17. jul. 2015

MIMBERA SEDAM DANA



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ.
 صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين،
 رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون ۞
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
خُذْ مِنْ أَمْوَالِهِمْ صَدَقَةً تُطَهِّرُهُمْ وَتُزَكِّيهِم بِهَا وَصَلِّ عَلَيْهِمْ ۖ [٩:١٠٣]
 صدق الله العظيم
     U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

   Hvala Allahu Gospodaru Zemlje i neba, noći i dana,  šehadeta, namaza, zekata, hadža i posta mjeseca ramazana. Salavat i selam najodabranijem stvorenju, Allahovom miljeniku, od svih poslanika odabraniku, najboljem zagovorniku na suda Danu. Selam Ahmedu, Mustafi, Muhammedu, najboljeg ummeta predvodniku.

  Dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 01. ševal 1436. ili 17. juli 2015. godine. Ovo je 38. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Ode ramazan, a današnja je ,Sedam dana'.

     Evo ode nam većina ramazana! Svak mogaše srce i dušu od bolesti umišljenosti i laži očistiti. Iskreni dokučiše istinu o misteriji prolaznosti.  Vi koji do kraja ispostiste, budite veseli i nemojte se ibadetom hvaliti. Uzdajmo se u Allahovu milost i znajte za hadis da će hafiz Kur’ana, borac, i dobročinitelj, prvi sa kojima će Džehennem potpaljen biti! Kazuju za nekog pobožnjaka, da je na pustom ostrvu u pokornosti živio pet stotina godina. Molio je Stvoritelja da na sedždi umre i umro je. Kad je pred Gospodara svjetova došao, bi presuđeno da u Džennet uđe milošću Njegovom. Čovjek kakav jeste „ZALUMEN DŽEHULA“, nasilan prema sebi i neznalica, odbi i zatraži da se u Džennet zaslugama svojim nastani. A kad mu izvagaše zasluge i uporediše sa blagodatima koje imaše, i za očni vid mu djela zafališe.

   Ovo su dani Rahmeta i Magfireta. Uzvišeni Allah kaže: „A milost Moja obuhvaća sve, daću je onima koji se budu grijeha klonili i zekat davali i onima koji u dokaze Naše budu vjerovali“.(El –A'raf,156.)

   Post je samokontrola. Fizički od hrane a duhovno od svega što nas od Boga udaljava. Baš kao što se ne može ništa dodati u punu posudu, dušu presložimo i za Uzvišenog Boga u njoj mjesta napravimo. Iz nje svoj preveliki ego i prevelika samopohvala u stilu,  ,ja i samo ja'..

    Ramazanskih sedam dana brojasmo ispočetka iza džume svakog petka. U tih 4 puta po sedam dana bijaše i džematskih a i onih porodičnih iftara.  Bilo je muslimana koji  iftarsku sofru više puta steraše i na nju iftardžije pozivavaše a opet neki niti za na svoj iftar ne sjedoše niti ikoga od roda i komšiluka ugostiše. Asli, da ne osiromaše, oni se pobojaše.

   Kazuju za šejha iz jedne zemlje arapske da dobi pismo od muslimana iz Afrike,  u kome mu jedan siromašak pisaše, da li mu je post primljen ako ne sehuri i nema čime da se iftari... Nije on mislio da da baš hrane nejma da se najede, već da dolazi u situaciju da nema ni kapi vode nejma, kad se mrsi, da se napije.

Tužno je spoznanje, da nam u ovoj ljepoti i ramazan prođe a mnogi muslimani se dileme ne kutarisaše, da postiti dužni bijahoše. Svaki čovjek voli računati

   Zamislimo da nam dođe neko i ponudi dobru paru i zatraži da postimo ne jedan nego još mjeseca tri. Mnogo bi nas bilo koji bismo to prihvatili i sve bi to radi dunjalučkog dobra izdržali, pri tom često zaboravljamo da nam je Allah dao sve što imamo, a od nas vrlo malo traži, ali mnogi Mu poslušnost odbijamo.

   Bio je ramazan pa je jednom prilikom Džibril rekao Poslaniku, alejhiselam:  “Nesretan je onaj ko ne zasluži Božiji oprost a dočeka ramazan.”

    Draga braćo i poštovane sestre!

   Prođoše i ove četiri hefte po sedam dana koje i ovog ramazana iznova brojismo, poslije svakog džumanskog dana. Mnogo nas je muslimana kojima je hutba jedina duhovna hrana. Trebali bi se hraniti svakog dana kur'anskim istinama, iščitavanjem i studioznim proučavanjem Poslanikovih hadisa i mes'ela uleme, i ne gladovati čitavih sedam dana pa da nam džumanska hutba bude jedina hrana.

   Iza Bajrama počeće brojanje sedam po sedam dana, do slijedećeg ramazana. Post naš koji ispostismo biće akoBogda biti štednja i zaloga za trošak prilikom kusuranja u strahotama Sudnjega dana. Iskreni mu'minski ašici poste ponedjeljak i četvrtak u svakoj sedmici dana a ne zaboravljaju ni tri , bijela dana' u svakom mjesecu dana, hidžretskog kalendara.

    U ozbiljnog muslimana i poslije ramazana, serdžada nije zamotana, eto ti milosti Božije. Sehara u muslimana je za hedije, za baškaluke a za serdžadu sigurno nije. I naš ramazanski putić do džamije zarasti ne smije, ako utaban ostane, eto ti milosti Božije. U muslimana i poslije ramazana desna ruka dijeliti braći i sestrama  u nevolji  prestati ne smije, i eto ti milosti Božije. Musliman i muslimanka čuva zarađene duhovne ramazanske banke, čuvajmo ih i poslije ramazana, i ne oblačimo grijeha opanke, i eto ti milosti Božije.

   Namaz je muslimanima radost,  ko god nas poziva na namaz, on je istinski dost. Poslije Bajrama sačuvajmo ispošćeni post i brojimo dane od džume do džume, po sedam dana do slijedećeg ramazana.  Doista Allahov Poslanik, s.a.v.s. kaza: ''Onome kome prođe ikindija kao da je izgubio porodicu i imetak.'' A Buharija prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., veli: ''Ko ostavi ikindiju, propala su mu djela.''

   Puno od Milostivog Gospodara oprosta išćimo, svaku prilku za dovu koristimo.  Hasan el-Basri je ovako razmišljao: "Tražite oprost u vašim kućama, na vašim trpezama, kada hodate po pijaci, na vašim skupovima, i gdje god bili jer ne znate kada Allah oprost spušta."

   Na kraju poslušajmo šta je Abdullah ibn Mes’ud r.a. posljednje noći Ramazana govorio: “Čestitamo onome čija su djela primljena, a izražavamo saučešće onima čija nisu.” I mi čestitamo onome čija su djela primljena – i još jednom čestitamo, a za onoga čija su djela odbijena molimo Allaha s.v.t. da ga izvuče iz belaja i da ga na lijep način Sebi vrati.

    Dova

    Braćo i sestre, neka su nam sretni dani Bajrama i da ih inša-Allah još puno dočekamo u još jačem imanu, miru, sreći i ummeta blagostanju!

   Milostivi Allahu, podari nam osjećaj poštovanja prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volimo džamiju pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne daj da zaboravljamo svoju islamsku zajednicu. Amin!


ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون. صدق الله العظيم

Literatura: Tefsir ibni Kesir, Susan Carland

Nijaz Salkić

Ni komentarjev:

Objavite komentar