15. jan. 2016

MIMBERA – BLAGO I SADAKA



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ.
 صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين،
 رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون ...:
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
وَالَّذِينَ يَكْنِزُونَ الذَّهَبَ وَالْفِضَّةَ وَلَا يُنفِقُونَهَا فِي سَبِيلِ اللَّهِ فَبَشِّرْهُم بِعَذَابٍ أَلِيمٍ [٩:٣٤]
 صدق الله العظيم
   U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! 
Sva hvala pripada Allahu, Gospodaru svjetova; neka je selam i blagoslov na Allahovog posljednjeg Poslanika Muhammeda, sallallahu ‘alejhi we sellem, njegovu porodicu i ashabe.
 Dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 05. rebiu-l-ahir 1437. ili 15. januar 2016. godine. Ovo je 14. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Mudrost je u lijepoj riječi', a današnja je, ,Blago i sadaka'.  
 "Onima koji zlato i srebro gomilaju i ne troše ga na Allahovu putu - navijesti bolnu patnju."
  Šerijat je ljudima pojasnio sve što im treba, bilo da se radi o stvarima vezanim za vjeru ili za dunjaluk. Posebno je objasnio velike obaveze kao što su obaveze srca, obaveze tijela, i uopće sve što je čovjek obavezan kazati ili uraditi. Allah je pohvalio one koji udjeljuju, a pokudio one koji uskraćuju, bilo djelimično ili potpuno. Allah daje opskrbu kome On hoće i određuje onako kako On hoće. Allah je ljude stvorio različitih stepeni u svim osobinama: u razumnosti i gluposti, u znanju i neznanju, u lijepom ahlaku i njegovoj suprotnosti, u bogatstvu i siromaštvu, u mnoštvu djece, imetka i sljedbenika i u nedostatku toga, i to je sudbinski odredio, olakšavši svakome ono za šta je stvoren, s tim da je svakom kome je dao neke od ovih blagodati propisao i određene obaveze koje je detaljno pojasnio. Allah je za postizanje dunjalučkih i ahiretskih ciljeva odredio uzroke i puteve, pa ko bude poduzeo te uzroke i išao tim putevima, doći će do ciljeva i rezultata.
 Glede znanja i imetkav, većina ljudi zavisi od učenjaka, pobožnjaka i bogataša, pa kada su ovi pokvareni, pokvareni su i ljudi. A što se tiče pojma ,kenz' koji se spominje u citiranom ajetu, od Ibn-Omera se prenosi da je rekao da je to imetak na koji se ne daje zekat. Prenosi EsSevri od Ibn-Omera da je rekao: ,Ono na što je dat zekat nije ,kenz', tj. gomilanje imetka, makar bilo ispod sedam zemalja'. U mnogim hadisima navodi se da je pohvalno držati manje zlata i srebra, a da je pokuđeno njihovo gomilanje. Pošto je objavljen ovaj ajet: , Onima koji zlato i s rebro gomilaju' , to je izgledalo preteško muslimanima, pa su govorili: ,Niko od vas ne može osigurati svome djetetu imetak da mu ostane poslije njega.' Rekao je Omer: ,Ja ću vam otkloniti brigu.' Otišao je, a Sevban ga je slijedio, pa je došao Vjerovjesniku, s.a.v.s., zatim rekao: ,O Allahov Vjerovjesniče, zaista ovaj ajet izgleda pretežak tvojim drugovima.'  Zatim je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao:  ,Zaista, Allah, dž.š., nije propisao zekat osim da bi očistio njime ono što je od vašeg imanja, i zaista je propisao naslijeđa u imetku koji ostane poslije vas.'  Rekao je Omer:  ,Allah je najveći',  zatim mu je Vjerovjesnik,  s.a.v.s.,  rekao:  ,Hoćeš li da te obavijestim o najboljem blagu što gomila čovjek?  Lijepa žena, koja čovjeka, kada pogleda u nju, oraspoloži,  kada joj naredi - posluša ga,  i kad je odsutan od nje - vjerna mu je." (Prenose ga Ebu-Davud i El-Hakim u Mustedreku).
  Što ste tiče gomilanja imetka za sebe. Radi toga se kaže:  Ko nešto zavoli i da mu prednost nad pokornosti prema Allahu, dž.š.,  bit će podvrgnut patnji  (kazni).  U Muslimovom Sahihu od Ebu-Hurejrea prenosi se da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao:  ,Nema nijednog čovjeka koji ne daje zekat na svoj imetak, a da neće imati na Sudnjem danu ploče od vatre kojom će biti prženi njegove slabine, njegovo čelo i njegova leđa,  u danu koji traje pedeset hiljada godina,  dok se ne presudi među robovima,  zatim će vidjeti svoj put ili ka Džennetu ili Vatri."      
  Svaki čovjek bio bogat ili manje bogat treba da se nauči dijeliti. Dijeljenje imetka zovemo sadakom. Ona donosi velike koristi, zavrijeđuje veliku nagradu, unosi radost u srce i davača i primaoca. Ibrahim, a.s, bi dijelio najbolje što je imao, pa mu je neko rekao kako bi i malo manje bilo dovoljno, a on je odgovorio: «Kako ću od Allaha tražiti najbolje i najvrijednije sa onim što je kod mene najgore i bezvrijedno»!
 Sadaka dolazi od glagola sadaka što znači potvrditi. Poslanik, s.a.v.s, je rekao: ,Sadaka je dokaz'!  Imam en-Nevevi kaže:»Sadaka znači dokaz koji govori o imanu onoga ko je daje, jer munafik ne daje sadaku zato što je ne shvata vjernički. Onaj ko daje sadaku, on njome dokazuje iskrenost svoga vjerovanja. A Allah najbolje zna»!  Sadaka može biti uzrok izliječenja bolesnika, ona može otkloniti nevolje i iskušenja. Poslanik, s.a.v.s, kaže:»Liječite bolesne sadakom, imetak osiguravajte zekatom, a nevolje otklanjajte dovom».
 Enes ibni Malik: ,Zaista Allah zbog sadake i čuvanja rodbinskih veza, insanu produžava život, štiti od teške smrti i od svega neželjenog i štetnog'! Sadaka može biti uzrokom povećanja imetka. Uzvišeni Alllah kaže: ,Što god da podijelite, On će vam naknaditi, jer On je najbolji opskrbnik'! (Sebe', 39. ajet). Komentarišući ovaj ajet, Ibnu Kesir kaže:,Što god da podijelite od onoga što vam je naredio i što vam je dozvoljenim učinio, On će vam to naknaditi povećanjem na dunjaluku, a nagradom na ahiretu'.
  Dijeljenje imetka povećava čast i ugled jer Uzvišeni Allah kaže:»Uzmi iz njihova imetka sadaku (zekat), da ih time očistiš i uzdigneš». (Et-Teve, 103. ajet). U komentaru ovog ajeta, As-Sa'di kaže: ,Da ih očisbtiš od grijeha i lošeg ponašanja i da ih uzdigneš na veći nivo ponašanja, da čine bolja djela, kako bi im se povećala nagrada na dunjaluku i na akhiretu i kako bi im se povećao imetak'.
  Od Enesa ibni Malika se prenosi da je Poslanik, s.a.v.s, rekao: ,Sadaka zaista gasi srdžbu Gospodara i otklanja tešku smrt». Ebu Umame, r.a, prenosi da je   Poslanik, s.a.v.s, rekao: ,Činjenje dobrih djela štiti od lošeg i teškog kraja, tajna sadaka gasi srdžbu Gospodara, a čuvanje rodbinskih veza produžava život'. Ukbe b. Amir, r. a, kaže: ,Čuo sam Poslanika, s.a.v.s, kad kaže: ,Svaki će čovjek biti u hladu svoje sadake, sve dok se ljudima ne presudi'. ,Zaštitite se vatre makar sa pola hurme'!
  ,Ako musliman obuče siromašna muslimana, Allah će ga obući odjećom dženneta, ako nahrani gladnog muslimana, Allah će njega nahraniti plodovima dženneta, ako napoji žednog muslimana, Allah će njega napojiti sa zapečaćenog džennetskog napitka'. (Et-Tirmizi). Ebu Zerr el-Gaffari: ,Nikad se na Zemlji ne podijeli sadaka, a da je sedamdeset šejtana ne pokuša spriječiti'!
  Dova
 Ja Muhavvil el-havli ve l-ahval, havvil halena ila ahseni hal - O Ti Koji Mijenjaš stanja, promijeni naše stanje, nabolje. Amin!
 Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volimo džamiju pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne daj da zaboravljamo svoju islamsku zajednicu. Amin!


ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون. صدق الله العظيم
Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul Buhari, Hamza Subašić.
Nijaz Salkić

Ni komentarjev:

Objavite komentar