14. mar. 2014

MIMBERA - SABLAZAN ŠEJTANSKA



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ. صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين، رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون ...:
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
فَإِذَا قَرَأْتَ الْقُرْآنَ فَاسْتَعِذْ بِاللَّهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ  .
صدق الله العظيم

U ime Allaha, Milostivog, Svemilosnog! 

       ''Hvala Allahu. Njemu se zahvaljujemo, Neka su salavat i selam na Njegovog Poslanika, Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, koji vjerno dostavi Allahovu poslanicu i emanet predade i ummet posavjetova i na Allahovom putu se bori sve do preseljenja na ahiret. Neka ga Uzvišeni Allah, obaspe svojom milošću i podari mu najljepše što će ikome dati. Neka su mir i spas na njegovu porodicu, ashabe i na iskrene sljedbenike do Sudnjeg dana.     

     Dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 13. džumadel-ula 1435. ili 14. mart 2014. godine.  Ovo je 19. hutba u novoj godini.

     Prošli petak govorismo o onima kojima sve smeta, danas ćemo o šejtanskom zavođenju. Kur'an Časni nas savjetuje kao da se odupremo šejtanovoj strategiji zavođenja, pa kaže:
إِنَّ الَّذِينَ اتَّقَوْا إِذَا مَسَّهُمْ طَائِفٌ مِّنَ الشَّيْطَانِ تَذَكَّرُوا فَإِذَا هُم مُّبْصِرُونَ
"Oni koji se Allaha boje, čim ih dodirne sablazan šejtanska, sjete se, i odjednom dođu sebi",/201/ El - A’raf / Bedemi     
وَإِخْوَانُهُمْ يَمُدُّونَهُمْ فِي الْغَيِّ ثُمَّ لَا يُقْصِرُونَ
"dok prijatelje šejtanove šejtani podržavaju u zabludi i nikako ne prestaju." /202/ 

    Ovdje Uzvišeni govori o bogobojaznim, koji izvršavaju ono što je Uzvišeni naredio a klone se zabranjenog: "čim ih dodirne, znači, čim ih zadesi, "sablazan",  to je neka vrsta srdžbe, kao napad, kao nagovor na zlo i kao bolest. " Zato Uzvišeni kaže: "sjete se" kazne i obilne nagrade, i  obećanja dobrima i prijetnje lošima, pa se odmah pokaju, vrate i obrate Allahu, te kod Njega zatraže zaštitu, pa shvate i poprave se.  Zatim Uzvišeni veli: "dok prijatelje šejtanove šejtani podržavaju", to su njihovi prijatelji, pomagači, simpatizeri među ljudima, to su bezbeli oni koji slijede šejtane, slušaju ih i pokoravaju im se. 

    Poštovani džemaate! Znajmo da šejtan radi neumorno i danju i noću. Kaže Poslanik s.a.v.s.: „Dok spavate šejtan na vašem potiljku zaveže 3 čvora, i udari po svakom čvoru govoreći: ‘Spavaj, pred tobom je duga noć!’ Ako spomene Allaha kad se probudi razveže se jedan čvor, ako se abdesti razveže se drugi čvor, ako klanja razveže se i treći čvor. Tada ustane odmoran i dobro raspoložen, u suprotnom ustane lijen i neraspoložen.“ (Buhari i Muslim)

    Šejtanov glavni zadatak je unesrećiti čovjeka. Njegova strategija leži u odvraćanju od ibadeta i ustajanja na sabah. Elhamdulillah, Poslanik, s.a.v.s., nam je dao i za taj problem rješenje, spomenite Allaha odmah nakon budenja, dovom poput: El-hamdu li-llahi-llezi ahjana ba’de ma ematena ve ilejhi-n-nušur. – Hvala Allahu, Koji nas oživi nakon što nas umrtvi, i Njemu se, konačno, sve vraća. (Buhari)

    U pogledu šejtanovog djelovanja na glavni organ-srce, Allahov poslanik, s.a.v.s., kaže: “U srcu su dvije misli: jedna, koja dolazi od meleka, podstiče na  dobro i potvrđuje Istinu, pa ko takvo nešto osjeti to je od Svevišnjeg Allaha i neka Allahu zahvaljuje, i druga, koja dolazi od neprijatelja-šejtana, podstiče na zlo, zastire, prekriva  Istinu i zabranjuje dobro, pa ko takvo nešto osjeti, neka Allaha zamoli da ga sačuva od prokletog šejtana.” (Tirmizi)

   Srce je u osnovi, po urođenoj prirodi, podjednako spremno prihvatiti djelovanje i meleka i šejtana. Uzajamna djelovanja vojski meleka i šejtana, u bici za srce, ne prestaje, sve dok jedna od njih ne osvoji, pa se naseli u srcu. Zato trebamo izgraditi odbrambene bedeme oko srca. Ipak šejtan iznađe prolaze i izgradi svoje kapije na koje ulazi. Šejtanovi kapije nisu ništa drugo do čovjekove osobine, a one su mnogobrojne. Šejtan ulazi u čovjeka  preko  ljutnje i strasti. Ljutnja je opijum za razum. Kada oslabi vojska razuma, napadne vojska šejtanova. Velika je prilika šejtanova da srcem zavlada kroz zavidnost i pohlepu. Kad god je čovjek pohlepan, njegova ga pohlepa zaslijepi i zagluši. Šejtan može zagospodariti srcem preko  prejedanja, čak i ako je hrana čista i halal, jer prejedanje jača strasti, a strasti su šejtanovo oružje. Šejtan zagospodari čovjekovim srcem preko  brzopletosti i neostavljanje vremena za preispitivanje u poslovima koji se rade. Isto tako uđe u srce ako je insan škrt i prestrašen od siromaštva. Oni ne daju da se imetak troši i daje milostinja. U šejtanove velike kapije spadaju i šejtanske pristrasnosti, netrpeljivost, mržnja prema protivnicima i gledanje na njih sa prijekorom i poniženjem. To upropaštava sve zajedno i čestite robove i teške griješnike, jer je vrijeđanje drugih i bavljenje pričama o njihovim mahanama, jedna od urođenih osobina svireposti.

   Ako se zapitaš: „Šta je lijek za odbijanje šejtana?“ ili „da li se je za to dovoljno sjetiti Allaha Uzvišenog?“ ili „da li je dovoljno da čovjek kaže da nema moći ni snage osim sa Allahovom?“, znaj da lijek za srce leži u zatvaranju pomenutih kapiju svome srcu, njegovim čišćenjem od ružnih osobina, jer ako od srca odstraniš ove odvratne osobine, šejtan će na putu do srca imati prepreke, biti izložen opasnostima i lišen sigurnosti.

     Šta učiti svojim da se zaštitimo od šejtanskog djelovanja? Uzvišeni Allah kaže:  "Kada hoćeš da učiš Kur'an, zatraži od Allaha zaštitu od prokletog šejtana! On doista nema nikakve vlasti nad onima koji vjeruju i koji se u Gospodara svoga uzdaju! Njegova je vlast jedino nad onima koji njega za zaštitnika uzimaju i koji druge Njemu  ravnim smatraju" (16:98),

    Riječi: "Utječem se Allahu od prokletog šejtana", to znači: Budući da šejtan vidi čovjeka, a on ne vidi njega, čovjek traži zaštitu kod Onoga Koji šejtana vidi, a on Njega ne vidi. Učenjaci navode da je Poslanik, s.a.v.s., bio ustrajan u učenju e'uze-isti'aze jer to odbija šejtana.  

    "U ime Allaha, Sve milosnog, Milostivog!"  Prema predanju Ebu-Davuda s vjerodostojnim lancem prenosilaca, od Ibn-Abbasa se navodi da Allahov Poslanik, s.a.v.s., nije poznavao razdvajanje sura, jedne od druge, sve dok mu nije objavljena bismilla. Od Osmana ibn Affana, prenosi da je rekao: "Allahovom Poslaniku, s.a.v.s., postavljeno je pitanje u vezi s bismillom, na što je on odgovorio: "To je jedno od imena Allaha Uzvišenog, a između toga i Najvišeg Imena udaljenost je koliko između crnila i bjelila očiju." Veki', sa svojim lancem prenosilaca, navodi od Ibn- Mes'uda da je rekao: "Ko želi da ga Allah sačuva od devetnaest zebanija (čuvara Džehennema), neka uči bismillu", pa će mu Allah učiniti svako slovo štitom od njih.

    To je uticaj berićeta riječi bismille! Lijepo je bismillu proučiti prije ulaska u zahod, na početku abdesta, zatim na početku jela. Lijepo je, također, proučiti bismillu i prije spolnog odnosa, jer se u oba Sahiha navodi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Ukoliko neko od vas, kada želi prići supruzi, izgovori bismillu i kaže: 'U ime Allaha! Moj Allahu, ukloni od nas šejtana! Ukloni ga i od onoga što nam podariš!' - ako iz toga odnosa bude rođeno dijete - šejtan mu nikada neće nanijeti štetu!"  Ako smo obvladali znanjem da se zaštititimo od prokletog šejtana, onda praktikujmo svaki dan Duha namaz.

     Duha-namaz je nafila koja se može klanjati otprilike oko 20 minuta nakon izlaska Sunca pa sve do oko 45 minuta prije podne-namaza. Kolika je nagrada za obavljanje duha-namaza, najbolje nam pojašnjava hadis Muhammeda, s.a.v.s., u kojem stoji: „Vi ste dužni da svaki dan za svaki svoj zglob date sadaku. Svako slavljenje (tesbih) je sadaka, svaka zahvala (tahmid) je sadaka, svako veličanje (izgovaranje tekbira) je sadaka, naređivanje dobra a zabranjivanje zla je sadaka. Sve to nadomiještaju dva rekata duha namaza.“ (Muslim)  Pa ko ne bi poželio takvu nagradu?

     Dova

      Molimo Allaha, dž.š, da nas sačuva i spasi od negativnih osobina; da nam pomogne da ih mi nikome ne činimo i da se nama ne čine. Amin!

     Milostivi Allahu, podari mi poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volim džamiju pa da se radujem petku i džumi namazu u njemu. Ne daj mi da zaboravljam svoju islamsku zajednicu.


ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون. صدق الله العظيم
Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul Buhari, Autor: dr. Ahmed Ferid (Iz knjige Bistro more pobožnosti i suptilnosti), El-Fatiha/Prolog


Nijaz Salkić

Ni komentarjev:

Objavite komentar