18. okt. 2013

MIMBERA – NEVOLJE



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ. صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين، رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون ...:
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
وَأَطِيعُوا اللَّهَ وَأَطِيعُوا الرَّسُولَ ۚ فَإِن تَوَلَّيْتُمْ فَإِنَّمَا عَلَىٰ رَسُولِنَا الْبَلَاغُ الْمُبِينُ
صدق الله العظيم

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! 

    Hvala Allahu dželle ša'nuhu. Njemu se zahvaljujemo, od Njega pomoć i oprost tražimo. Njemu se utječemo od mahana i ružnih djela svojih. Onoga koga Allah na pravi put uputi, niko ga u zabludu ne može odvesti, a onoga koga On u zabludi ostavi niko ga na pravi put ne može uputiti.
       Dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 13. zu-l-hidždže 1434. ili 18. oktobar 2013. godine.  U  64 suri Et  - Tegabun / Samoobmana  , u 11-13. ajetu Allah, dž. š., kaže: 
مَا أَصَابَ مِن مُّصِيبَةٍ إِلَّا بِإِذْنِ اللَّهِ ۗ وَمَن يُؤْمِن بِاللَّهِ يَهْدِ قَلْبَهُ ۚ وَاللَّهُ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمٌ

 "Nikakva nevolja ne pogađa osim s Allahovom dozvolom! A ko u Allaha  vjeruje, On će uputiti njegovo srce, a Allah sve dobro zna." /11/

وَأَطِيعُوا اللَّهَ وَأَطِيعُوا الرَّسُولَ ۚ فَإِن تَوَلَّيْتُمْ فَإِنَّمَا عَلَىٰ رَسُولِنَا الْبَلَاغُ الْمُبِينُ

 "I pokoravajte se Allahu i Poslaniku Njegovu; a ako se okrenete, pa na Našem Poslaniku samo jasna obznana je !"
اللَّهُ لَا إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ ۚ وَعَلَى اللَّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُونَ
/12/ "Samo je Allah B o g, i neka se vjernici samo u Allaha pouzdaju!"/13/   

Uzvišeni daje do znanja da "nikakva ne volja ne pogađa, osim s Allahovom dozvolom!" , tj. Njegovim naređenjem, odredbom i voljom. U suri "El-Hadid" o tome se kaže:  "Nema nevolje koja zadesi Zemlju i vas, a koja nije , prije nego što je damo, zapisana u Knjizi, to je Allahu , uistinu , lahko." (57:22) Potom Svevišnji ističe:  "A ko u Alaha vjeruje, On će uputiti njegovo srce, a Allah sve dobro zna." Onom koga zadesi neka nevolja pa da bude svjestan da je ona na osnovu Allahove odredbe i određenja, te se smiri i pribere i preda se Allahovoj odredbi, Allah, dž.š., njegovo će srce uputiti i dat će mu kao naknadu za ovosvjetske koristi koje su ga mimoišle uputu u njegovu srcu i čvrsto istinsko vjerovanje; te za ono što mu je oduzeo dat će mu kasnije isto ili veće dobro. U vjerodostojnom hadisu se kaže: (448) "Čudan li je slučaj vjernika; što god mu Allah, dž.š., odredi - njemu je dobro. Ako ga zadesi kakva nesreća, strpi se i bude mu dobro, a ako naiđe sreća, zahvali Allahu i opet mu je dobro. To je mogućnost samo pravovjernog."  "…i pokoravajte se Allahu i Poslaniku Njegovu." Ovo je naredba pokornosti Allahu, dž.š., i Njegovu Poslaniku u svemu onome što su nam propisali, bez obzira bila to naredba ili zabrana, a potom Uzvišeni konstatira: "A ako se okrenete, pa na Našem Poslaniku samo jasna obznana je".

Zanimljivo je da kada (h)oluja nastupi sve ptice traže zaklon u drveću i planinama, ali samo orao ne. Naprotiv, on se uzdiže daleko u visine iznad oblaka, iznad same (h)oluje.

Slijedeća priča govori upravo o tome. Kako se nosimo sa teškim vremenima iskušenja i boli. Kako reagujemo na njih, da li, kako i koliko se mijenjamo, Ali isto tako možemo saznati i šta smo trenutno, stanje nase nutrine, karaktera, zdravlje našeg srca. Sve ovo se ne može saznati sem prolaskom kroz talase iskušenja ma koje prirode bili. Najsretniji su oni koji upoznaju sami sebe, suoče se sa svojim slabostima i trudom okrenu ih u svoje vrline. Poraz u pobjedu. Autor slijedeće priče je nepoznat, ali vjerujem u postojanje ovakvih mudrih žena, ljudi koji umiju da kroz jednostavne primjere pojasne filozofiju života, sto mnogim akademicima ne polazi za rukom.
Nena kaže.. Mrkve, jaja ili kahva; “Šta si ti?”
Mlada žena je otišla u posjetu svojoj neni i ispričala joj o svom teškom životu. Nije znala kako da izađe na kraj sa iskušenjima, umorila se od borbe i napora, činilo se kao da se jedan problem niže za drugim, jednog se belaja riješi, drugi je već na pomolu.
Nena ju zovnu sa sobom u kuhinju. Tamo napuni tri šerpe vodom. U jednu stavi mrkve, u drugu jaja, a u treću zrna kahve, te sve tri stavi na vatru da kuhaju. Cijelo vrijeme ne prozboreći ni riječi.
Nakon dvadesetak minuta isključi platnu te izvadi mrkve, jaja i zrna kahve. Okrenu se svojoj unuci i upita je, “Reci mi, šta vidiš?”
“Mrkve, jaja i kahva,” odgovorila je.
Privukla je bliže te joj rekla da pipne mrkve. Učinila je to i primjetila naravno da su postale mehkane. Zatim joj je rekla da uzme jaja i razbije ih.
Nakon što je odgulila ljusku, posmatrala je tvrdo kuhano jaje.
Na kraju joj je rekla da sebi naspe kahvu. Unuka se osmijehnula kada je okusila njenu bogatu aromu te upitala. “U čemu je poenta nene?”
Nena joj je pojasnila da se svaki od ovih objekata suočio sa istom ključalom vodom ali svi su reagovali drugačije.
Mrkva je bila jaka, tvrda, nepopustljiva. Međutim nakon što je izlozena ključaloj vodi, postala je mehka i slaba. Jaje je bilo krhko. Njegova tanka ljuska je štitila njegovu nutrinu, ali nakon što je prošla kroz ključalu vodu, njena nutrina je postala tvrda.
Ali zrna kahve su bili unikatni. Nakon što su proključali oni su promijenili vodu.
“Šta si ti?” upitala je unuku.
“Kada nedaće pokucaju na tvoja vrata, kako odgovaraš? Da li si mrkva, jaje ili zrno kahve?”

Razmisli o ovome: Šta sam ja?
Jesam li mrkva koja se čini jakom, ali sa bolim i nedaćama da li gubim svoju snagu i postajem popustljiva?
Da li sam jaje koje koje ima popustljivo srce, ali se promijeni izloženo vrelini iskušenja? Da li sam imala tekući duh, ali nakon smrti, razvoda, finansijskog iskušenja ili nekog drugog, postala sam tvrda i okrutna.
Izgleda li moja ljuska isto, ali sam iznutra gorka i teška sa krutim duhom i tvrdim srcem?
Ili sam poput zrna kahve? Zrno je zapravo izmijenilo vrelu vodu, isto ono stanje koje donosi bol. Kada voda postane vrela, ono otpusta miris i aromu. Ako si poput zrna, onda kada stvari dostignu svoj najteži stepen, ti postanes još bolja i mijenjaš stanje oko sebe. Kada su vremena najmračnija i iskušenja najveća da li se uzdižeš na slijedeći nivo?

U islamskim izvorima ovaj svijet (dunjaluk) imenovan je, između ostalog, i kao kuća kušnje (daru-l-ibtila'). To znači da je ljudski život veliki ispit i da nema ljudskog bića koje, na izvjestan način, nema nekog iskušenja ili nevolje. O tome Kur'an časni kaže: « Uzvišen je Onaj u čijoj je ruci vlast – On sve može! Onaj koji je dao (stvorio) smrt i život da bi iskušao koji od vas će bolje postupati. On je Silni, Onaj koji prašta » (
 El-Mulk, 1-2)

Kako se Allahov Poslanik, s. a. v. s., odnosio prema životnim nedaćama i iskušenjima? Šta je savjetovao ljudima koji su u životu izloženi brojnim nevoljama i musibetima? Šta raditi kada čovjek bude okupiran brigama i tugom zbog životnih nedaća i iskušenja?

Lijek može biti i da čovjek zna da je njegov udio u nevolji (iskušenju) ono što mu ona izazove, pa ko time bude zadovoljan ima zadovoljstvo od toga, a ko se zbog toga ljuti ima ljutnju od toga. Tvoj udio u nevolji je ono što ti ona izazove, pa ti odaberi – bolji ili gori udio u njoj. Ako ona u čovjeku izazove bijes i negiranje Allaha, taj čovjek bit će upisan u skupinu propalih; ako u njemu izazove tugu i propuštanje strogih dužnosti, ili činjenje zabranjenih djela, bit će upisan u skupinu nemarnih; ako izazove prituživanje i nestrpljenje, bit će upisan u skupinu nedoraslih; ako u njemu izazove prigovaranje Allahu i negiranje Njegove mudrosti, on već kuća na vrata odmetnika i otpadnika.

Međutim, ako u njemu izaziva strpljenje i postojanu odanost Allahu, bit će upisan u skupinu strpljivih; ako u njemu izaziva zadovoljstvo onim što mu je udijeljeno od Allaha, bit će upisan u skupinu zadovoljnih; ako u njemu izaziva zahvalnost, bit će upisan u skupinu zahvalnih pa će stati pod zastavu zahvalnosti zajedno s istinski zahvalnima; ako u njemu izaziva ljubav i čežnju za susretom s Gospodarom, bit će upisan u skupinu privrženih i odanih.

U Ahmedovom Musnedu i Tirmizijevom Sunenu, u sklopu hadisa koji se prenosi od Mahmuda ibn Lebida, stoji da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: „Kad Allah nekoga zavoli, On mu dā neku nevolju, pa ko time bude zadovoljan – dobiće (Allahovo) zadovoljstvo, a ko bude ljut zbog toga – imat će (Njegovu) ljutnju!“ Lijek može biti i da čovjek zna da mu, čak i kad se krajnje ožalosti, ne preostaje drugo nego da se opet strpi, ali ovaj put iz nužde jer nema drugog izbora (sabru-l-idtirar).

Dova je najbolji način za otklanjanje nevolje i ostvarivanje ciljeva. Dova je najbolji lijek. Njom se liječi i suzbijaju nevolje, sprječava se pojava problema, uklanjaju se i olakšavaju kad se već dese. Nekada rezultati dove izostaju i to iz više razloga: zbog slabosti onoga ko čini dovu; zbog toga što Allah dželle ša'nuhu iz određenih razloga ne odobrava da se ta želja ostvari; zbog slabosti srca i nedostatka koncentracije u vrijeme dove kada ona liči na hlabav luk iz kojeg strijela slabo izleće; ili zbog neke druge prepreke – zabranjene hrane, utapanja u nemarnost, zaborav i besposlice, naslage grijeha na srcu.
“O poslanici, dozvoljenim i lijepim jelima se hranite i dobra djela činite, jer Ja dobro znam šta vi radite!” (El-Mu'minun, 51)

Zatim je spomenuo raščupanog i prašnjavog čovjeka koji je već dugo vremena proveo na putu i koji je digao ruke k nebu govoreći: “Gospodaru moj”, a hrana mu je haram, piće mu je haram, odjeća mu je haram, a to čime se nahranio na nedozvoljen način je stekao. Kako tom čovjeku može biti primljena dova? (Prenosi Muslim: Knjiga o zekatu, br.1051; Tirmizi: Knjiga o tumačenju Kur'ana)

Dova
"Gospodaru naš, oprosti nama i braći našoj koja su nas u vjeri pretekla, i ne dopusti da u srcima našim bude imalo zlobe prema vjernicima; Gospodaru naš, Ti si zaista, Dobar i Milostiv."
      Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volimo džamiju pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne daj nam da zaboravljamo svoju islamsku zajednicu.
     
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون. صدق الله العظيم

Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul Buhari, Iz knjige: Bolest i lijek od Ibn Kajjim el Dževzijje, u prijevodu na bosanski jezik

Nijaz Salkić

Ni komentarjev:

Objavite komentar