postite jedan dan prije i jedan dan poslije" (Muslim i Ebu Džurejme).
         Poštovana braćo i cijenjene sestre! Noć Ašure ćemo obilježiti u nedjelju naveče iza akšama i tokom cijele noći. Možemo je provesti u ibadetu, učenju Kur’ana i razmišljanju, čitanju islamske literature. Noć Ašure je deseta noć mjeseca Muharrema. Ašure je najdragocjenija noć u ovom mjesecu. Na dan ašure su se desili slijedeći događaji: Ademovo alejhisselam pokajanje (tevba) je uslišano; Nuhova alejhisselam lađa je spašena od potopa; Junus alejhisselam je izašao iz ribinog stomaka; Ibrahim alejhisselam je spašen, i nije izgorio u Nimrodovoj vatri; Idris alejhisselam se živ uzdigao na nebo; Ja’kub alejhisselam je našao svoga sina Jusufa alejhisselam i ponovo je progledao (njegove oči su se izliječile od mrene, katarakte); Jusuf alejhisselam je izašao iz bunara; Ejjub alejhisselam je ozdravio; Musa alejhisselam je prošao kroz Crveno more a Firaun se utopio; Isa alejhisselam se rodio, i pobjegao od jevreja da ga ne ubiju, i živ uzdignut na nebo.
    Dolazeći ponedjeljak je deseti dan muharrema, Jevmi Ašure  Poznato nam je da se Poslanik s.a.v.s. trudio u svemu razlikovati od nemuslimana, naročito u ibadetu, pa kako bi ovo naše dobro djelo bilo upotpunjeno, postimo nedjelju, dan prije i  utorak dan poslije Jevmi Ašure.
Dova
      Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volimo džamiju pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne daj nam da zaboravljamo svoju islamsku zajednicu. Amin!

ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون. صدق الله العظيم 

Nijaz SALKIĆ
 
Literatura: Tefsir Ibni Kesir, Sahihu-l-Buhari, Jevmu Ašure,  Nezim Halilović

Ni komentarjev:

Objavite komentar