15. jun. 2010

ŠTA JE ŠTA U BOŠNJAKA

Nijaz SALKIĆ
DJEDOVI I NENE

Sve ide svojim tokom i vaktom. Rađanje je događaj,  djetinjstvo i odrastanje ima svoju čar i mistiku, školovanje i mladost se ne zaboravlja. Ašikovanje dolazi samo od sebe jer je to Uzvišeni ugradio u čovjeka. Kada se dogodi svadba, to se obilježi po propisu i vladajućim adetima. 

Dolazak djece je kruna ljubavi i baška događaj. Uz odrastanje djece roditelji se čeliče i mudraju i pri tom grade i dograđuju svoje gnijezdo. I gle,  svakodnevno uspavljujući, pokrivajući i budeći svoju djecu, majka i babo i ne primijete da to više nisu djeca. Iznenadi ih zaruka, udaja i ženidba njihove djece. Kada im jave da su postali djed i nena suze im same poteku u nevjerici da su to dočekali i toliko ostarili.

Po dobitku unučeta novopečeni djedovi i nene i dalje dijele savjete i pomoć. Nastaje preokret i višak radosti. Daruju se unuci, kupuju pokloni i potrebne stvari u dječiju sobu. Nekada djedovi i nene znaju i pretjerati sa savjetima i brigom. Dešava se da se novopečeni roditelji zamjere majci i ocu kao u onoj anegdoti kada je sin svom babi kazao da ne umije držati unuče riječima 'Ne znaš ti babo šta je svoj evlad'!!

Helem, u Bošnjaka u svim trenucima života imaju pravila ponašanja. Kad se dijete rodi djecu treba posavjetovati da pozovu hodžu da se obavi akika, da se nadije ime djetetu i da se kurban prinese. Belćim će korist biti jer će hodža sigurno nasihat (savjet) dati i svi prisutni će od toga ibret izvući. Jopet djeca moraju ispoštovati svoje roditelje i ukazati im posebni mertebet i čast, te baška pozivom pozvati ih na  veselje i sa njima podijeliti radost. Tom prilikom podjednako treba ispoštovati sinove roditelje kao i snahine roditelje. Kod nas na veseljima i svečanostima kao što je rođenje djeteta i unučeta,  Jovin hošaf (alkohol)  i opijanje je isključeno svakome insanu koji se boji Boga Dragoga.

Upamet!

Ni komentarjev:

Objavite komentar