25. avg. 2019

ŠTA JE ŽIVOT?



Šta je život, je li to tavorenje ili pak bivstvovanje ili stalna briga i strahovanje, od rođenja do zadnjeg uzdaha. Čovjek se kao beba rađa, beba plače a roditelji se vesele, raduju i nadaju, da će imati u djetetu utjehu, kad evlad poraste ponos i zamjenu, a kad noge posustanu, pomoć i zaštitu.
Šta je život, to iskusimo kada svoje najbolje godine začas nanižemo u životnom đerdanu. Kad đerdan od godina oteža, uviđamo da život i nije šerbe koje je uvijek slatko, pitko, bistro i ukusno i da se od tog šerbeta ne postaje vitko a ni debelo, već onako nekako i svakako.
Šta je život, uviđamo kad svoje roditelje s ovog svijeta ispratimo. Obično neko od njih iznenada ode, onaj nježniji, onaj čije šerbe nije bilo slatko, a za njim malo kasnije krene i onaj drugi, ne glede na slast i šerbeta ukus. Uglavnom smrtno šerbe svi ćemo ispiti, kada se to šerbe ponudi, moraće se popiti i dušu donosiocu prepustiti.
Šta je život, (u)vidio sam u mjesecu avgustu 2003., kada sam majku u mezar spustio a  6 mjeseci kasnije i babu na budući svijet ispratio. Kada se to čovjeku desi onda je na sve spreman i pripravan. Tada čovjek o sebi misli i iščekuje očekivano i ono što mu je ezelu dosuđeno a u majčinoj utrobi zapisano.
Šta je život, vidjeh kada punca i punicu ispratih i brojnu rodbinu koja ode s ovog svijeta po Božijoj odredbi i rasporedu. 
Šta je život, uviđamo kada lica onih kojih više za sofrom nema, ni u kući, ni u avliji, ni na sokaku i na čaršiji, već dugo ne viđamo.
Šta je život, to su samo mala, dva koraka, od avlije do sokaka.

Nijaz Salkić
















Ni komentarjev:

Objavite komentar