7. apr. 2017

MIMBERA – KO IZBJEGAVA KUR'AN



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ،  نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا.  مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ.
صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده . ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين،
رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه . إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون .
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :                                                         
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ                                                                  
وَكَذَٰلِكَ جَعَلْنَا لِكُلِّ نَبِيٍّ عَدُوًّا مِّنَ الْمُجْرِمِينَ ۗ وَكَفَىٰ بِرَبِّكَ هَادِيًا وَنَصِيرًا.
صدق الله العظيم
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!                
Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., i njegovu časnu porodicu.
 A zatim: dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 10. redžeb 1438. ili 07. april 2017. godine. Ovo je 26. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Dobra djela poništavaju hrđava', a današnja je, ,Ko izbjegava Kur'an.'
 Cijenjeni  džemaate!                                   
 Kur'an je knjiga koja je spas za svakoga od nas. Svako ko čita i proučava Kur'an, on se u njemu nalazi i odgovore i rješenja, ovog i onog svijeta, u njemu pronalazi. Vjernik se nađe u svakom ajetu svete Knjige. Kada čita ajete o nagradi i Džennetu, suze ga snađu i često se poput djeteta raznježi, a od kazivanja o Džehennemu od straha se rasplače i naježi. Prema hadisu Muhammeda s.a.v.s.: ,,A Kur’an je dokaz ili u vašu korist ili na vašu štetu.”  (Muslim)
 Poslanik rekao je: ,Gospodaru moj, narod moj ovaj Kur'an izbjegava!' Isto tako smo Mi dali da svakom vjerovjesniku nevaljalci neprijatelji budu. A tebi je Gospodar tvoj dovoljan kao uputitelj i pomagač!" (El-Furkan 30,31)
 Iz ovog ajeta vidimo da su Mekkelije, kada bi im se učio Kur'an, namjerno glasnije razgovarali nego obično kako ne bi čuli učenje i kako bi ga izbjegli, svaku situaciju da raspravljaju o islamu i Kur'anu sa Allahovim poslanikom. Ako ima od nas neko da ne voli da sluša o Kur'anu, to govori o njemu samome.   
 Odnos do Kur'ana govori o našemu i svačijem stavu do vjere islama. Veoma je važno da kao vjernici-muslimani, naučimo način da se približimo Kur'anu a da prepoznamo i izbjegavamo sve ono što nas udaljava i sputava da više vremena nađemo da u rukama držimo Kur'an, da ga učimo, prepisujemo, razumijemo i postupamo po pravilima koja stoje u Kur'anu, od prve do zadnje korice njegove. Vjernika neće pokolebati svi oni koji se danas poigravaju i izigravaju sa Kur'anom, te oni koji negiraju Kur'an, i koji loše govore i pišu o Kur'anu.
 Vjernik je onaj koji čvrsto stoji u vjeri svojoj, koji liježe sa Kur'anom na usnama i u srcu svome, a isto tako se s Kur'anom budi i ustaje. Vjernik cijeli dan radi i živi, da od rada preživi. Vjernik je ponosan što ga Uzvišeni svakog dana iza sna oživi, i islamom ga još jedan dan uzvisi i počasti.Vjernik se Kur'anu divi, zato kada sjede da se odmori, vjernik Kur'an otvori i glasno za sebe uči, čita i analizira šta mu to Uzvišeni Bog kazuje i poručuje. Zato nije čudo što vjernik svoju kuću čisti da u nju na dohvat ruke Kur'an smjesti.  
 Uzvišeni kaže: ,,Isto tako smo Mi dali da svakom vjerovjesniku nevaljalci neprijatelji budu". Ovdje možemo razumjeti da je na svijetu uvijek bilo nesorte, zlotvora i navaljalaca. Čitanjem Kur'ana nailazimo na ajete u kojima razumijemo da su prijašnji ljudi ružno postupali sa svojim poslanicima. Kada su im njihovi poslanici dostavljali uputu, neke poslanike su ubijali, a većini su se rugali, omalovažavali, i ometali ih u dostavljanju i tumačenju upute Božije.   
 Neka nas ne iznenade svi oni koje danas čujemo, viđamo da nas ne razumiju, da nas sažalijevaju, da nas čudno gledaju, samo zato što Kur'an čuvamo i svoje se vjere držimo. Zato, ne umorimo se, nemojmo posustajmo u svojoj vjeri i ljubavi do Kur'ana. Onaj ko se drži Kur'ana neće zalutati, niti će mu iko bez Božije volje nauditi, zato što je tako Allah obećao i u Kuranu zapisao: ,,A tebi je Gospodar tvoj dovoljan kao uputitelj i pomagač!"
 Allah, dž.š., će svakog vjernika , zaista, uputiti, biti njegov pomagač na dunjaluku i ahiretu.
 Dolazi nam lagahnim koracima, mjesec posta, Kur'ana, namaza, spasa, oprosta..,  u kome je bašča bereketa, smiraja i ibadetskog uživanja. Malo se više prihvatimo čitanja i proučavanja Kur'ana u ovom mjesecu redžebu i slijedećem ša'banu. Lijepo bi bilo i koji dan postiti da svoje tijelo naviknemo na post mjeseca ramazana. Zapamtimo da čitanje Kur'ana bar po jednu stranicu svakog dana, to  je odlika pobožnih muslimanki i muslimana, a proučavanje Kur'ana  i ravnanje po njegovim uputama je pak odlika mudrih i učenih muslimana.
  Dova
 Molimo Allaha dž.š. da se ovim savjetima okoristimo i da spremni dočekamo susret sa Gospodarom. Amin!
 Milostivi Allahu, ugradi nam poštovanje prema džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volimo džamiju pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne zaboravljajmo svoju islamsku zajednicu. Amin! 

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون.
 صدق الله العظيم
Literatura: Tefsir ibni Kesir,Sahihul-Buhari.

Nijaz Salkić 


Ni komentarjev:

Objavite komentar