23. jun. 2010

POPLAVE I IZBORI U BiH


Nijaz SALKIĆ

Poplava je bilo i biće ih u našoj domaji, Bosni i Hercegovini. Ove zadnje su u crno zavile skoro pola naše Bosene. Prvi put se desilo da je vojska stavljena na raspolaganje civilnoj zaštiti. Kako stvari stoje opet će deblji kraj izvući oni 'najtanji', naš narod, koji je od usjeva očekivao najviše, a nekima će trebati dosta novaca da kuće osuše, poprave avlije, štale i ostalu imovinu dovedu u red poslije katastrofe.


Uzroci poplava

Poplave su nepredvidivi događaji. Nikada se ne mogu najaviti a mogu da se dese bilo kada i bilo gdje. Mi jedino možemo da odredimo rizične zone i rizične dionice  riečnog korita i obale. Mogle bi se napraviti srudije i planovi  pasivnih mjera zaštite.  Kantonalne i općinske inspekcije bi mogle zabraniti urbanizaciju područja oko rijeka na vodopoplavnom području. Praksa u našoj zemlji pokazuje da su se u nekim poplavnim zonama gradili čak i stambeni objekti za koje su općine olahko izdavale potrebne građevinske dozvole. Dakle, poslije svega viđenog i katastrofalnih poplava, može se u nekoj mjeri kazati da je i država zakazala.

Kako dalje?

Lokalne zajednice, općine, regije i vlada države moraju obezbijediti novac za redovno čišćenje, pročišćavanje i produbljavanje korita rijeka. Obale se moraju očistiti od viška drveća i drugog rastinja, te korita obložiti kamenim pločama koje će se uvezati cementom da voda ima brži protok. Urbanisti moraju zabraniti  ‘divlju’  gradnju i samovoljnu uzurpaciju riječnih obala. Naši urbanisti i općinari bi morali posjetiti uspješne evropske zemlje na planu odbrane od poplava i tamo se na seminarima educirati na planu uređivanja i održavanja riječnih korita.

Izbori ante portas

Još jednom će naši vrli ‘političari’ početi sa svojim političkim pjesmicama u stilu ako glasate za nas biće vam bolje. Još jednom će se na brzinu sterati metri i kilometri asfalta đe treba i đe uopće ne treba asfalt. Dragi moji, kada vam ponovo predlože da glasate za ‘njih’, a da će vam asfaltirati nešto za protu-uslugu, odvedite ih odmah do prvog potoka, rječice i rijeke. Neka tamo pokažu koliki su političari time što će urediti riječno korito vaše rijeke, da opet sirotinja ne bi ispaštala.

Upamet!

Ni komentarjev:

Objavite komentar