15. sep. 2017

MIMBERA – ČUVAJMO SVOJ IMAN



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ،  نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا.  مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ.
صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده . ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين،
رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون.
قال الله تعالى فى كتابه الكريم:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
وَتُوبُوا إِلَى اللَّهِ جَمِيعًا أَيُّهَ الْمُؤْمِنُونَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونٌَ
صدق الله العظيم
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

Svaka hvala, zahvala i pohvala pripadaju samo Allahu, dželle šanuhu. Salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, na njegovu časnu porodicu, čestite ashabe, kao i na sve one koji ga slijede do Sudnjega dana.

 A zatim: dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 17. zu-l-hidždže 1438. ili 15. septembar 2017. godine. Ovo je 49. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, , Mekteb je naša briga ', a današnja je, ,Čuvajmo svoj iman.'

 Draga braćo! Svjedoci smo da veliki broj muslimana, nekako ovako razmišlja, šta ću u džamiji kada sam musliman bez obzira šta činio i kako vjerovao?! Zašto bih obijao džamijski prag, kada će me itako kada umrem, ogasuliti, obući mi ćefine, donijeti pred džamiju i dženazu mi klanjati. Isto mi se piše kao i onome koji nije nikada ustajao sa sedžade?!  

 Allah dž.š. u 24. suri En-Nur, u 31. ajetu kaže: ,,I svi se Allahu pokajte, o vjernici, da biste postigli ono što želite.''

 Abdullah ibn Burejde r.a. prenosi da je Allahov poslanik s.a.v.s rekao: „Ugovor između nas i njih (munafika) je namaz. Ko ga izostavi, postao je nevjernik.“

  Ili predaja Abdullaha ibn Šekika El Ukajlija koji je rekao: „Muhamedovi s.a.v.s. ashabi su smatrali da od djela, ukoliko se izostavi, ni jedno drugo ne izvodi iz vjere osim namaz.“ Ove dvije predaje su lijep argument onima koji govore da je muslimanu dovoljno imati ,čisto srce!

 O nedostatku imana onih koji se ne čuvaju Allahovih zabrana govori hadis Ebu Hurejre r.a. koji prenosi da je Allahov poslanik s.a.v.s rekao: „Bludnik, dok čini blud, nije vjernik; kradljivac, dok krade, nije vjernik, niti je neko, dok pije alkohol, vjernik. Međutim, (ako uradi nešto od toga), ostavljena mu je mogućnost pokajanja.“

 Još jedna predaja, Ebu Bekra Abdu Rahmana ibn Harisa koji prenosi od svoga oca, govori o ovome: „Izbjegavaj alkohol,  jer, tako mi Allaha, iman i ovisnost o alkoholu ne mogu živjeti zajedno, već će ubrzo jedno istjerati drugo.“  
  Predstavljeni hadisi su dovoljan pokazatelj opasne situacije u kojoj se nalazi naš narod. Naime, ne da ima onih koji piju, varaju i kradu među onima koji nikada nisu prešli džamijski prag, takvih nažalost ima i među onima koji slove za dobre vjernike.

 Iman se kazuje jezikom iz ubjeđenja srca, koje se dokazuje djelima, povećava pokornošću, a smanjuje grijehom. Ovu definiciju potkrepljuju brojni ajeti iz Allahove Knjige kao što je ovaj: „Onima kojima se – kada su im ljudi rekli:  ,Neprijatelji se okupljaju zbog vas, pa pazite ih se!’ – vjerovanje povećalo, pa su kazali: ,Nama je Allah dovoljan, a divan je On Zaštitnik!’“;


 O tome govore i hadisi Allahovog poslanika s.a.v.s. Od Ebu Seida El Hudrija r.a. se prenosi da je Allahov poslanik s.a.v.s. rekao: „Ko od vas vidi neko loše djelo neka ga ukloni rukom; ako nije u mogućnosti, neka to uradi jezikom; pa ako i to ne može, neka onda prezire svojim srcem, a to je najslabiji iman.”;

 Ili hadis: ,,Zaista se  iman troši u prsima jednog od vas kao što se troši odjeća, pa molite Allaha da obnovi iman u vašim srcima.“;

 Ili hadis: „Nijedno srce nije bez oblaka, kao što su oblaci preko Mjeseca, pa kada Mjesec svijetli, oni ga prekriju i izgubi se njegova svjetlost, a kada ih ponovo nestane, Mjesec opet zablista.“

 Slabljenje imana je vidljivo svakom iole dobrom posmatraču kada gleda nemoral po sokacima i ulicama ulicama naših sela i gradova. Kada to svakodnevno gledamo, dođemo u situaciju da se na to naviknemo, da nam je svejedno, pa nam sve to viđeno postane normalno, pa na sve to ,oguglamo'. To je crveni alarm da nam je iman oslabio, da kod nas nešto ne štima! 
 Zasigurno  se iman povećava kada učimo ili slušamo učenje Kur'ana, ili kada ustanemo u gluho doba na noćni namaz, ili kada kad nam se svake godine desi ramazan.

 Kao vjernici smo zabrinuti glede imana i često se zapitamo, kako povećati svoje vjerovanje? Odgovor nalazimo u riječima Allahovog Poslanika s.a.v.s., u riječima koje prenosi Ebu Umame r.a.:Ko bude volio radi Allaha, prezirao radi Allaha, davao radi Allaha i zabranjivao radi Allaha, taj je upotpunio iman.“
 Vjernik se čuva velikih grijeha a mora se pripaziti i malih grijeha jer, ,,ne postoji nijedan mali grijeh a da neće prerasti u veliki grijeh ukoliko se potcijeni ili smatra nevažnim. I nema nijednog velikog grijeha a da se tevbom i istigfarom neće pretvoriti u mali.'' (Dejlemi)


 Ako se nakon grijeha u čovjeku rađa osjećaj kajanja onda je to znak imana, ali ako osoba ne osjeća grižu savjesti i kajanja, to je onda znak munafikluka. Resulullah, s.a.v.s.: ''Ko nakon grijeha osjeća nelagodu a nakon dobročinstva radost, taj je mumin'' (Tirmizi)

 Grijesi prouzrokuju nemir, i vode čovjeka u propast. Umanjuju Allahov bereket, gase u čovjeku lijepe osjećaje a povećavaju loše osobine. Izlažu čovjeka sramoti i sebeb su rušenju svega što je lijepo.


 Šejtan čovjeka najprije uvlači u mali grijeh, zatim ga vodi u veliki. Zbog toga ne treba nijedan grijeh uzimati olahko. Zapravo smatranje grijeha malim je veće i gore od samog grijeha.


 Tri su znaka da je srce potamnilo; prvi je da osoba izgubi strah od činjenja grijeha, drugi je, postaje nemarna u ibadetu, i treći, ne dotiče ju vaz ni nasihat

 Dova

 Gospodaru naš, ne dopusti našim srcima da skrenu, kad si nam već na pravi put ukazao, i daruj nam svoju milost; Ti si, uistinu, Onaj koji mnogo daruje!

 Molimo Te Uzvišeni, obogati nas ljubavlju do naših džamija i do onih koji nas vode na pravi put. Uzvišeni, učini da džamija budi ponos, džuma namaz radost, a islamska zajednica bude naša halka i uzdanica! Amin! 

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
عوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُأ
 [جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
 الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون.
 صدق الله العظيم

Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul Buhari, Haris Hasičić.
                                                                                                                                 
                                                                                                                                    Nijaz Salkić 

Ni komentarjev:

Objavite komentar