8. apr. 2016

MIMBERA - GRIJESI I OPROST




الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ.
صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين،
رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون .
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
وَالَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَنُكَفِّرَنَّ عَنْهُمْ سَيِّئَاتِهِمْ وَلَنَجْزِيَنَّهُمْ أَحْسَنَ الَّذِي كَانُوا يَعْمَلُونَ [٢٩:٧]
صدق الله العظيم
 U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!       

 Hvala Allahu Gospodaru svih svjetova. Neka je salavat i selam na najčasnijeg, najodabranijeg, najpotpunijeg, najmoralnijeg i najboljeg Allahova roba, Muhammeda s.a.v.s., na njegovu porodicu, na ashabe i na sve one koji ih slijede u dobru do kijametskog dana.

 A zatim: Dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 01. redžeb 1437. ili 08. april 2016. godine. Ovo je 26. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Pravda', a današnja je, ,Grijesi i oprost'.

 Grijesi su poput praha ili smeća koji se vremenom nabere, nataloži i nakupi. Onoga ko to breme ne želi i koji se brine da ga što manje sakupi i grijesima ne želi da se optereti zovemo vjernikom. On grijehe briše pokajanjem baš kao što se memorijski disk na kompjuteru čisti brisanjem nepotrebnih datoteka. Ima ljudi koji vjeruju samo u sebe pa ih ne brinu grijesi koje tretiraju kao malu  mušice na nosu koju mogu polašiti kad hoće.

 Uzvišeni Allah s.v.t.a. spominje način brisanja grijeha pa veli: ,,Onima koji vjeruju i dobra djela čine prijeći ćemo sigurno preko loših postupaka, i za ono što su radili, doista, će mo ih najljepšom nagradom nagraditi''.

 Od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi se da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Pet namaza, džuma do džume, ramazan do sljedećeg ramazana brišu grijehe koji se počine između njih ako se izbjegavaju veliki grijesi.“ U drugoj predaji stoji:  „Ako ne zavladaju veliki grijesi.“ (Muslim)

 Sedam grijeha

 Ashabi su često Poslanika a.s. pitali o grijesima pa je jedne prilike kazao: „Čuvajte se sedam grijeha koji su uzrok patnje i propasti. “Rekoše: „Allahov Poslaniče, a koji su to?“ Odgovorio je: „Širk, sihir, ubistvo osobe koju je Allah zabranio ubiti osim s pravom, uzimanje kamate, uzimanje siročetovog imetka, bježanje sa bojnog polja, potvora časnih i nevinih vjernica za blud.“ (Buhari, Muslim) 
 Neki čovjek je rekao Ibn Abbasu:  „Koliko ima velikih grijeha? Je li ih sedam?“ Odgovorio je: „Prije će biti da ih je sedamsto, nego sedam. Ali veliki grijeh prestaje biti veliki sa traženjem oprosta, a mali grijeh nije mali ukoliko se u njemu ustrajava. “Ispravno mišljenje je da veliki grijesi nisu precizno naznačeni. To je svaki grijeh poslije kojeg kao posljedica dolazi kazna na dunjaluku, ili prijetnja vatrom, ili prokletstvo ili izljevanje srdžbe, ili kazna, ili negiranje vjerovanja. Ono što nema za posljedicu kaznu na dunjaluku niti posebnu prijetnju na Ahiretu smatra se malim grijehom.

 Vaga djela

 Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve ‘ala alihi ve sellem, je svake noći od Allaha tražio da mu učini vagu dobrih djela teškom pa je govorio: “Naređujem ti la ilahe illellah, doista kada bi se na jedan tas vage stavilo sedam nebesa i sedam zemalja, a na drugi riječi la ilahe illellah, prevagnuo bi tas sa la ilahe illellah .”

 Grijeh se čini i u šali

 Bilježi se da se Abdullah ibn Mes'ud, radijallahu anhu, penjao na palmu da dohvati grozd hurmi, pa je puhnuo vjetar koji mu je otkrio njegove noge, koje su bile kratke i mršave. Prisutni ashabi se nasmijaše, a Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: „Tako mi Onoga u Čijoj Ruci je moj život, one (noge) su na Mizanu teže od brda Uhud.“ (Ahmed)

  Mogućnosti za brisanje grijeha

 Djela Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaže: „Na mizanu – ahiretskoj vagi, neće biti ništa teže od lijepog ponašanja.“ (Ebu Davud i Tirmizi)

 Iskrenošću u činjenju dobra

 “Jednog dana je jedan pas kružio oko bunara, žeđ ga je bila gotovo usmrtila. Kada ga je ugledala jedna bludnica iz Benu Israila (Israelićana), skinula je svoju cipelu, njome zagrabila vode i napojila psa, na što joj Allah, dželle šanuhu, oprosti njene grijehe.” (Muttefekun alejhi)

“Jedan dirhem pretekao je hiljade. ‘Kako?’ – upitaše ashabi. Čovjek ima dva dirhema pa dadne jedan, a drugi ima milione pa samo iz toga uzme dio i dadne.”

 Noćnim namazom

  Od Temima Ed-Darija prenosi se da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve ‘ala alihi ve sellem, rekao: “Ko prouči deset ajeta u toku noći biće mu upisana velika nagrada (kintara).”

  Čitanjem Kur'ana i učenjem napamet ajeta i sura

 “Onome ko prouči jedan harf iz Allahove Knjige, njemu pripada dobro djelo koje ima vrijednost deset dobrih djela. Ja ne kažem da je elif-lam-mim harf, već je elif harf, lam je harf i mim je harf.” (Sahih, Sunen Tirmizi)


  Dijeljenjem

 Hadis Aiše kada je udijelila tri hurme jednoj ženi i njenim dvjema kćerkama. žena je prvo dala po jednu hurmu kćerkama pa dok je krenula da pojede treću kćerke su već pojele svoje i gledaju u onu treću, pa je majka prepolovila tu treću i dala njima po pola. Aišu radijallahu anda je zadivio taj slučaj pa je to ispričala Poslaniku, sallallahu ‘alejhi ve ‘ala alihi ve sellem, koji joj je rekao: ‘To pola hurme ju je uvelo u Džennet’. “Najbolja sadaka je ona koju čovjek udijeli, a radi i gomila imetak iz straha od siromaštva.” “Najbolja sadaka je rodbini koja te mrzi.”
 Pozajmicom

 Ko dva puta pozajmi nekome pola mu se piše u sadaku Odgađanje roka vraćanja duga za svaki dan piše mu se sadaka.

 Brigom za porodicu

 “Četiri dinara: dinar koji se udijeli na Allahovom putu, za oslobađanje roba, koji se dadne siromahu i dinar utrošen na svoju porodicu. Od njih je najvrijedniji onaj dinar koji je utrošen na svoju porodicu.” “Dovoljno je čovjeku grijeha da se ne brine o onima za koje je zadužen.”
  Sakupljanjem dobrih djela u ramazanu

 “Noć kadra bolja je od hiljadu mjeseci.”

 Čestim zikrom-spominjanjem Allaha Uzvišenog

 Rekao je Allahov Poslanik s.a.v.s.: “Dvije riječi lahke za jezik (izgovaranje), teške na vagi, drage Milostivom: “Subhanellahi ve bi hamdihi, subhanellahil-Azim”  “Ko kada osvane i zanoći kaže stotinu puta Subhanellahi ve bi hamdihi niko neće imati veću nagradu osim ko to kaže više puta.”

  Najdraža djela

 “Najdraži korak Allahu jeste korak da se popuni praznina u safu.”

 “Unošenje radosti u srce muslimana.”

  Dova

  Uzvišeni Allahu daj nam snage da budemo od onih koji će uvijek pravedno govoriti, postupati, suditi i na pravdi živjeti.

 Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volimo džamiju pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne daj da zaboravljamo svoju islamsku zajednicu. Amin!

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون. صدق الله العظيم

Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul-Buhari.


 Nijaz Salkić

Ni komentarjev:

Objavite komentar