25. dec. 2014

PREHLADA I SEDŽDA


Sedžda i prehlada
 
Ovi zimski dani bez snijega su pogodni za nastanak svakojakih viroza i prehlada. Upala grla i začepljenje nosa su znakovi oboljenja. Preko namaza muslimani se Allahu svakodnevno klanjamo, gdje pored ostalih radnji spuštamo svoje lice na zemlju-sedžda. Zbog ponavljanja namaza često ne razmišljamo o blagodatima namaza. Ako ste prehlađeni probajte duže nego inače ostati na sedždi. Vidjećete kako se nos ,otčeplja' bez inhaliranja. To je jedna od blagodati sedžde i znak-išaret,  da ne klanjamo brzo i šablonski, već polahko, sa užitkom i po istilahu.


Lice i sedžda


Sedžda je najveći stepen tvoje poniznosti i pokornosti, spusti Čovječe svoje lice, svoj najveličanstveniji dio na najniži nivo stvari, na prašinu. Lice je onaj najuzvišeniji spoljni dio čovjeka. Uistinu, na licu (a ljudsko lice uzdignuto je nad licima svih drugih stvorenja) čovjek raspoznaje bol, radost, tugu, obijest, poltronstvo, zavist. Ono je taj otok postojanja kroz kojeg se iskradaju unutarnja stanja srca. Zato je sedžda licem uvjetovana sedždom srca. Životinje licem na tle ne padaju, jer one ne zavide, ne mrze, nisu podle, itd. (ili, pak,  čovjeku nije dato da sazna njihova životinjska stanja).

Najbolji način kroćenja uma je onako kako muslimani rade: spuštanjem najvišeg dijela tijela – čela, na najnižu tačku – tlo, izgovaranjem riječi:  Subhane Rabbijel  e'ala - Slavljen neka je moj Uzvišeni Gospodar.


Medicinski aspekt sedžde


Dok smo na sedždi ruke su tada posebno raširene zato da bi podlaktice kao i mišići ruku mogle da nose težinu u položaju sedžde. To je odlična vježba za gornje mišiće ruku. Poslanik s.a.v.s u svom hadisu savjetuje da ne spuštamo podlaktice potpuno na zemlju, već da ih držimo iznad, a to je ujedno i bolje za podlaktice i mišiće ruku. Sedžda je jedinstven položaj i samo činjenjem sedžde mozak (ili glava) se spušta ispod položaja srca i zato tek tada krv punom snagom pristiže u mozak, dok u svim drugim položajima (čak i u ležećem), mozak zauzima položaj iznad srca koje mora da radi protiv zakona gravitacije da bi poslalo krv u mozak. U položaju sedžde zbog povećanog dotoka krvi u mozak, on prima i više hranjivih materija što ima pozitivan efekat na našu memoriju, vid, sluh, koncetraciju, psihu i ostale kognitivne sposobnosti. Ljudi koji obavljaju namaz redovno imaju jaču volju i mogu se znatno bolje suočciti sa životnim teškoćama. Oni imaju znatno rjeđe glavobolje, psihičke probleme ili druge kognitivne smetnje.  


Očišćenje tijela sedždom od elektromagnetskih zagađenja


Naša tijela primaju veliku količinu elektromagnetnih talasa dnevno. Mi dobivamo ove elektromagnetske talase kroz zračenje raznih električnih uređaja koje svakodnevno koristimo: TV, predmeti na daljinsko upravljanje, mobilni telefoni, kompjuteri i sl. Također i putem električnih sijalica koje ne mogu biti ugašene u nekim slučajima čak ni sat vremena!

Literatura: Ebu Hamid al-Gazali

Priredio: Nijaz SALKIĆ

Ni komentarjev:

Objavite komentar