27. okt. 2014

MUDERIZ



    Nijaz Salkić

Muderiz je narodni izraz za riječ muderiss. Muderris je osoba koja poučava, uči, uzgaja i u nauci podiže učenike u medresi, što bi se moglo poistovjetiti sa nastavnikom ili profesorom. Golema je to besjeda i jaka riječ za izgovor, bila i ostala. Nosioc zvanja muderiz  je uživao poštovanje i ugled, naročito kod naroda željnog znanja i nauke.
Čelić je odnekada bio kasaba koja je imala ponečega više što u drugim selima i varošicama bilo nije. Ove rede neću redati i nabrajati institucije, udruženja, zanate i esnafe čelićke. Spomenuću samo čelićkog muderiza koji je nekoliko decenija obilježio ovaj podmajevički kraj po znanju i čuvenju.

  Ovaj tekst govori o hfz. Hajrudinu ef. Abdurahmanoviću, čelićkom muderrisu, koji je rođen u Bijelom Polju (Crna Gora), a veći i veoma plodan dio života je proveo u Čeliću. On pripada onoj grupi uleme koja je znanje sticala u Istanbulu. Po završetku školovanja dolazi u Čelić, gdje je obavljao dužnost muderrisa u čelićkoj medresi, a potom biva imenovan za sejjar-vaiza. Ovu dužnost obavlja sve dok nije obolio. Živio je 108 godina.
    Od njega je moj babo tražio izun da mu može bar jednom mjesečno doći da ga sluša ili pred njim naučeno ili zadano znanje, provjerava. Muderiz Abdurahmanović je bio legenda našeg kraja. Bio je alim koji se pitao, rado viđao i na dersovima, vazovima i u džamijama, pomno slušao. Njegove riječi su prepričavane s koljena na koljeno. Zato je i njegov sin Ahmed ef., bio kod nas poznat kao Ahmet ef., muderizov.
Rammetullahi alejhi!

Ni komentarjev:

Objavite komentar