10. jun. 2016

MIMBERA - ŠTA JE NAMA TERAVIJA




الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ،  نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا.  مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ.
صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده . ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين،
رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه . إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون .
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِي أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِّنَ الْهُدَىٰ وَالْفُرْقَانِ [٢:١٨٥]
صدق الله العظيم
 U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!       
 Zahvaljujemo Allahu (dž.š.) nebrojeno puta i hvalimo Njega, Jedinoga. Donosimo salavat-i selam na Njegovog poslanika Muhammeda.

  A zatim: dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 05. ramazan 1437. ili 10. juni 2016. godine. Ovo je 35. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Ramazan i prva teravija', a današnja je, ,Šta je nama teravija'.

 Znaj da Ramazan u imenu svom sadrži iza svakog slova poruku.

 Riječ “ramazân (ramadân)” (رمضان) sastoji se od pet slovâ:

- slovo “r” (ر)  ridvânullâh – Allahovo zadovoljstvo;

- slovo “m”  (م) mehabbetullâh – Allahova ljubav;

- slovo “d”  (ض) dimânullâh – Allahova naknada;

- slovo “â” (ا)  ulfetullâh – Allahova blizina;

- slovo “n”   (ن) nûrullâh – Allahova svjetlost.

Upamti da je ovo mjesec zadovoljstva, ljubavi, naknade, bliskosti, darivanja i počastî. Kaže se da je ramazan za druge mjesece kao srce za tijelo, kao vjesnici za narod, kao haremi za gradove. Harem štiti od prokletoga Dedždžala, a u mjesecu ramazanu okivaju su šejtani. Vjerovjesnici su advokati griješnicima, a ramazan je advokat postačima. Srce je okićeno svjetlošću spoznaje i vjere, a mjesec ramazan okićen je svjetlošću učenja Kur’ana, pa kome ne bude oprošteno u mjesecu ramazanu, u kojem će mu mjesecu biti oprošteno?!

 U ramazanu klanjamo teraviju. Teravija je sunnet kako muškarcu tako i ženi. Klanjati teraviju u džematu je sunneti-kifaje. Klanjamo je odmah poslije jacije, a ima 8 ili 20 rekata.

 Pošto je u svakom namazu vadžib uz Fatihu proučiti čitavo sure ili tri kratka ajeta (npr. Summe nazare, summe abese ve besare, summe edbere vestekbere), ili jedan ajet dug koliko tri kratka, to ni u teraviji ne valja učiti manje nego što je vadžib.  Ako nam prođe teravija, ne moramo je naklanjavati. 

 Podsjećanja radi, dnevni namazi se mogu obavljati samostalno, ali je vrjednije klanjati u džematu. „Ebu-Umame prenosi da je Allahov Poslanik rekao: "Ko se abdesti kod kuće, zatim ode u džamiju da obavi propisani namaz imaće nagradu hadžije u ihramu.“ Ebu-Musa el-Medini u svome djelu "El-vezaif' prenosi od Kaba el-Ahbara da je rekao: "Nalazim u Tevratu da se povećavanjem broja klanjača povećava nagrada džemata. Ako ih je stotinu, imaju stotinu stepeni. Ako ih je hiljadu imaju hiljadu stepeni." 71

 Sestre i braćo, znajmo da džemat otkla­nja izoliranost i osamljenost. Najbrojniji dunjalučki džemat je svakako onaj u Haremima Meke i Medine, gdje klanja džematile manje ili više od miliona ljudi. Zato se i namazi na tim častim mjestima posebno vrednuju.

  Što se pak početaka teravije tiče, u hadisu koji prenosi Aiša, r.a., stoji: “Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je jedne noći izašao i klanjao u džamiji, a iza njega su klanjali neki ljudi. Kada su osvanuli to su ispričali drugima, te se okupi veći broj ljudi, i opet je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, klanjao,a oni za njim. Kada su osvanuli to su opet ispričali drugima, tako da se broj ljudi u džamiji opet mnogo povećao, a Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je izašao i obavio namaz. Kada je bila četvrta noć, džamija nije mogla da primi sve klanjače, ali je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, izašao tek da obavi sabah namaz. Kada je završio sa namazom okrenuo se ljudima, donio šehadet i rekao im: “Ja dobro znam vaš položaj, ali sam se pobojao da vam taj namaz ne bude naređen, a da vi ne budete u stanju da ga obavljate”. (Muttefekun alejhi, El-Lu'lu’ ve-l-merdžan, 436).

  Kada je Poslanik, s.a.v.s., preselio na Bolji svijet stanje je i dalje bilo takvo. Dakle, klanjali su pojedinačno. Isto tako je bilo za vrijeme hilafeta Ebu Bekra i s početka hilafeta Omera, r.a.: “Zaputio sam sa Omer b. el-Hattabom r.a. jedne ramazanske noći ka mesdžidu, kada zatekosmo ljude u njemu kako klanjaju u grupicama; negdje čovjek klanjaše sam, negdje za drugim klanjaše skupina ljudi. U tom Omer r.a. reče: „Mislim da bi bilo ljepše kada bih skupio svijet da namaz klanjaju za jednim imamom!“ Što reče to i uradi, te ih sakupi da klanjaju za Ubejj b. Ka’abom r.a.. Potom sam izašao sa Omerom r.a. druge noći, a narod klanjaše za jednim imamom. Omer r.a. reče: Lijepe li novotarije! Ali, namaz, kojeg inače prespavaju, je bolji od ovog kojeg trenutno sada klanjaju – ima za cilj namaz i klanjanje u zadnjoj trećini noći – a svijet tada klanjaše na početku noći”. (Buhari,,Kitabut-teravih')

  I muškarcima i ženama je sunnet klanjati teraviju. Sunnet je da imam sa ostalim muslimanima klanja jedanaest rekata i to je najbolje. U zadnjoj trećini ramazana treba oduljiti sa učenjem, ruku'om i sedždom, jer je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u zadnjoj trećini ramazana ibadet činio cijelu noć.

   Sunnet je da se (do kraja) klanja za imamom, bez obzira koliko rekata on klanjao, jer ko tako učini, imat će sevap kao da je cijelu noć klanjao. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, veli: „Ko bude klanjao za imamom, sve dok on ne završi sa namazom ima nagradu kao da je klanjao cijelu noć.“ (Ebu Davud,Tirmizi)


  Dova

 Uzvišeni Allahu, daj nam volje, snage da budemo odgovorni, džometli, saburli, marljivi i principijelni u ovom mubarek mjesecu.

 Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volimo džamiju pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne daj da zaboravljamo svoju islamsku zajednicu. Amin!

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون.
 صدق الله العظيم

Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul-Buhari, , Jusuf el-Karadavi, ,,Fikhu-l-Ibadat'', Muhamed Seid Serdarević.




 Nijaz Salkić

Ni komentarjev:

Objavite komentar