26. maj 2012

KĆERI I SINOVI



   “Zaista je duša sklona zlu, osim one kojoj se Gospodar moj smiluje.” (12:53)

   Naša djeca, sinovi i kćeri, ili obrnutim redom, zavisi kako ko voli da postavlja redoslijed riječi; ona, naša djeca su jedvoček, nešto o čemu se mašta godinama, nešto što se priželjkuje da dođe na ovaj svijet. Djeca su mirisno cvijeće naših duša i naših srca. To je evlad koji je rastao na srcu svih naših majki.

   Djecu voli imati svako; i siromah i bogat, mlad, a pogotovo star insan, lijep i manje lijep Božiji rob. Međutim, djecu može imati samo onaj kome to Uzvišeni podari. Neko ima samo mušku, neko žensku, neko i jedne i druge, a neko nejma nikako djece. Šta ćemo, to je Allahova mudrost i volja. Nije to do nas. Svevišnji o tome odlučuje.

   Djecu je, čini se nekima lahko odgajati, ako se pod tim misli samo na ishranu, odijevanje i obijezbjeđivanje krova nad glavom.
   Što se tiče odgoja, stvari stoje malo drugačije. 

   Naši stari djedovi, a pogotovu pradjedovi, najviše su polagali na odgoj djece i njihovu vjersku naobrazbu. Nije se nikako moglo desiti da djeca ne znaju pozdraviti dostojno svakoga sa kim dolaze u kontakt. Posebno se cijenio stid, poštivanje starijih, rodbine i roditelja.

   Danas su te kategorije odgoja kod naše djece zanemarene do kraja. Neki "moderni" roditelji misle da je sa rađanjem, ishranom, odijevanjem i školovanjem djece, završena briga o tom Allahovom amanetu. Mnogo se daje na "imidž" u odijevanju naše djece, zatim svirci, odabiru škole, kupovini stanova i dobrih auta.

   Rezultat takvog "kopiranja" odgoja od naših "susjeda" je osnivanje prvih staračkih domova za naše roditelje. 

   Starački domovi u muslimanskom društvu, u  našoj Bosni! "Rezultata" ima još, a to je krajnji bezobrazluk naše djece, naših sinova i kćeri prema roditeljima, majci i ocu.       
       
    Možemo pročitati u dnevnoj štampi tekstove o premlaćivanju roditelja, o pojavi droge i alkohola među našom djecom; dakle, kod naših »maza«, sinova i kćeri. Nisu rijetki "izleti" od kuće po cijelu noć, a dešavaju se i, »odsustva« bez znanja roditelja, i po nekoliko dana. Naša djeca nam lažu kada ih pitamo kakve su ocjene dobili u školi, zašto kasne kući, sa kime se druže, piju li, da li puše...

   Sinovi i kćeri nas "preskaču" u razgovoru, presijecaju, više "znaju", viču na nas! Gdje to mi živimo, čemu učimo djecu, kako ih hranimo i čime?! Kako klanjamo i spuštamo lice na sedždu? Jesmo li svjesni svoje odgovornosti za svoju djecu, za našu djecu?

   Isplati li se djecu zasipati sa svim dobrima i komforom kojeg im pružamo? Hoćemo li za našu djecu odgovarati pred Stvoriteljem kada se sve živo iskupi na jednom mjestu, tamo na Mahšeru?! 

   Ko li će nas to spustiti u mezar, i hoće li???
    
Upamet!
                     (Iz knjige Nijaza Salkića, 'Mirisi iz nanine sehare')

Ni komentarjev:

Objavite komentar