25. jul. 2014

MIMBERA - ODLAZI RAMAZAN



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ. صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين، رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون:
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
وَاعْبُدْ رَبَّكَ حَتَّىٰ يَأْتِيَكَ الْيَقِينُ.
صدق الله العظيم
      U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! 

    Hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova, koji čovjeka stvori u najljepšem obliku, i koji uzdiže nad mnoga stvorenja. Svjedočim da nema drugog boga mimo Allaha i svjedočim da je Muhammed Njegov rob i poslanik, a potom: 

   Dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 28. ramazan 1435. ili 25. juli 2014. godine. Ovo je 38. hutba u novoj godini.

   Prošli petak govorismo o ljubavi do ramazana a danas ćemo o odlazećem ramazanu. Ko je vjerovao u Ramazan, neka zna da je ramazan na izdisaju, a ko vjeruje u Allaha, obožavat će Ga i ramazanom i bez ramazana.

   Ramazana je još samo dva dana. Upotrijebimo noćni smiraj i blagoslovljenost dove, pa molbom zaradimo bereket, Allahov rahmet i magfiret. Preostale noći iskoristimo za dovu, nafilu i bdijenje, jer tada se dova ne odbija. Učimo dovu kojom je Poslanik s.a.v.s.,učio: "Allahu moj, tražim najbolje što se traži, molim za najbolju dovu, za najbolji uspjeh, za najbolje djelo, za najbolju nagradu, za najbolji život i za najbolju smrt. Učvrsti me i otežaj vagu mojih dobrih djela. Utvrdi moje vjerovanje i podigni moje stepene. Primi moj namaz i oprosti mi moje grijehe. Podari mi najveće deredže u Džennetu. Allahu moj, molim te za početna i završna dobra, sveukupno dobro, njegov početak i njegov kraj, njegovu formu i njegovu suštinu, i daj mi najviše stepene u Džennetu. Allahu moj, podari mi najbolje s čim dolazim, najbolje što radim, najbolje što činim, najbolje što krijem, najbolje što pokazujem i najveće stepene u Džennetu."

   Muhammed, a.s., rekao je: “Vaš Gospodar je plemenit i stidi se, kada Mu rob podigne ruke u dovi, da ih vrati prazne.” (Ebu Davud)  Ovom prilikom želimo spomenuti praktičan primjer koji bi nam trebao biti stalna inspiracija i podstrek za dovu, a to je Allahov poslanik, Zekerija, a.s. Žena mu je bila nerotkinja, a on sâm je doživio duboku starost, a silno je želio da ima sina na kojeg bi prenio poslaničko znanje koje mu je Allah objavio.
    Zekerija, a.s., se inače brinuo o Merjemi, a.s., koju su roditelji posvetili hramu u Kudsu i kad god bi dolazio kod nje našao bi pred njom hranu, odnosno svježe voće i kada bi je upitao odakle joj to, ona je odgovarala da je to od Allaha. Zekerija se na Merjeminom primjeru, po ko zna koji put, uvjerio da su ključevi svih tajni i svih blagodati kod Allaha.   
     Ako je dao da se pred Merjemom svaki dan nađe svježe voće, a ona nikud ne izlazi i niko se osim njega o njoj od ljudi ne brine, onda može dati da sijedi starac i njegova supruga, inače nerotkinja, dobiju dijete. Tada se u njemu ponovo javila želja da ima dijete. Vidio je da Allah prima dove od Svojih iskrenih robova kada Ga ponizno zamole. I učinio je to. On nije zavidio Merjemi na tim blagodatima ni jednog trenutka, već je uradio ono što je i ona radila. Uputio je dovu i zamolio Gospodara svoga:
هُنَالِكَ دَعَا زَكَرِيَّا رَبَّهُ ۖ قَالَ رَبِّ هَبْ لِي مِن لَّدُنكَ ذُرِّيَّةً طَيِّبَةً ۖ إِنَّكَ سَمِيعُ الدُّعَاءِ
 “Gospodaru moj” – reče – “podari mi od sebe čestita potomka, jer se Ti, uistinu, molbi odazivaš!” (Ali Imran, 38.)

  Čovjek koji nije siguran da Allah uslišava dove i da je svemoćan, kada bi mu neko rekao da starac koji je osijedio i čija žena je nerotkinja, moli Allaha da mu podari dijete, sigurno bi mu se smijao i izigravao se s njim. Međutim, Zekerija, a.s., bio je potpuno ubijeđen u Allahovu svemoć i iskreno se nadao da će mu Allah uslišati dovu. Ni jednog trenutka nije izgubio nadu. I Allah, dž.š., je primio dovu Zekerijaovu i podario mu više nego što se nadao i obradovao ga mnogim radosnim vijestima:

1. Da će mu žena roditi,

2. Da će roditi dječaka,

3. Da će biti poslušan i pokoran Allahu,

4. Da će biti mudar kao dječak,

5. Da će biti milostiv prema ljudima,

6. Da će biti dobročinitelj roditeljima,

7. Da će biti poslanik.

  Uoči Bajrama oni vrijedni mogli bi klanjati posebnu nafilu-namaz od deset  rekata. Selam se predaje nakon svaka dva rekata. Na svakom rekatu nakon Fatihe uči se Kul huvallahu ehad,  deset puta.  

Kada se učini ruku (pregibanje), poslije učenja: “Subhane rabbijel  azim,” prouči se: “Subhanallahi velhamdu lillahi ve la ilahe illallahu vallahu ekber“, deset puta.

   Nakon namaza se prouči Estagfirullah hiljadu puta, učini se sedžda i na njoj prouči: “Ja Allahu, ja rahmaned dun ja ve rahimel ahirete, ja hajju ja kajjumu, ja zeldželali vel ikram. Igfir lii zunubii ve tekabbel savmii ve salatii.”  Nakon toga moli od Allaha ono što hoćeš. 

    U ponedjeljak je naše veselje i kruna-tadž  koju će vjernici staviti na svoje mubareć glave. Uoči Bajrama, has vjernicima je primljen post (nadamo se i molimo Uzvišenog za to), a jedina nagrada za primljen post je Džennet.    Kaže šejh Abdullah ibn-Salih Fevzan: “Poslanikova, s.a.v.s., naredba da se iziđe na namaz ukazuje na obaveznost Bajram-namaza svakome ko je u mogućnosti i nema opravdan šerijatski razlog za njegovo ostavljanje. Ako je Poslanik, s.a.v.s., naredio ženama da iziđu na Bajram-namaz, šta reći za muškarce?” (Ehadisus-sijam, 154).

  Sunnet je da se čovjek najljepše obuče kada krene na Bajram-namaz, da se namiriše i da očisti zube. Pohvalno (mustehab) je da onaj ko ide na bajram-namaz:

-  obuće najljepšu odjeću

-  okupa se

-  pojede nekoliko hurmi ili neke druge hrane

- porani kako bi zauzeo mjesto u prvom saffu i zaslužio nagradu koju je Allah pripremio onome koji čeka namaz u džematu;

- ode jednim a vrati se drugim putem

   Sunnet Allahovog Poslanika je da se ide pješice na Bajram-namaz, ne koristeći nikakvo prijevozno sredstvo. Naravno, ovako će se postupiti u slučaju da čovjeku ne šteti hodanje, ili da nije veoma daleko od džamije. Sunnet je, također, po mišljenju većine islamskih učenjaka, da se donose tekbiri od izlaska iz kuće pa sve dok ne počne bajramska hutba.

    Način donošenja tekbira podrazumijeva izgovaranje: "Allahu ekber, Allahu ekber, la ilahe illallah, vallahu ekber, Allahu ekber ve lillahi hamdu" - "Allah je najveći, Allah je najveći, nema boga osim Njega, Allah je najveći i Njemu pripada sva zahvala." Bajram namaz će se klanjati u 6 sati i 22 minute. Ko još uvijek nije podijelio Sadekatul fitr, neka to učini u ova preostala tri dana do klanjanja Bajram namaza. Od Džubejra b. Nufejra se prenosi da je rekao: "Ashabi Al­lahovog Poslanika, a. s., kada bu se sreli na dan Bajrama, jedni drugima bi čestitali rije­čima: “Tekabbel minna we minke - Neka Allah primi on nas i od vas!” Kod nas je uobičajena čestitka: ,,Bajram šerif mubarek olsun'', odgovaramo pa: ,,Allah raziolsun''!

   Vjernik se raduje kad se na kraju ramazana osvrne na svojih 30 ispošćenih dana prožetih ibadetom obaveznih, i klanjanjem dobrovoljnih nafila namaza. To je činio kako bi se od grijeha očistio i taksirata sačuvao. Pak, onaj vjerovanja tankog, veseli se Bajramu samo zato, što ramazanska disciplina, puni džamijski safovi i red sa zadnjom teravijom ode, a ,baš me briga' za namazom, džumom i džamijom, dođe.

     Dova

  Ja Rabbi, evo nas ovdje, u ovom mubarek mjesecu, mjesecu Ramazanu, u ovom mubarek danu, petku, stojimo pred Tobom i iskreno Ti, iz dubine srca svojih, dovu upućujemo. Smiluj nam se, ja Rabbi, grijehe nam oprosti, na vrata Dženneta Svoga nas uvedi, a od vrata vatre, milošću Svojom odvrati i udalji, tako Ti bereketa ovog mubarek mjeseca. Amin!

   Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da zavolimo džamiju pa da nam petak i džuma namaz bude oslonac i spas. Ne dozvoli da zaboravimo svoju islamsku zajednicu.

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
 (جلوس)
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون. صدق الله العظيم
Literatura: Tefsir ibni Kesir,  Nafile-Elvir-Duranović, Dobro na početku i na kraju ramazana, Zijad Suljić.

Ni komentarjev:

Objavite komentar