6. jun. 2014

MIMBERA - PUTEVI DO DŽENNETA



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ. صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين، رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون:
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
وَأَنَّ هَٰذَا صِرَاطِي مُسْتَقِيمًا فَاتَّبِعُوهُ ۖ وَلَا تَتَّبِعُوا السُّبُلَ فَتَفَرَّقَ بِكُمْ عَن سَبِيلِهِ ۚ ذَٰلِكُمْ وَصَّاكُم بِهِ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ. صدق الله العظيم.
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! 
       Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka je salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., i njegovu časnu porodicu.
     Dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 08. ša'ban 1435. ili 06. juni 2014. godine. Ovo je 31. hutba u novoj godini.
     Prošli petak govorismo o dobrom i lošem djelu a danas ćemo putevima koji vode do Dženneta.
       Uzvišeni Allah u 33. suri El - Ahzab/ Saveznici, u 41-43. ajetu otkriva putokaz prema Džennetu gdje veli:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اذْكُرُوا اللَّهَ ذِكْرًا كَثِيرًا ۖ وَسَبِّحُوهُ بُكْرَةً وَأَصِيلًا ۖ هُوَ الَّذِي يُصَلِّي عَلَيْكُمْ وَمَلَائِكَتُهُ لِيُخْرِجَكُم مِّنَ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّورِ ۚ وَكَانَ بِالْمُؤْمِنِينَ رَحِيمًا [٣٣:٤٣]
"O vjernici, često Allaha spominjite i hvalite , /41/ i ujutro i navečer Ga veličajte ; /42/ On vas blagosilja, a i meleki Njegovi, da bi vas iz tmina na svjetlo izveo " /44/.
     Život je velika tajna. O misteriji života ramišljamo, slušamo i razgovaramo. Kada se ,usitni' preostalo vrijeme naše, bez ostatka, svi počnemo temeljito analizirati i  istraživati šta će biti kada nas u zemlju zagrnu. Vjernicima je lakše. Oni klanjaju da bi postigli Allahovo zadovoljstvo i nastanili džennet, poste u najvrućim danima tražeći džennetsku nagradu, ulažu ogromni trud i čine mnoga dobra djela, s ciljem da ''kupe'' džennetske perivoje.
     Ebu Hurejre prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ''Kad je Allah stvorio džennet poslao je meleka Džibrila u džennet i rekao mu: ''Idi pogledaj šta sam sve pripremio u džennetu za one koji ga nastane.'' Melek Džibril je otišao i vidio sve džennetske užitke i blagodati, pa kad se vratio, rekao je: ''Tako mi Tvoje Uzvišenosti, neće niko čuti za džennet i njegove ljepote, a da neće ući u njega.'' Nakon toga Allah je pokrio džennet i put do njega, iskušenjima i poteškoćama, i poslao je Džibrila da ponovo vidi džennet. Nakon što je Džibril vidio da je put do dženneta popločan iskušenjima i nedaćama, kad se vratio rekao je: ''Tako mi Tvoje Uzvišenosti, bojim se da niko od ljudi neće ući u džennet.'' (Ebu Davud i Tirmizi)
     Džennet je arapska riječ a označava nešto što je skriveno.  Isto tako, riječ Džennet  znači i vrt, zbog toga što se unutrašnjost Dženneta jedva vidi zbog stabala koja ga okružuju. Učenjaci se razilaze oko toga zašto je Džennet dobio to ime? Neki od njih su rekli da je to zbog toga jer je okružen šumom, koju je Poslanik a.s., spomenuo  u  vjerodostojnom hadisu: “Trebaće čovjeku sedam stotina godina da proputuje, na brzom konju, s jedne strane na drugu stranu Dženneta “. Drugi su rekli da je Džennet dobio tako ime jer ga ne možemo vidjeti. Džennet je od onoga što se zove sam’ijat ili gajbijat, stvari o kojima se može naučiti od Poslanika a.s., i putem objave. Što se tiče života i kvaliteta u Džennetu, kazano je mnogo a Poslanik s.a.v.s. je kazao:
,,Lica stanovnika dženneta će biti blistava kao mjesec u uštapu, svi će imat po trideset i tri godine, a visina njihova biće kao visina praoca im Adema a.s.''.
     Prenosi se od Enesa r.a. da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ''Džennet je prekriven poteškoćama i iskušenjima, a džehennem strastima (željama i nadama).'' (Muslim)
    Pa da razmotrimo stvari koje nas mogu približiti Džennetu. Pošto je islam Allahova vjera, vjera milosti koju je Bog propisao i putem koje od nas traži da radimo samo ono što smo u mogućnosti učiniti, zato je Poslanik a.s., rekao svojim drugovima: “Naređujte ljudima da rade ono što mogu učiniti i podnijeti.” Stoga je put do Dženneta više praktične, nego teoretske prirode.
Za dvadesetak dana nam ponovno stiže mjesec Ramazan, koji je jedinstvena godišnja prilika da se približimoDžennetu. Post je prva stvar od stvari nas približavaju Džennetu. Nakon toga dolazi teravija-namaz i noćni namaz u posljednjih 10 dana ramazana, kao i dova i zikr u noći lejletul-kadr. Poslanik, a.s., je rekao: “Ko provede noć Kadra u molitvi, iskreno vjerujući i nadajući se nagradi od Allaha, biće mu oprošteni svi njegovi prethodni grijesi, i ko god isposti mjesec Ramazan iskreno vjerujući, i nadajući se nagradi od Allaha dž.š., biće mu oprošteni svi prethodni grijesi.”. (Buharija)
   Učiti i čitati Kur'an, Hadis, naučno se usvršavati i razmišljati je prijeka potreba. Poslanik a.s., rekao: “Ko se uputi putem traženja znanja, Allah će mu olakšati put do Dženneta.”.
    Treća stvar je dobročinstvo prema roditeljima. Dakle, ako su nam živi, trebamo što prije s njima iskreno razgovarati i zamoliti ih da nam oproste za sve pogreške koje smo napravili prema njima, isto tako i minjima oprostiti svojim ako su nam učinili nešto loše.
     Što se tiče puteva koji vode do Džehennema, oni skoro da se ne mogu ni izbrojati. Zbog toga Uzvišeni Allah ističe daje samo jedan put koji do Dženneta vodi, a sastavlja puteve do Džehennema, kada kaže: “I doista, ovo je Pravi put Moj, pa se njega držite i druge puteve ne slijedite, pa da vas odvoje od puta Njegova.” El-En’am, 153.
     U jednoj predaji stoji da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upitao Bilala r.a.: ''Obavijesti me o tvom najboljem djelu u koje polažeš najviše nade, jer ja sam čuo tvoje korake u džennetu?'' Bilal je odgovorio: ''Allahov Poslaniče ja ne znam neko posebno djelo u koje bih mogao polagati nadu osim što poslije svakog abdesta klanjam dva rekata dobrovoljnog namaza.'' (Buharija i Muslim)
    Imam Ahmed prenosi od Ebu-Se'ida el-Himsija da je rekao: "Čuo sam Ebu-Hurejrea da veli: 'Dova koju sam čuo do Allahovog Poslanika, s.a.v.s., i koju ne ostavljam je: (516) 'Bože, učini da Ti što više zahvaljujem, slijedim Tvoje savjete, da Te što više spominjem i pazim Tvoje preporuke''" Prenosi ga i Et- Tirmizi
     U hadisu koji su zabilježili Tirmizi i Ibn Madže od Enesa r.a., stoji da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ''Ko tri puta zatraži džennet od Allaha, džennet rekne: ''Gospodaru uvedi ga u džennet!'' A ko tri puta zatraži utočište od džehennema, tada džehennem kaže: ''Gospodaru, zaštiti ga od džehennema!'' U drugoj predaji stoji: ''Koji god vjernik sedam puta na dan zatraži utočište kod Allaha od džehennemske vatre, džehennem rekne: ''Gospodaru, Tvoj rob te moli da ga spasiš od mene, pa ga spasi!'' Koji god vjernik sedam puta na dan moli Allaha za džennet, džennet rekne: ''Gospodaru, Tvoj rob te moli da ga nagradiš džennetom, pa ga uvedi u Džennet!''
         Dova
     Allahu moj, udruži me sa dobrima, a udalji me od drugovanja sa zlima! O Allahu, opskrbi me samilošću prema siročadima, i dijeljenjem hrane, u širenju selama, i u druženju sa plemenitim. Tako ti darežljivosti tvoje.    
     Milostivi Allahu, podari mi poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volim džamiju pa da se radujem petku i džumi namazu u njemu. Ne daj mi da zaboravljam svoju islamsku zajednicu.

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
šجلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون. صدق الله العظيم
Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul Buhari, Mr. Osman Kozlić, Vodič ka Džennetu, (Silsiletus-sahiha)

Ni komentarjev:

Objavite komentar