6. nov. 2015

MIMBERA – TRAŽENJE BERIĆETA



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ. صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين، رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون ...:
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
إِنَّ أَوَّلَ بَيْتٍ وُضِعَ لِلنَّاسِ لَلَّذِي بِبَكَّةَ مُبَارَكًا وَهُدًى لِّلْعَالَمِينَ [٣:٩٦]
صدق الله العظيم
    U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! 

  Hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova i neka je Allahov blagoslov i Njegov mir na najodabranijeg poslanika Muhammeda a.s.

  Dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 24. muharem 1437., ili 03. novembar 2015. godine. Ovo je 4. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Kako je propisan namaz.', a današnja je, ,Traženje berićeta'.

  Uzvišeni Allah poručuje: ''Doista, prvi hram podignut za ljude jeste onaj u Bekki (Mekki).  Mubarek je on, i putokaz svjetovima.'' (Ali Imran, 96.) A na drugom mjestu veli: ''A ova Knjiga koju objavljujemo je mubarek – ona potvrđuje Knjigu prije nje objavljenu – da opomeneš stanovnike Mekke, i cijeli svijet! Onî koji u Ahiret vjeruju oni i u Knjigu vjeruju, i svoje namaze strogo čuvaju.'' (El-En'am, 92.)

  Želja za napretkom  i činjenje dove pri tome je izvedenica  iz riječi el-bereke (berićet) koja označava obilje nečega u čemu ima dobra, trajnost tog dobra i njegova postojanost.  Et-teberruk znači i traženje dobra i obilja, kao i traženje njegove postojanosti i trajnosti. Dobro i berićet su dvije stvari koje su u ruci Uzvišenog Allaha. Uzvišeni Allah odlikovao je neke stvari dobrom i berićetom i učinio u njima dobrotu i berićet.

  U suštini, mi ne znamo puno o bereketu, ali i pored toga mi ga, ipak, želimo. Želimo ga u imetku i djeci, u ljubavi i braku, u znanju i radu. Želimo ga i kada smo imućni, a i kada smo u oskudici. Želimo ga kod kuće, na putu, u džamiji, svugdje. S druge strane, vrlo često čujemo da se neki ljudi žale kako nemaju bereketa. Imaju sve (pare, auta, vile, vikendice, djecu, sve!), ali nisu sretni. Jednostavno, nemaju bereketa. I da se ne bi desilo da i mi budemo dio te grupe ljudi, mi ćemo se danas upoznati sa nekim mjestima na kojima se nalazi bereket, sa nekim djelima sa kojima se on stiče i sa nekim djelima sa kojima se on gubi.

 Traženje berićeta posredstvom riječi: Primjer toga je traženje berićeta posredstvom plemenitog Kur'ana, ili posredstvom Allahovih imena i Njegovih svojstava ili posredstvom dova i zikrova prenesenih od Vjerovjesnika, a.s. Tražiti berićet posredstvom njih ne znači tražiti da se ukrase kuće, zidovi i pročelja sjedišta, nego biti ustrajan u spominjanju i slavljenju Allaha i u donošenju hvale na Allaha posredstvom Njegovih imena i svojstava, kao i žuditi za učenjem Kur'ana onako kako to njemu dolikuje, te raditi po njegovim propisima s težnjom da se zadobije berićet nagrade i sevapa za to, da se srce smiri, da se oproste grijesi i da se postigne Vjerovjesnikovo zagovorništvo na Sudnjem danu.

 Traženje berićeta posredstvom mjesta: Primjer toga je traženje berićeta posredstvom Mekke i njenoga svetoga hrama, posredstvom Medine i poslanikove džamije, posredstvom džamije u Jerusalemu (Mesdžidu-l-Aksa),  posredstvom Kuba džamije i ostalih Allahovih kuća,  jer je Uzvišeni Allah ova mjesta odlikovao povećanim dobrom i velikom nagradom.

 Traženje berićeta posredstvom vremena: Primjer za to je traženje berićeta posredstvom mjeseca Ramazana, noći Kadra, prvih deset dana Zul-hidždžeta, dana petka i posredstvom zadnje trećine noći. Zato rob nastoji činiti ibadete i što više pokornosti u berićetnim i odabranim vremenima i mjestima, kako bi postigao u njima veliku nagradu, mnoge sevabe, udvostručena dobra djela i visoke stepene koji su rezultat ovih pokornosti.

 Traženje berićeta posredstvom stvari: To je, na primjer, traženje berićeta posredstvom zemzem vode i maslinovog drveta s obzirom na ljekovitost koja im je data te posredstvom kišnice jer je Allah učinio da se njome postiže ono što je dobro i korisno, nicanje usjeva i oživljavanje umrtvljene zemlje.

 Traženje berićeta posredstvom djela: Primjer toga je traženje berićeta posredstvom dobrih djela.

  Traženje berićeta posredstvom pojedinaca: Primjer za to je traženje berićeta posredstvom vjerovjesnikā, a.s., i njihovih predanja, posredstvom Allahovih dobrih robova i njihovih života, slijeđenjem njihove upute, ugledanjem na njih i okorištavanjem njihovim dovama i znanjem. Tako musliman postigne i ovozemaljsku i onozemaljsku dobit.

 Kada musliman poželi da zatraži berićet posredstvom nečega, obavezan je da dokaz za to potraži u Kur'anu i sunnetu. Ko povjeruje da berićet posjeduju određene vrste drveća, kamenja, neki kaburovi, neki predjeli, neke vrste zemlje, neke planine, neke pećine i špilje bez argumenta iz Kur'ana ili sunneta prekršio čistu izvornu vjeru.

  Budimo pažljivi i ne činimo ona djela koja od nas i iz naše kuće odnose bereket. To su grijesi. A na neke od najopasnijih grijeha ukazuje jedan naš velikan, koji veli: ''Kad bilo koji od četiri poroka uđe u kuću, srušit će je i odnijeti bereket iz nje. To su: prevara, krađa, alkohol i blud.'' Zato se čuvajmo tih djela (grijeha) i čuvajmo se mjesta gdje se ta djela čine!

  Dova                               

  Uzvišeni Allahu, podari nam berićet u porodici, u djeci, u poslu  i gdje god da se nađemo. Amin.

 Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volimo džamiju pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne daj nam da zaboravljamo svoju islamsku zajednicu. Amin!

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون.
صدق الله العظيم

Nijaz Salkić

Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul Buhari, ,Šta bi svaki musliman trebao da zna'.

Ni komentarjev:

Objavite komentar