5. jul. 2018

MIMBERA - MUSLIMAN I VEDRINA


الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ.
 صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين،
 رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
إِنَّهُ لَا يَيْأَسُ مِن رَّوْحِ اللَّهِ إِلَّا الْقَوْمُ الْكَافِرُونَ
 صدق الله العظيم
 U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!            
 Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., i njegovu časnu porodicu.
 A zatim: dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 22. ševval 1439. ili 06. juli 2018. godine. Ovo je 42. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Izgubljenost i vjera', a današnja je, ,Musliman i vedrina.'
Kaže naš Gospodar riječima Jakuba, alejhi-s-selam: ,,I ne gubite nadu u milost Allahovu; samo nevjernici gube nadu u Allahovu milost''. (Jusuf 87).
 Veselje je kada čovjek živ osvane i na noge ustane. To je najbolja prilika za lijepo raspoloženje. Bogu se treba zahvaliti kada insan može slobodno kahnuti, zijevnuti, koraknuti, pogled u daljinu pružiti, osluhnuti i bez straha se osmjehnuti.
 Čudni su namrgođeni ljudi, i oni škrti pri osmjehu, i oni štedljivi pri pozdravu, i oni koji ljude ne prepoznavaju pri susretu, i oni što su zajedljivi u razgovoru, i oni  koje ne možeš dozvati kad ih hoćeš posjetiti i oni što su škrti pri dočeku.
 Uvijek sam se čudio pojedincu i pitao se, šta ga to sputava da ujutro uživa u cvrkutu ptica, kako to da ne može da sanjari u srkanju prve jutarnje kahve, zašto na ljude kao na jeftinu robu gleda? Posebno me čude oni ,osvjedočeni vjernici' koji se bude neraspoloženi, koji dan provedu u nervozi a u krevet liježu smrknutog lica.
Optimizam u Islamu
 Nije na odmet  spomenuti situacije koja nam se čine teškim i bezizlaznim. Ako upadnemo u ,mrakaču' negative sjetimo se hadisa Božjeg Poslanika: ,,Olakšavajte, a ne otežavajte, obradujte, a ne odbijajte.”
 Znajmo da vjernik nije isto što i nevjernik. Za razliku od vjernika, nevjernik gubi nadu u Božju milost, biva pesimističan i dopušta problemima i brigama da ga zaokupe i okupiraju pa on ne misli ni o čemu drugom, nego o njima. Allah, džellešanuhu obraća nam se u Kur’anu gdje kaže upravo to: ,,I ne gubite nadu u milost Allahovu; samo nevjernici gube nadu u Allahovu milost”. (Jusuf 87)  Da pojasnimo, ne znači da je pesimist nevjernik, ali znači da je pesimizam jedno od svojstava nevjernika.
 Sjetimo se Musa, alejhisellam kada je došao do mora, s narodom i faraonom iza sebe. Običnom čovjeku bi to bila nepremostiva i bezizlazna situacija. Ali, obratimo pažnju na ono što je odgovorio kad se raširio strah među narodom koji se pobojao da će ih faraon stići: ,,Neće!” – reče on – ,,Gospodar moj je sa mnom, On će mi put pokazati.” (Šuara, 62)  Musa, alejhisellam nije posumnjao u Allahovu pomoć, čak ni onda kad je pred njim bila prepreka velika kao more, a iza njega narod koji mu ne vjeruje.
 Dakle, nijedan problem nije veći od Allahove milosti, pa zapamtimo, nijedan problem nije samo problem, već se u njegovom mraku krije svijeća koju treba naći i upaliti. Svaka patnja je poput kiše, cilj joj je da nas očisti, a na nama je da li ćemo to prepoznati. Budimo optimistični! Zašto? Zato što smo muslimani!
 Možda i vjernik ne može odoljeti da dnevno ne posluša bar dva tri dnevnika na raznoraznim televizijama ili da pročita vijesti na čudnim portalima i modernim medijima. Možda bi svi trebali više biti okruženi dragim ukućanima i osobama koje zovemo prijateljima i dostovima pa da se mjesto kaharli informacijama opuštamo uz lijepu riječ, kahvu i čaj, a ne da sebi namećemo brige i tuđe probleme koje ne možemo i, počesto, ne trebamo, rješavati.
 Mi često zaboravljamo da nije do nas i nije naše da uređujemo državu, ali jeste naše da uređujemo svoju porodicu koja će, ako je zdrava i vrijedna, biti i jedna zdrava i vrijedna ćelija naše države. Nije do nas ni da se miješamo u živote svojih rođaka i komšija ako im to naše miješanje neće biti od pomoći i od razgalice.
Šta je to lijep ahlak i lijepo ponašanje?
 Od Abdullaha Ibnul-Mubareka rhm., se bilježi da je on pojam ,,lijep ahlak'' definisao riječima: ,,Vedrina lica, činjenje dobra uz ustručavanje od činjenja ezijjeta i zla.” Vedrina lica je, da lice naše, pri susretu sa drugim stvorenjima, bude vedro, čilo i nasmijano, a ne namrgođeno i namršteno i rezervisano.
 Ebu Hurejre r.a., prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s., rekao: ,,Vi nećete moći sve ljude namiriti i zadovoljiti svojim imetkom, ali ih možete namiriti i zadovoljiti svojim vedrim licima i lijepim ponašanjem i ahlakom!''
 Ebu Osman el-Nehdi rhm., kaže: Čuo sam Omer b. el-Hattaba r.a., kako govori: Allahov Poslanik s.a.v.s., je rekao: ,,Kada se dva čovjeka muslimana sretnu i jedan drugoga poselame – Allahu dž.š., je draži onaj koji bude vedrijeg lica spram svoga brata, a kada se rukuju na njih pada stotinu rahmeta i milosti – onome koji je prvi krenuo da se rukuje devedeset a onome što je prihvatio ruku deset rahmeta.”
 Prenosi se da je jedna starica došla kod Poslanika s.a.v.s. i rekla: „O Allahov Poslaniče, dovi za mene da budem u džennetu,“ a Poslanik s.a.v.s. joj je odgovorio: „O majko ta i ta, nijedna starica neće biti u džennetu.“ Nakon toga se starica udaljila plačući, Poslanik s.a.v.s. reče: „Recite joj da neće ući u džennet kao starica, već kao mlada i čista žena.“
Bonton za humor
 Prema mišljenju velikog učenjaka, imama Nevevija, šala „je zabranjena samo onda kada je pretjerana.“ Veoma bitno da razumijemo i prihvatimo razliku između izrugivanja i šale, te između smijanja nekome i ismijavanja sa nekim. 
 Smijanjem se ne smije odstupiti od istine, niti se smiju zbijati šale na nečiji račun, jer i ozbiljnost je također lijepa osobina muslimana. Šala je zanimljiva i smiješna jedino ukoliko svi prisutni uživaju u njoj. Ne treba  se šaliti sa osobom koju srećemo po prvi put. Zapamtimo da islam podstiče na humor sve dok taj isti humor ne počne stvarati mržnju ili bogohuljenje prema bilo kojoj religiji, ili dok ne postane nepotrebno grub i okrutan.
Pozitivnost
 Postoji stvar koja se zove pozitivnost. Tačno je da postoje genetski, odgojni i ambijentalni faktori, ali, ispred ova tri faktora naš Gospodar je stvorio mogućnosti duha, duše i pameti.
 Kada sam bio sedmogodišnjak često sam prisustvovao halkama koje su se isključivo fokusirale na „ne može“ u islamu. Jednog ljetnog dana prilikom ulaska na čas ja i moj stoički učitelj imali smo sljedeći dijalog:
-„Šta je ovo?“ pitao je on, gledajući u moju ruku. Na njoj je bila svjetlucava narukvica.
-„To je narukvica koju mi je majka poklonila“ odgovorio sam nonšalantno.
-„Zar ti nisam rekao da je nošenje nakita haram?“ usiljeno se nasmijao učitelj.
-„Ali to je srebro. Dječaci mogu nositi srebro. Majka mi je to kupila za rođendan.
-„Zar ti nisam rekao da je slavljenje rođendana haram?“ ljutito se brecnuo.
-„Ali nismo radili ništa posebno. Samo smo otišli na ručak u McDonalds.
-„Zar nismo rekli da je i McDonalds haram?!“ rezignirano će učitelj.
Ova anegdota se stvarno desila.
 Odrastajući mnogi muslimani konstantno slušaju riječi „ne“ i „ne može“. Ne možeš to raditi, ne smiješ to jesti, ne možeš to dirati, gledati ili slušati. Sigurno da granice u životu moraju postojati, ali šta se dešava ako potenciramo samo zabranjene stvari? Čuo sam jednom šalu da bi neki mesdžidi trebali na ulazu imati natpis „Zabranjen pristup sretnima“.
 Jedan od načina na koje sam pomagao ovakve slučajeve je bilo i preoblikovanje njihove percepcije islama kao „može“ religije. Sve je zapravo halal osim onoga što je haram. Islam nije samo vjera discipline, restrikcija i odricanja. Moramo pogledati i na „može“ stranu, onu pozitivnu i milost koju nam je Allah darovao. Živjeti islam je put koji mnogo više daje, nego što uzima.
Razmislimo o sljedećim činjenicama:
-Imamo 24 sata dnevno na raspolaganju. Otprilike 25 do 30 minuta nam treba za obavljanje namaza i vezu sa Stvoriteljem. To je 0.017% našeg dana neophodnog za namaz. Ostalo je „naše vrijeme“.
-Imamo dvanaest mjeseci u godini. Samo jedan mjesec Allah traži od nas da se samodisciplinujemo postom i pojačanim ibadetom. Uprkos postu opet možemo jesti i piti poslije sumraka i tako postići fizičke i psihičke koristi. Ostaje nam 92% naše godine da jedemo kad želimo.
-Allah traži od nas da dajemo 2.5% našeg imetka onima koji su u potrebi i onima kojima Allah nije dao onoliko koliko je dao nama. Opet nam ostaje 97.5% našeg bogatstva da radimo s njim šta hoćemo.
-Ako smo fizički i psihički sposobni, Allah nas poziva da samo jednom u životu obavimo hadž i zaradimo oprost. Ne jednom godišnje ili jednom mjesečno, već samo jednom u životu. Ako poživimo 80 godina i obavimo jedan hadž, potrošili smo otprilike 0.00017% našeg života na ovo hodočašće.
-Dozvoljeno nam je jesti i piti sve osim nekoliko stvari poput alkohola, svinjetine ili životinja grabljivica. Ostalih 99.5% hrane i pića slobodno mogu u vaš stomak.
 Postoji simbolična izreka koja kaže da kad ne bi bilo „la“ u „la ilahe illallah“, poslanik salallahu alejhi ve sellem nikada ne bi nekome rekao „ne“.
 Vratimo se pozitivnom mentalitetu. Uvažavajmo blagodati i cijenimo sve ono čime nas je Allah počastio. Približimo se Allahu sa ljubavlju, klanjajmo zato što to želimo, pronađimo radost u životu i radujmo se budućem susretu sa našim Gospodarom.
Dova
 Allahu dragi, učini da naša najbolja djela budu završna djela na dunjaluku, učini da naš najsretniji dan bude, dan susreta s Tobom, i sačuvaj nas patnje u Džehennemu!
 Milostivi Allahu, daj nam svijest da volimo džamiju i one koji nas vode na pravi put. Daj nam da ustreptimo kada se približi petak i džuma namaz. Oživi naša srca da ne zaboravljamo svoju islamsku zajednicu ma gdje bili i živjeli. Amin!

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون
 صدق الله العظيم

Literatura: Tefsir ibni Kesir,Samedin Kadić,Nermina Piragić,Karim Serageldin,

Nijaz Salkić

Ni komentarjev:

Objavite komentar