10. jul. 2020

MIMBERA - KAKO IZ NEVOLJE

الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.

وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ.

 صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين،

 رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون

قال الله تعالى فى كتابه الكريم :

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

وَلَنَبْلُوَنَّكُم بِشَيْءٍ مِّنَ الْخَوْفِ وَالْجُوعِ وَنَقْصٍ مِّنَ الْأَمْوَالِ وَالْأَنفُسِ وَالثَّمَرَاتِ 

وَبَشِّرِ الصَّابِرِينَ

 صدق الله العظيم

S imenom Allaha, Milostivog, Samilosnog! 

Hvala Allahu, Gospodaru naš, Tebi hvala zato što si nas stvorio, opskrbio, uputio, podučio, spasio i otklonio od nas nevolje. Tebi hvala na islamu i Kur'anu.

Tebi hvala na porodici, imetku i zdravlju. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., i njegovu časnu porodicu.

A zatim: dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 19. zu-l-ka'de 1441. ili 10. juli 2020. godine. Ovo je 45. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Tuđi hak', a današnja je, ,Kako iz nevolje.'

Allah dž.š. u Kur'anu kaže: ,,Mi ćemo vas dovoditi u iskušenje malo sa strahom i gladovanjem, i time što ćete gubiti imanja i živote, i ljetine. A to obraduj izdržljive!'' (El-Bekare,155)

Trenutno živimo u psihofizičkom oklopu zaraze, zvane Corona i Covid 19. Strah nas je. Dosadašnje ljudske vrijednosti su uzdrmane a samosvijest, sigurnost i zadovoljstvo nestaju. Oni što planiraše, svoje planove usporiše. Oni što nasmijavaše i druge uveseljaše, sami postadoše muhtači, potrebnici lijepe riječi i mrve veselja.

Suština problema

Vjerovjesnik, s.a.v.s., je kazao: „Sve ima svoju suštinu. Čovjek ne može dosegnuti suštinu- bīt imana sve dok ne spozna i ne shvati da ono što ga je zadesilo nije ga moglo mimoići, a ono što ga je mimoišlo nije ga moglo zadesiti.“(Musned Ahmed ibn Hanbela)

Trebamo se čuvati da ne pokleknemo pod teretom iskušenja i belaja. Iskru vjere koju nose naše duše još od ezela trebamo njegovati. Trenutačnost nekog događaja ne smije nas iznenaditi, jer ne možemo ići unazad. Bit čovjeka je da gleda i ide naprijed. Kvalitetan život koji zavrjeđuje naše pažnje zadobivamo jedino u vjeri. Bezvrijednost života  bez vjere vidi vjernik.

Učimo dove

Dova je ibadet. Svi su poslanici dovili. To je srž ibadeta jer dovom upućenom Uzvišenom Allahu mi priznajemo i svjedočimo da je On naš Stvoritelj koji nam jedino može pomoći. U mōru molbi i zahtjeva upućenih ljudima, zaboravljamo na dovu koju treba uputiti svome Stvoritelju. Molbe su često prepune fraza, iskićene praznim hvalospjevima, bez trunke iskrenosti. Dova je čin iskrenosti, pred sobom i pred Stvoriteljem.

Dosta ljudi se moli ili sjeća Boga kad ima problem, bolest, iskušenje. I naravno, Njemu dove trebamo činiti, ali Njega ne trebamo zaboravljati ni kad nam je dobro i kad nam ,sve ide’.

Primjer dove: ,,Allahu moj, Gospodaru sedam Nebesa i onoga što ona prekrivaju, Gospodaru zemalja i onoga što one nose, Gospodaru šejtana i onih koje oni zavedu na krivi put, budi mi zaštitnik od zla svakog Tvoga stvorenja, da me neko od njih ne savlada ili da mi ne učini nepravdu, Tvoja zaštita je nenadmašna, a ugled uzvišen i nema boga osim Tebe.”

,,Allahu moj, milost Tvoju molim; ni na trenutak me ne prepuštaj meni i u svemu popravi stanje moje. Nema boga osim Tebe.”

„Gospodaru, molim Te za dobro za koje Te je molio i Tvoj poslanik Muhammed, a utječem Ti se od zla od kojeg Ti se utjecao Tvoj poslanik Muhammed. Ti si onaj od Kojeg se traži pomoć i Tvoja pomoć je dovoljna. Samo su u Tebe snaga i moć.”

Muhammedov a.s., kvadrat

Abdullah, r.a., priča: - Vjerovjesnik, s.a.v.s., je nacrtao kvadrat i iz njegove sredine povukao liniju do izvan njega. Onda je na nju od sredine dodao nekoliko manjih linija pa je rekao: „Ovo je čovjek;  ovo što ga  okružuje je njegov životni vijek; ova linija izvan kvadrata su njegova nadanja, a ove male linije su nedaće; ako ga  jedna mimoiđe, ščepat će ga druga, a ako ga druga mimoiđe, ščepat će ga treća.“(Buhari)

Naša razmišljanja često idu u smjeru da iskušenja i belaji samo nas pogađaju. Pored sebičnosti koja se krije negdje ispod takvog stava,  misao nas zavarava da to što nas pogađa je, upravo, najveće i najteže. Ne zaboravimo, svi Božiji poslanici imali su iskušenja.

Rješavanje nevolje u praksi ashaba

Ibn Abbas (r.a.) pripovijeda kako je jedne prilike, dok je on bio u itikafu (ittikaf znači boraviti u džamiji jedno vrijeme samo učeči Kur’an, klanjajuči, učeči zikr) u Džamiji Allahovoga Poslanika (s.a.v.s.), došao jedan čovjek, poselamio ga i sjeo.

Ibn Abbas mu je rekao: – O, čovječe, ja vidim da si ti tužan i zabrinut.

– Čovjek mu je odgovorio:

– Jeste, tako je. O, sine amidže Božijeg Poslanika (s.a.v.s.), ja sam zaista u problemu, jer imam hakk (dug) prema jednom čovjeku, a nisam u mogućnosti da taj dug vratim!

– Ibn Abbas je upitao: – Mogu li ja u tvoje ime posredovati kod toga čovjeka?

– Čovjek je na to rekao: – Ukoliko želiš, posreduj!

Ibn Abbas je obukao svoju ubuću i otišao iz džamije.

Kad je ovo vidio, čovjek ga je upitao: – Ali ti si zaboravio da si u itikafu (ne smiješ izlaziti iz džamije)?

– Ibn Abbas, napunivši oči suzama, na to reče: – Ne, nisam zaboravio, nego, ja sam čuo riječi Resulullaha (s.a.v.s.) – a to mi je i sad u sjećanju – kada kaže:

,,Ko god krene na put da bi pomogao svome bratu koji je u nevolji, pa ga riješi te nevolje, to mu je bolje nego da u itikafu provede deset godina, a ko god u itikafu bude jedan dan (radi Allahovoga zadovoljstva), Allah (dž.š.) će između njega i džehennemske vatre postaviti tri hendeka, a razdaljina između svakog od njih bit će veća nego što je između nebesa i Zemlje.“

Dova                               

Gospodaru, uputi nas, čuvaj nas i oprosti nam grijehe naše! Amin!

Milostivi Allahu, učini da volimo džamiju pa da se radujemo džumi namazu. Čuvajmo svoju islamsku zajednicu.

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.

أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.

[جلوس]

بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين

الخطبة الثانية

الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.

اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.

اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.

اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.

ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون

 صدق الله العظيم

Literatura:Tefsir ibni Kesir,Sahihul Buhari, ,,Preporod''-misija-poslanika-a-s-u-cetiri-slike.

Nijaz Salkić


Ni komentarjev:

Objavite komentar