31. maj 2012

MIMBERA - PRATNJA


الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ. صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين، رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون.
 قال الله تعالى فى كتابه الكريم
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
وَنَحْنُ أَقْرَبُ إِلَيْهِ مِنكُمْ وَلَٰكِن لَّا تُبْصِرُونَ
صدق الله العظيم
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! 
 Hvala Allahu dželle ša'nuhu. Njemu se zahvaljujemo, od Njega pomoć i oprost tražimo. Njemu se utječemo od mahana i ružnih djela svojih. Onoga koga Allah na pravi put uputi, niko ga u zabludu ne može odvesti, a onoga koga On u zabludi ostavi niko ga na pravi put ne može izvesti. Svjedočimo da je samo Allah bog i da je Muhammed Njegov rob i Njegov Poslanik, koga je On uistinu poslao da radosnu vijest donese i da opomene prije nego što nastupi Sudnji čas.
     Allah, dž.š., u  50. suri (Kaf / Kaf) u  17. ajetu kaže:
  بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
 مَّا يَلْفِظُ مِن قَوْلٍ إِلَّا لَدَيْهِ رَقِيبٌ عَتِيدٌ
on ne izusti nijednu riječ, a da pored njega nije prisutan onaj koji bdije.
    A zatim, danas je petak, 01. juni 2012., ili  11. redžeb, 1433. hidžretske godine. Ovo je dvadeset sedma džuma u novoj hidžretskoj godini.
     Cijenjeni džemaate!
    Allahov poslanik Muhammed alejhisselam je rekao: "Islam se sastoji od pet temeljnih dužnosti: Kelimei-šehadeta (tvrditi i svjedočiti da nema boga osim Allaha i da je Muhammed Allahov poslanik), namaza, zekata, posta i hadža." Tri su elementa islamskog vjerovanja: jezikom ga očitovati, srcem potvrditi, a ostalim dijelovima tijela kroz rad pokazati. Dokazi djela se ne mogu izbrojati. Istina, čovjek zadobija džennet Allahovom dobrotom i plemenitošću, ali tek poslije pripreme koja se sastoji iz pokornosti i ibadeta Allahu, jer "milost Allahova je doista blizu onih koji dobra djela čine." Da je rad sastavni dio imana potvrđuje bezbroj drugih dokaza. Hasan el Basri veli: "Allah će na Sudnjem danu reći Svojim robovima: 'Ulazite u džennet po Mojoj milosti i podijelite ga međusobno prema svojim djelima!"
    Priča se kako se jedan od Izraelićana obraćao Bogu i ibadet Mu činio sedamdeset godina. Da bi pokazao melekima njegovo stanje, Bog pošalje jednog meleka i naredi mu da saopći ovom Jevreju da on svojim ibadetom nije zaslužio džennet. Umjesto da klone i da njime ovlada razočarenje, on je odgovorio: "Stvoreni smo za ibadet i treba da služimo Boga." Kad se melek povratio Bogu, rekao je: "Bože, Ti najbolje znaš što je on odgovorio." Bog je na to rekao: "Kad on nije odustao od ibadeta, ne odustajemo ni Mi u Našoj milosti od njega. Budite svjedoci, da sam mu oprostio sve grijehe!" 
    Ovo su riječi koje kazuju o čovječijem trudu i činjenju dobra. Postoje djela na koja nismo ponosni ni ovdje na dunjaluku a dahabetile na ahiretu. Mnogi ćemo biti postiđeni razotkrivanjem našeg stvarnog lika i djela. Uzvišeni obznanjuje Svoju moć nad čovjekom, jer ga je On stvorio i Svojim znanjem obuhvaća sve što je vezano za čovjeka. Njemu, Uzvišenom, čak je poznato šta ljudske duše same sebi došaptavaju, bilo dobro ili zlo, kao i sve ostalo. Pouzdana predanja govore da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Uzvišeni Allah će prijeći preko zlih misli mog ummeta, ukoliko ih čovjek ne izgovori i ne počini." Jer je Allah, dž.š., kazao da nam je zaista blizu: وَنَحْنُ أَقْرَبُ إِلَيْهِ مِنْ حَبْلِ الْوَرِيدِ   "Mi smo njemu bliži od vratne žile kucavice." Znači, da su meleki bliži čovjeku od njegove žile kucavice.
    Draga braćo! Budimo pažljivi u trenucima kada govorimo, kada bilo šta djelamo-radimo bilo to na osami ili na javi, jer Uzvišeni kazuje: إِذْ يَتَلَقَّى الْمُتَلَقِّيَانِ  "Kad se dvojica sastanu..." dva meleka koji pišu ljudska djela. عَنِ الْيَمِينِ وَعَنِ الشِّمَالِ قَعِيدٌ "I sjednu jedan sa desne, a drugi sa lijeve strane", pa čovjeka motre.  مَّا يَلْفِظُ مِن قَوْلٍ  "On ne izusti ni jednu riječ", ne progovori ni jedne jedine riječi إِلَّا لَدَيْهِ رَقِيبٌ عَتِيدٌ  "a da pored njega nije prisutan onaj koji bdije", jerbo svako od nas ima svoga pratioca i pisara koji ne ostavlja ni jednu riječ nazapisanu, ni jedan pokret nezabilježen.
   Dragi brate i sestro!
   Budimo svakog trenutka poput đaka u školi na važnom ispitu koga neko motri bilo od učitelja ili od komisije. Svaki pokret se vrednuje i svaka riječ i govor se zapisuje. Ti možeš učiti stotinama godina i sakupiti na hiljade djela, a da ipak ne zaslužiš Božju milost. Milost Allahova zaslužuje se samo radom. Svemogući veli: "Čovjeku pripada samo ono što zasluži svojim radom." "Ko želi da jednog dana stane pred Allaha i da Mu položi račun, neka čini dobra djela!" "Svako će biti nagrađen prema djelima. Vjernici koji čine dobro bit će nagrađeni džennetom i u njemu će vječno ostati ne tražeći nikakve promjene."
   Prenosi Imam Ahmed od Bilala ibn Harisa el-Muzenija, r.a., koji kaže da je rekao Allahov Poslanik, s.a.v.s.: "Čovjek ponekad izgovori dobru riječ kojoj ne poklanja naročite pažnje, jer mu se čini beznačajna, a ona mu donese Allahovo zadovoljstvo sve do dana dok se ne sretne s Njim. Isto tako ponekad izgovori hrđavu riječ, za koju nimalo ne brine, a ona mu donese Allahovu srdžbu sve do dana dok se ne sretnje s Njim." Pa bi Alkame rekao: "Koliko bih puta nešto izgovorio, ali mi na um padnu riječi Bilala ibn Harisa, pa ušutim." A spominje se o Imamu Ahmedu da je stenjao u svojoj bolesti, pa je čuo od Tavusa da je rekao: "Melek piše sve, čak i stenjanje." Poslije ovoga Ahmed nije stenjao sve do svoje smrti. Pitali su: "O Allahov Poslaniče, šta da kažemo?" Reče: "Učite: hasbunallahu ve ni’amel-vekil." Pa su oni rekli "hasbunallahu ve ni‘mel - vekil." 'Dovoljan je nama Allah i divan je On Gospodar!'
وَجَاءَتْ كُلُّ نَفْسٍ مَّعَهَا سَائِقٌ وَشَهِيدٌ "I svako će doći, a s njim vodič i svjedok", biće to melek će ga odvesti do mjesta suđenja, a drugi će biti melek svjedok njegovih djela. Zato je veoma važno svakodnevna samoprovjera i preispitivanje sebe da li smo to pali u 'recesiju' loših djela ili se polahko iz nje izvlačimo.
    Allahov Poslanik veli: "Preispitajte sami sebe i položite sami sebi račun prije nego ga drugim budete polagali, procijenite svoja djela prije nego vam ih drugi budu procjenjivali!" Hazreti Alija veli: "Ko god misli da bez truda i borbe može doći do cilja, taj se samo zanosi iluzijama, a ko, opet, misli da se samo trudom postiže cilj, pravi se neovisnim." Hasan el Basri  u tom smislu veli: "Zahtijevati i tražiti džennet bez rada jest pravi grijeh." Allahov Poslanik je rekao: "Pametan je onaj koji čini dobro radeći za ono što će doći poslije smrti, a budala je ko slijedi svoje strasti i nada se da će mu Bog ispuniti želju."
   Sestro u islamu, dragi brate!
   Upamtimo da naš čovječiji vid s godinama slabi pa ponekad ne vidimo ono što je nekome razgovijetno i očito. Neki i odu s ovog svijeta ne videći očitu istinu i dokaze i pored upućivanja i ukazivanja od strane prijatelja i daija. Na Danu suda Uzvišeni će svakome toliko izoštriti vid pa će moći jasno (u)vidjeti istinu i spoznati svoju zabludu.
    Reći će se, danas si bio u gafletu - neznanju. فَكَشَفْنَا عَنكَ غِطَاءَكَ فَبَصَرُكَ الْيَوْمَ حَدِيدٌ  "Pa smo ti skinuli koprenu tvoju i danas ti je oštar vid", ovo govori da će vid biti vrlo izoštren kod svakog polagača računa, toga odsudnog dana. Čak i kod onih koji su bili kjafiri na dunjaluku bit će tako, ali im tada to neće koristiti nimalo, baš kao i na suđenje teškim zločincima i ubicama na čovječijim, dunjalučkim sudovima, kada monstrumi-zločinci spoznaju težinu zločina i počinjenog grozodejstva.
   Uzvišeni nam pokazuje sliku na Danu velikog suda: "A da ti je vidjeti grješnike kako će, oborenih glava, pred Gospodarom svojim, reći: 'Gospodaru naš, vidjeli smo i čuli smo, pa nas povrati da dobra djela činimo; mi, doista, čvrsto vjerujemo.'" (32:12)
   Na kraju nam jedino preostaje da puno radimo i mnogo se Bogu molimo. Moliti se Bogu po noći Božja je zapovijed, tražiti od Njega oprost izjutra znači biti Mu zahvalan, pokoran i odan. Muhammed alejhisselam je rekao: "Svemogući voli tri glasa: glas horoza, glas onoga koji uči Kur'an i glas pobožnog koji izjutra traži oprost." Sufjani Sevrija veli: "Bog je stvorio jednu vrstu vjetra koji puše izjutra i nosi Stvoritelju molbu za oprost i druge dove." Dalje nastavlja Sevrija: "U prvom dijelu noći ustaju pobožni i mole se, u ponoć ustaju pokorni i mole se sve do pred zoru, a pred zoru ustaju oni koji traže Allahov oprost i mole Allaha da im oprosti grijehe. Iza njih ustaju lijenčine, poput mrtvaca, kad se proživljuju iz grobova." Kazuju da je mudri Lukman preporučio svome sinu: "Nemoj da horoz bude pametniji od tebe! On uvijek pred zoru ustaje i pjeva, a ti spavaš."

      Dova                   
  Gospodaru, učini da samo Tebi služimo! Da se grijeha klonimo! Da istinu govorimo! Da o dobru mislimo! Da dobra djela činimo! Da se tuđeg hakka klonimo! Da kod sebe korisno znanje povećavamo!
      Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema džamijama i onima koji nas pravu stazu vode. Učini da volimo džemat pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne daj nam da zaboravljamo svoju islamsku zajednicu.
     Moj Allahu, uvećaj Svoje blagodati prema nama, ukaži nam Svoje počasti, a nemoj nas poniziti! Bože, povećaj Svoje dobro prema nama, a nemoj ga umanjiti.

ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون. صدق الله العظيم

Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul Buhari, Ihja ulumud-din, Muhammed El-Gazali

Nijaz SALKIĆ 

Ni komentarjev:

Objavite komentar