18. nov. 2016

MIMBERA - IZGRAĐIVANJE MIRA




الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ،  نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا.  مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ.
صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده . ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين،
رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه . إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون .
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
مِنْ أَجْلِ ذَٰلِكَ كَتَبْنَا عَلَىٰ بَنِي إِسْرَائِيلَ أَنَّهُ مَن قَتَلَ نَفْسًا بِغَيْرِ نَفْسٍ أَوْ فَسَادٍ فِي الْأَرْضِ فَكَأَنَّمَا قَتَلَ النَّاسَ جَمِيعًا وَمَنْ أَحْيَاهَا فَكَأَنَّمَا أَحْيَا النَّاسَ جَمِيعًا ۚ
صدق الله العظيم
 U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!       

Neka je hvala Allahu, Gospodaru Dana sudnjega, Milostivom, Svemilosnom. Onome koji je svijet ukrasio pravednošću vladara, pobožnošću učenih i darežljivošću imućnih. Neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika Muhammeda s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, uzorne ashabe i na sve njegove sljedbenike do Dana kada se račun bude polagao.  

 A zatim: Dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 18. saffer 1438. ili 18. novembar 2016. godine. Ovo je 6. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Kur'an a.š.', a današnja je, ,Izgrađivanje mira'.

  Cijenjeni  džemaate!

  Nema općeg mira dok svako ne izgradi mir u sebi. Ratove i sukobe često izazivaju neizgrađene ličnosti i vođe sa poremećenim mirom u sebi. Kur'an usklađuju odnose u zajednici, posebnu pažnju posvećuje duhovnom miru (es-selamu er-ruhi) pojedinca. Ovaj duhovni selam (mir) počinje uporedo sa ispravnim vjerovanjem koje se salije u vjernikovo srce poput temelja od kojega zavisi nadogradnja, njegovo cjelokupno vanjsko djelovanje.

 Ako čovjek ima izgrađen sopstveni mir on nikome ne čini nasilje. Za čovjeka, Poslanik a.s. kazuje da je on kod Boga toliko zaštićen da je samo povrijediti čovjekovu čast teže nego li i samu Kabu porušiti! O ovome kada uzdiže veličinu čovjeka i života Allah u Kur'anu kazuje i ovako: “Ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onog koji na Zemlji nered ne čini, kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva, kao da je svim ljudima život sačuvao!” (El-Maide,32)

 Kada se traže korijeni za riječi ,islam’ i iz njega izvedeno ,muslim’ onda nalazimo za ,islam': mir, spokoj, ispravno i dobro; a za ,muslim': predanje, odricanje, pokornost i potčinjenost. Prema tome musliman, to je onaj koji se predao Allahu slijedeći Njegovu Uputu. U tom predanju i pokornosti on je pronašao mir koji on posjeduje i kojeg on oko sebe širi i drugima ga dariva. Čitavi narodi muslimana stoljećima uživaju u islamu, a inovjerni u muslimanskom okruženju. To je islamski i tako treba da traje i na dalje ma kolika cijena mira bila kroz trpljenje i strpljivost.

  Kao još uvijek svjež primjer u prilog ovome jeste agresija na Bosnu i Hercegovinu i izvedeni genocid nad muslimanima Bošnjacima u kojih je u samom njihovom biću, u karakteru njihovom, kulturi i tradiciji Bošnjaka bilo odvratno i tuđe da se poistovjete sa zlikovcima i zločincima nad njima, pa da kao i oni osnivaju logore i da: muče, zatvaraju, batinaju, ubijaju civile, bolesne, stare, djecu, žene, čak niti zarobljene neprijateljske vojnike, a niti je poslije bilo osveta. Na ovome, čemu nas zahvaljujući islamu stoljećima odgajaju majke i očevi, na ovom humusu i najvećem blagu naslijeđa niče, raste, i održava se naš ponos i dostojanstvo Bošnjaka stoljećima sve do danas.

 Jedan učenjak je kazao općepoznatu istinu da postoji Džennet na Zemlji u kojeg treba ući onaj ko želi da uđe i u pravi Džennet. Taj Džennet je, kaže on, mir i zadovoljstvo u srcu. Zadovoljstvo srca je osobina koja se vrlo teško stječe. Kao i ostale stvari sticanje mira i samopouzdanja i postizanja mira sa sobom je dugotrajan proces. Želja da se postigne mir u životu, ugrađena je u svakom od nas.

 Dakle, sve na Zemlji će nestati i ono što nas čini zabrinutim će također proći. Sve što nas čini tužnima će nestati i sve što nas čini nervoznim i ljutim je prolazno. Sve što je učinjeno bez traženja zadovoljstva Boga u tome djelu, jednostavno će nestati, ali ono što je učinjeno radi Njegovog zadovoljstva i s ciljem traženja Njegove milosti to će opstati i ostati da traje. Ovakav koncept u potpunosti mijenja pogled na ljudski život. Smrt, gubitak, slamanje srca i odvajanje od onog što volimo više nisu tako bolni kao što se nekad činilo, jer ne očekujemo puno. Onda kada ne očekujemo ništa, sve što dobijemo čini nas zadovoljnim, a sve što ne dobijemo ne predstavlja nam nešto što je razlog za brigu i tugu.

 Da bi očuvali svoj duševni mir, naučimo oprostiti onima koji su nas povrijedili, brinuti se o onima koji nas vole i obuzdati ego, jer kakve koristi ima od ega onaj ko će jednog dana postati hrana za crve nakon što ga spuste u mezar?

 Kao vjernici budimo u stalnom ibadetu i čuvajmo svoj namaz. Znajmo da Uzvišeni Allah vjernicima šalje meleke, koji donose mir u njihova srca i što je jako važno, donose mir i u njihove domove. Ali, to nije sve. Tamo gdje borave meleki, borave i drugi dragi (nevidljivi) gosti.

 O tome je Jezid b. Džabir, r.a., rekao: ,,Na plafonu svake muslimanske kuće žive džini muslimani. Kada se postavi ručak, oni se spuste i ručaju zajedno sa ukućanima, i kada se postavi večera, oni se spuste i večeraju zajedno sa ukućanima. Allah, dž.š., preko tih džina štiti muslimane od drugih džina (šejtana).'' Ako je namaz prisutan u kući, onda otvaramo vrata melekima i džinima muslimanima i u kući pravimo pozitivnu atmosferu odgoneći šejtane, koji vole kuće i stanove u kojima se ibadet ne čini i gdje se ne klanja.

  Dova

,,Allahu, Ti si Mir i Ti ga daješ, blagodaran si Ti, Posjedovatelju veličine i plemenitosti.''

 Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volimo džamiju pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne zaboravljajmo svoju islamsku zajednicu. Amin! 

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون.
 صدق الله العظيم


Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul Buhari, Ishak Alešević.

 Nijaz Salkić

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar