3. mar. 2017

MIMBERA - UČI KUR'AN




الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ،  نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا.  مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ.
صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده . ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين،
رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه . إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون .
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذِينَ إِذَا ذُكِرَ اللَّهُ وَجِلَتْ قُلُوبُهُمْ وَإِذَا تُلِيَتْ عَلَيْهِمْ آياتُهُ زَادَتْهُمْ إِيمَانًَا وَعَلَى رَبِّهِمْ يَتَوَكَّلُونَ.
صدق الله العظيم
 U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!       

 Neka je hvala Allahu, Gospodaru Dana sudnjega, Milostivom, Svemilosnom. Onome koji je svijet ukrasio pravednošću vladara, pobožnošću učenih i darežljivošću imućnih. Neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika Muhammeda s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, uzorne ashabe i na sve njegove sljedbenike do Dana kada se račun bude polagao.  

  A zatim: Dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 04. džumade-l-uhra 1438. ili 03. mart 2017. godine. Ovo je 21. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Ne škrtari u dovi', a današnja je, , Uči Kur'an .'

Ljubav prema Kur’anu je adekvatno mjerilo čvrstine imana, što i Kur’an potvrđuje: „A kada im se riječi njegove kazuju, vjerovanje im učvršćuju”.

  Cijenjeni  džemaate!


 Ni jedna druga knjiga, nije poput Allahove Knjige, ona je Njegov vječni govor, to je priručnik za život i smrt  i za ono što slijedi poslije toga. Zbog ovoga, svaki iskreni musliman koji učeći Kur’an i razmišljajući o njemu, nada se Allahovoj ljubavi. Učenje Kur'ana i razmišljanje o njemu, ima ogromne  fadilete u životu, na ovom i na onom svijetu. 


- Muhammed a.s. preporučuje učenje i tumačenje Kur’ana, On kaže: „Kuća u kojoj se Kur’an uči i tumači, sja za stanovnike nebesa, kao što zvijezde sjaju i svjetlucaju stanovnicima Zemlje.“

- Poslanik sallallahu alejhi ve sellem je zaista u ovom hadisu sažeo našu vjeru: „Vjera je savjet, vjera je savjet, vjera je savjet. Temim pripovijeda: Rekoše: Savjet o kome, Božiji Poslaniče? Reče: Savjet o Allahu, Njegovoj Knjizi, Njegovom Poslaniku, vođama muslimana, i ostalom narodu! “.
Blago svakome ko zavoli Kur'an, jer:

- ,,A Kur’an je dokaz ili u vašu korist ili na vašu štetu.”(Muslim) 

-  Kur’an će se za nas zalagati na Sudnjem danu.

-  Naš položaj na ovom svijetu će se poboljšati.

- U Muslimovom Sahihu nalazimo lijepu priču o tome kako je čovjek kome je obećan džennet, Omer ibn El-Hattab, razumio ovo načelo. Neki ljudi su za vrijeme njegove vladavine došli da ga pitaju o poglavaru Mekke: ,,Ko ti je vladar Mekke?” On je odgovorio: “Ibn Abza.” Oni su potom upitali: ,,A ko je Ibn Abza?” Omer je odgovorio: ,,On je jedan od bivših robova koje smo mi oslobodili.” Oni prokomentarisaše: ,,Ostavio si oslobođenog roba da vlada ljudima Doline?!?!” On im na to odgovori: ,,Zaista je on od onih koji čitaju Allahovu Knjigu i dobro poznaje obaveze muslimana. Zar vi niste čuli izreku Allahovog Poslanika: „Zaista će Allah Svojom Knjigom uzdići neke ljude, a neke će njome poniziti.’”

- Osman radijallahu anhu je rekao kako je čuo Poslanika sallallahu alejhi ve sellem da kaže: “Najbolji među vama su oni koji nauče Kur’an i druge njemu podučavaju.” (Buhari)

- Za svako proučeno slovo Kur’ana slijedi deset nagrada (dobrih djela)

  - Aiša radijallahu anha prenosi od Poslanika sallallahu alejhi ve sellem: ,,Zaista će onaj ko Kur’an uči lijepo, tečno i tačno biti u društvu časnih i poslušnih meleka. A što se tiče onoga ko Kur’an uči uz poteškoće, zamuckujući i praveći greške, on će imati dvostruku nagradu.”(Buhari, Muslim)

- ,,Reći će se onome ko se družio sa Kur’anom: „Čitaj i uzdiži se (kroz deredže - stepene - dženneta) i uljepšavaj svoj glas kao što si to činio dok si bio na dunjaluku! Jer zaista će tvoje mjesto u džennetu biti mjesto do kojeg stigneš pri učenju posljednjeg ajeta.” (Ebu Davud, Tirmizi)

- ,,Ko god Kur’an stavi ispred sebe, on će ga voditi džennetu, a ko god ga stavi iza sebe, on će ga odvesti u džehennemsku vatru.”

 - Najbolje je uz učenje Kur’ana čitati i njegov prijevod,  jer to bi bila garancija da ćemo shvatiti tekst Kur’ana, a onda više o njemu razmišljati i primjenjivati ga u životu, jer rad je po Kur’anu cilj, a njegovo učenje, čitanje i razmišljanje o ajetima je sredstvo kojim se dolazi do tog cilja. Kod učenja Kur’ana, Muhammed, a.s., kaže da ga je bolje učiti gledajući u tekst. Kaže Ajejhisselam: „Kome pričinjava zadovoljstvo da ga Allah i Njegov Poslanik zavole, neka uči Kur’an gledajući u Mushaf.“ Treba Kur'an učiti  naglas, jer glasno učenje budi srce učača, usmjerava pozornost na učenje i obvezuje na slušanje.

 - Posebno je dobro učiti neke dole spomenute sure a najprije se valja osvrnuti na Bismillu. ,,Svaki posao koji se ne počne sa Bismillahir-rahmanir-rahim, je krnjav i manjkav”, kaže Muhammed a.s.
 
  El-Fatiha

- ,,Zar nećete da vas podučim, najuzvišenijoj suri u  Kur'anu?" zatim je proučio El-Fatihu, a onda je opisao kao ,,Veliki Kur'an koji mu je dat" (Ebu Sa'id el-Mu'ala.

- Abdul-Malik ibn Umejr r.a. prenosi da je Muhammed s.a.v.s. rekao: ,,Fatiha je lijek, umirujuće sredstvo za svaku bolest."


  Sure El-Felek i En-Nas


 - Ukame ibn Amir r.a. prenosi da je Božiji Poslanik s.a.v.s rekao: ,,Onaj koji traži zaštitu, ne može tražiti zaštitu ničim drugim kao što to može sa ove dvije sure."

- Od Abdullaha ibn Habiba r.a. se prenosi da je Muhammed s.a.v.s. rekao: ,,Uči!" - upitao sam ,,šta da učim?" - odgovorio je ,,Kul Huvallahu Ehad i dvije zaštitnice, kad omrkneš i kada osvaneš tri puta, bit će ti dovoljne (kao zaštita) od svega..."
- Od Ukabe ibn Amira r.a. se prenosi: "Kada sam išao sa Božjim Poslanikom, negdje između Džuhfe i Ebva'a, zapuhao je vjetar i prekrila nas je velika tama. Poslanik je počeo da uči: Kul e'uzu bi Rabb-i-felek i Kul e'uzu bi Rabb-i-nas, rekavši:'Niko se ne može zaštititi ničim kao što se može zaštititi sa ove dvije sure. . . '"

 
 Sura Ihlas


  - ,,Reci mu da Allah voli suru Ihlas, jer je Allah Samilosni u njoj opisan." rekao je Muhammed s.a.v.s. čovjeku koji je na svakom namazu učio suru Ihlas. (Prenosi hazreti Aiša r.a.) ,,Ko prouči suru Ihlas, kao da je proučio trećinu Kur'ana." (Ahmed)


 Sure Kafirun i Nasr


 - Sura Kafirun je jednaka četvrtini Kur'ana baš kao i sura Nasr.


  Sura Zilzal



- Prenosi se od Abdullaha ibn Amra r.a. da je jedan čovjek došao Poslaniku s.a.v.s i pitao ga:

,,Kaži mi šta da učim Allahov Poslaniče? ,,Poslanik s.a.v.s je odgovorio:
,,Uči tri sure koje počinju sa Elif-lam-mim.
"

 Čovjek je rekao: ,,Ja sam ostario, srce mi otvrdlo a jezik ohrapavio!"
Poslanik s.a.v.s mu reče: 

 ,,Uči tri sure koje počinju sa Ha-mim."

 Čovjek je ponovio ono što je i ranije rekao. 
 Onda mu Poslanik s.a.v.s reče: "Uči tri Musebbihata. 
 ,,Čovjek je ponovo rekao isto i dodao:
 
"Allahov Poslaniče, daj mi da učim jednu sveobuhvatnu suru." 

Allahov Poslanik s.a.v.s mu je proučio:
  ,,Iza zulziletil erdu zilzaleha."

 Sura Mulk
 

- Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi da je Poslanik, sallallahu alehi ve sellem, rekao: "Sura u Kur'anu, ima trideset ajeta, zauzimat će se za onoga ko je uči sve dok mu se ne oprosti: Tebarkel-lezi bi-jedihil-mulk." (Ahmed, Ebu Davud, hasen)


 Ajetul Kursijja


- Od Ebu Umamme r.a. se prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s rekao: ,,Onoga koji iza svakog propisanog namaza prouči Ajetu-l-kursiju ne dijeli od Dženneta ništa drugo osim smrti."

 

  Amener-resulu. . .



    - U vezi s tim, imam Ibn Kajjim navodi da se u sahih predaji ističe da je Allahov Poslanik, a.s., kazao: ,,Onaj ko naveče prouči dva ajeta s kraja sure El-Bekare, oni su mu dovoljna zaštita.” Potom, on navodi i predaju, koju bilježi Et-Tirmizi u svome Sunenu, u kojoj stoji da ,,kuća u kojoj se uče ovi ajeti tri noći, takvoj kući se šejtan ne približava.”



Sura El-Bekare


- Sura El-Bekare je najduža kur’anska sura. To je jedna veličanstvena sura, koja, kao što navodi istaknuti islamski učenjak Ibn Kesir u svom znamenitom Tefsiru, sadrži hiljadu naredbi (emr), hiljadu zabrana (nehj) i hiljadu informacija (haber). "Ne pretvarajte svoje kuće u grobove. Šejtan bježi iz kuće u kojoj se uči sura Bekare." (Ebu Hurejre r.a.)



Sura Kehf


- ,,Ko petkom bude učio suru El-Kehf obasjavaće ga nur (svjetlo) od zemlje do nebesa, svijetliće mu na Sudnjem danu i biće mu oprošteni (mali) grijesi između dva petka". (Ibnu Merdevejh- hasen)

  Sura Er-Rahman

- "Svaka stvar ima ukras, nakit, a ukras Kur'ana je sura Rahman." (Abdullah ibn Mes'ud r.a.)



   Dova


   ,,Uzvišeni Allahu, popravi Ti meni moju vjeru, koja je moja zaštita, i popravi mi ovaj moj svijet na kojem živim; i popravi mi moj ahiret, na koji mi se je vratiti, i život mi učini povećanjem svakoga dobra, a smrt mi učini rasterećenjem od svakog zla!".

  Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volimo džamiju pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne zaboravljajmo svoju islamsku zajednicu. Amin! 


ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون.
 صدق الله العظيم


Literatura:
Tefsir Ibni Kesir, Sahihul Buhari.




 Nijaz Salkić

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar