25. maj 2012

MIMBERA -ZADOVOLJSTVO



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ. صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين، رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون. قال الله تعالى فى كتابه الكريم: ..
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
إِنَّ الَّذِينَ لَا يَرْجُونَ لِقَاءَنَا وَرَضُوا بِالْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَاطْمَأَنُّوا بِهَا وَالَّذِينَ هُمْ عَنْ آيَاتِنَا غَافِلُونَ
صدق الله العظيم
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! 
 Hvala Allahu dželle ša'nuhu. Njemu se zahvaljujemo, od Njega pomoć i oprost tražimo. Njemu se utječemo od mahana i ružnih djela svojih. Onoga koga Allah na pravi put uputi, niko ga u zabludu ne može odvesti, a onoga koga On u zabludi ostavi niko ga na pravi put ne može uputiti. Svjedočimo da je samo Allah bog i da je Muhammed Njegov rob i Njegov Poslanik, koga je On uistinu poslao da radosnu vijest donese i da opomene prije nego što nastupi Sudnji čas.
     Allah, dž.š., u  10. suri (Junus / Junus) u  7,8. ajetu kaže:
  بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
إِنَّ الَّذِينَ لَا يَرْجُونَ لِقَاءَنَا وَرَضُوا بِالْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَاطْمَأَنُّوا بِهَا وَالَّذِينَ هُمْ عَنْ آيَاتِنَا غَافِلُونَ
″Onima koji ne očekuju da će pred Nas stati i koji su zadovoljni  životom na ovom svijetu, koji su u njemu smireni, i onima koji su prema dokazima našim ravnodušni″, 
  أُولَٰئِكَ مَأْوَاهُمُ النَّارُ بِمَا كَانُوا يَكْسِبُونَ
 "prebivalište njihovo bit će Džehennem, zbog onoga što su radili.
“Ako se budete klonili velikih grijehova, onih koji su vam zabranjeni, Mi ćemo preko manjih ispada vaših preći i uvest ćemo vas na divno mjesto”. A zatim, danas je petak, 25. maj 2012., ili  04. redžeb, 1433. hidžretske godine. Ovo je dvadeset šesta džuma u novoj hidžretskoj godini.
     Cijenjeni džemaate!
     Uzvišeni ističe stanje trudbenika i radiša koji su prigrlili objema rukama Dunjaluk, toliko da  su posumnjali ili uznevjerovali  u susret sa Allahom na Sudnjem danu. Njihova zaljubljenost u dunjalučke farbali iskrice u igravo šarenilo predmeta kuća i posjeda  smirilo je i zadovoljilo njihove  duše. Život na Dunjaluku je doista lijep i pun zanosnih boja koje mame gracioznošću i ljepotom ljudskih  tijela i lica, zanosnim glasovima i pokretima smještenih u divne cvijetne i vrtne perivoje dunjalučke. Mladog čovjeka ponese mladost pa umisli da mnogo i puno gradi i stvara te mijenja oko sebe svijet. Njegova početna namjera je često puta čista i prirodna. On zaista u početku želi samo da pomaže svojima i okolini. 
Ako obogati često zaboravi početni nijet da dijeli i drugima pomaže. Najčešće se zatvori usljed bojazni da će mu ponestati investicija za daljnji uspon i napredak, pa počne škrtariti. U tom stadiju zatvorenosti za okolinu i usmjerenosti za širenje i napredak čovjeka prođu najbolje godine.
     Poštovane sestre, draga braćo!
Ko želi mogao je dokučiti da će sve živo na ovom svijetu umrijeti, sve snažno će oslabiti, sve novo će istruhnuti i sve sagrađeno biće porušeno. Kur’an je pun ajeta i primjera koji podsjećaju na kratkoću i prolaznost dunjaluka, pa nemoj da i tebe dunjaluk zavede i obmane. Uzvišeni Allah nas obavještava o sudbini onih koji su se borili samo za dunjaluk, samo se njime zadovoljavali i samo njega željeli, a ahiret zapostavili,
U Buharijinom i Muslimovom Sahihu bilježi se vjerodostojan hadis od Allahovog Poslanika, s.a.v.s.: ”Dunjaluk je u poređenju s ahiretom poput umakanja prsta nekog od vas u more, pa neka pogleda koliko vode izađe za prstom kada ga izvadi iz vode.” U drugom hadisu Poslanik, s.a.v.s., rekao je: ”Dunjaluk je za vjernika zatvor, a za nevjernika džennet.” (Muslim.)
    O prolaznosti dunjaluka i približavanju ahireta možemo razmišljati i na još jedan nesvakidašnji način. Rekao je Poslanik, s.a.v.s.: ''...Melek Džibril je dubinu moga srca nadahnuo, da niko od vas neće umrijeti sve dok u potpunosti ne iscrpi (ne pojede) svoju nafaku…'' (Sahih-tergib, br. 1700)
    Jedna od mnogobrojnih mudrosti koje je izgovorio Muhammed s.a.v.s., a koja nosi velike pouke i poruke, jesu i njegove riječi: ''Ovaj svijet putuje odlazeći, a ahiret se kreće dolazeći, a i jedan i drugi imaju svoje sinove. Vi budite sinovi ahireta i nemojte biti sinovi svijeta ovoga, jer danas su samo djela za koja se račun ne polaže, a sutra je obračun bez mogućnosti da se čine djela.'' (Sahihul-Buhari me'al-Feth)   
Zato ne zaboravimo da je bilo i biće sinova dunjaluka i sinova ahireta. Neki muslimani su kroz historiju islama pogrešno razumijevali preporuku da budu sinovi ahireta, a da ne budu sinovi dunjaluka. Smatrali su da to podrazumijeva odricanje od svih ovosvjetskih ukrasa i uživanja, te su se zbog svoje pogrešne interpretacije šerijatskih tekstova koji govore o skromnosti i asketizmu odricali svega što je na ovom svijetu ugodno i lijepo, namjerno se izlažući siromaštvu ili vrlo oskudnom životu, što ih je često dovodilo u jako nezahvalne, pa čak i ponižavajuće situacije. Recimo, nisu željeli imati nikakav imetak pa su prosili od ljudi, oblačili  vrlo mizernu i grubu odjeću itd., sve s ciljem da pokažu kako im dunjaluk ne znači ništa, te da su njihove ambicije i težnje usmjerene ka ahiretu. Ovakvo razmišljanje svakako je pogrešno. U kontekstu nošenja lijepe i ugodne odjeće, Poslanik, s.a.v.s., rekao je: ''Uistinu Allah voli da se tragovi Njegove blagodati vide na Njegovom robu.'' (Tirmizi)
     A ko su onda ''sinovi dunjaluka''? Od Ebu Hurejre, r.a., prenosi se da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: ''Uistinu Allah mrzi svakog umišljenog i oholog čovjeka, koji se hvališe, šepuri i koji mnogo galami na pijaci. Preko noći je lešina, a preko dana magarac. Vrlo dobro poznaje sve što je vezano za ovaj svijet – dunjaluk, a potpuni je neznalica kada se radi o nečemu što je vezano za budući svijet – ahiret.'' (Ibn Hibban, 72.) Ovaj hadis možda bolje od svih drugih demistificira notorne dunjalučare, odnosno vrstu ljudi za koje se može reći da su istinski sinovi dunjaluka.        O njima je Uzvišeni Allah u prijevodu značenja rekao:     
 يَعْلَمُونَ ظَاهِرًا مِّنَ الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَهُمْ عَنِ الْآخِرَةِ هُمْ غَافِلُونَ  ''Oni znaju samo spoljašnju stranu života na ovom svijetu, a prema onom svijetu su ravnodušni'' (Er-Rum, 7).
Hasan el-Basri pisao je Omeru b. Abdulazizu, rahimehullah: ”Dunjaluk je kuća iz koje selimo, a ne kuća za boravak. Adem, a.s. , spušten je na njega po kazni i na njemu je da tu kaznu odsluži. Zato ga se, vladaru pravovjernih, dobro čuvaj. Ako želiš istinsku opskrbu, kloni se dunjaluka, a ako želiš bogatstvo, ono je kod onih koji malo dunjaluka imaju.
    Draga braćo! Kuđenje dunjaluka ne odnosi se na ono što je Allah stvorio od jela, pića i imetaka, nego se pokude dunjaluka i prijetnje odnose na postupke sinova Ademovih koji su vezani za dunjaluk. Prezreni su i zaslužuju kaznu oni koji se diče dunjalukom, koje je dunjaluk zaveo i zabavio od pokornosti Allahu, te učinio da zaborave na ahiret. Takav je bio narod Ad kojeg je na Allahovu kaznu podsjećao njihov poslanik Hud, a.s. ”Ad se bez ikakva osnova bio na Zemlji uzoholio. ‘Ko je od nas jači?’ – govorili su. A zar nisu znali da je Allah, koji ih je stvorio, jači od njih – a i znamenja Naša su poricali.” (Fussilet, 15.)
Takav je bio i faraon koga je opominjao Musa, a.s.:
”I faraon obznani narodu svome: ‘O narode moj’ – reče on – ‘zar meni ne pripada carstvo u Misiru i ovi rukavci rijeke koji ispred mene teku – shvaćate li?”’
(Zuhruf, 51.)   
      Dova                  
  Gospodaru, učini da samo Tebi služimo! Da se grijeha klonimo! Da istinu govorimo! Da o dobru mislimo! Da dobra djela činimo! Da se tuđeg hakka klonimo! Da kod sebe korisno znanje povećavamo!
      Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema džamijama i onima koji nas pravu stazu vode. Učini da volimo džemat pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne daj nam da zaboravljamo svoju islamsku zajednicu.
     Moj Allahu, uvećaj Svoje blagodati prema nama, ukaži nam Svoje počasti, a nemoj nas poniziti! Bože, povećaj Svoje dobro prema nama, a nemoj ga umanjiti, Ti si naš Gospodar i Zaštitnik, Ti sve čuješ, blizu si i odazivaš se onima koji Te prizivaju! Amin.

ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون. صدق الله العظيم


Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul Buhari, muhadžir je ko od grijeha bježi, imam hadži Izet ef. Čamdžić, svi smo mi muhadžiri


Nijaz SALKIĆ 

Ni komentarjev:

Objavite komentar