1. jun. 2010

ZELEN ORAH OD RODA SE SAVIJA


Nijaz SALKIĆ
Danas govorimo o orahu. Orah je čudnovato i čudovito drvo. Nejma Bosanca i Bošnjaka koji nejma bar jedan orah u avliji i na desetke stabala u svojim njivama. O orasima su ispredane neobične priče, ispjevane sevdalinke a pod njegovim drvetom je bilesim i Zaim rane previjao. Sve na orahu i od oraha je uporebljivo. Pa kažimo pokoju besjedu o orahu.  Orah je drvo koje je oduvijek poznato čovječanstvu i čiji su plodovi cijenjeni kao zdrava i ljekovita hrana. Za orah se zna više hiljada godina, a u zavisnosti od porijekla i kalemljenja poznato je dvadesetak vrsta (domaćeg) oraha.
Dok je mlad, plod orah je sa korom zelene boje u kojoj se nalazi koštunjava (drvenasta) ljuska u čijoj unutrašnjosti je jezgro. Jezgro se koristi u ishrani tek kada se osuši i dobije hrskavu čvrstoću.
Drvo oraha uspijeva u umjerenoj klimi. Orah se najviše uzgaja u Evropi, Kini, Japanu, SAD, Kanadi, Maloj Aziji, Bliskom Istoku, Indiji, Čileu, Argentini, Novom Zelandu i Australiji. Najpoznatija sorta je takozvani grčki i balkanski orah.
Orahovo stablo se, zbog svog kvaliteta, od davnina koristilo u građevinarstvu i za proizvodnju namještaja.
 Drvo oraha živi 500 do 800 godina, ponekad i dva milenijuma. Pri tome je cijelo drvo plodonosno i ljekovito. U Rusiji se od nezrelih plodova pravi slatko. U nezrelim plodovima ima puno vitamina C. Zreli orasi su dragocjen prehrambeni proizvod. Orasi uspostavljaju fizičku i psihičku energetsku ravnotežu, pojačavaju hormonsku aktivnost, pomažu obnavljanju ćelija, neutraliziraju djelovanje toksina. Orah sadrži vitamine A, B1, B2, B6, P, PP, E, C, K, minerale kalijum, kalcijum, fosfor, natrijum, hlor, kobalt, hipermangan, bakar, jod, cink i gvožde.
Ima više kalorija od najmasnijeg mesa a po kaloričnosti može da se poredi samo sa margarinom. U Ruskoj tradicionalnoj medicini se koristi sve zeleni, zreli orah, pregrafe, ljuska i lišće. Osnov originalne ruske teorije je da su uzrok svih bolesti paraziti kojih ima na hiljade u organizmu čovjeka. Njihov izvor su domaće životinje, loša ishrana, prljavština bilo koje vrste... A lahko dostupna preventiva i lijek je grčki, odnosno balkanski orah.

Jedna od teorija ruskih naučnika je da nema neizlječivih bolesti. Dijagnoza "rak", za svakog čovjeka zvuči kao konačna presuda.  Recept za liječenje onkoloških bolesnika prema Ruskom naučniku Vostokovu:
Potrebno je skupiti zelene orahe do 24 juna a za smjesu je potrebno: 500 gr. zelenih oraha, 500 gr. meda i 500 gr. soka od aloje. Ove sastojke treba dobro promiješati, držati ih u flaši ili tegli mjesec dana uz povremeno mućkanje sadržaja. Poslije mjesec dana može da se počne sa konzumiranjem tako što se 3 puta dnevno prije jela uzima po jedna kahvena kašičica.

Ova smjesa ako se koristi cijele godine a liječi i sva kožna oboljenja, poboljšava rad štitne žlijezde, čisti krv od toksina, organizam od parazita a može da se koristi i kod paradentoze. Kod zloćudnih tumora kože stavlja se mast od orahovih pregrada. Pregrade ploda oraha se usitne u prah i pomiješaju sa suncokretovim uljem i maže se oboljelo mjesto.

Tinktura od lišća
Jednu čorbenu kašiku orahovog lišća isitniti i preliti sa dvije maštrafe vrele vode, pustiti da odstoji 2 sahata. Uzimati 3 puta na dan po jednu čorbenu kašiku prije jela. Pedeset mililitara ove tinkture preporučuje se kod avitaminoze, umora, malokrvnosti, kod neredovnih menstraacija i obilnih menstrualnih krvavljenja, tumora dojke i upale štitne žlezde.
Zreli orasi preporučuju se kod arterioskleroze, pojačavaju rad crijeva i korisni su kod tvrde stolice za starije osobe. Balzam od aloje, meda i oraha koristan za uspostavljanje radne sposobnosti i pamćenja, kod postoperativnog oporavka, teških oboljenja, stresova:
Isjeckati 100 gr. lišca aloje, zaliti sa 300 mililitara vode i ostaviti da odstoji 1,5 sahat. Prociediti i dodati 500 gr. usitnjenih oraha, 300 gr. meda i staviti na tamno i hladno mjesto. Uzimati po jednu čorbenu kašiku 3 puta dnevno pola sahata prije obroka.

Čaj od oraha I.


4 čorbene kašike suhih listova oraha, 1 l vode,

Uputa za pripremu: Vrućom vodom prelijemo list, poklopimo da odstoji pola sahata i procijedimo.
Uputa za upotrebu: Uzimamo 2-4 maštrafe čaja u toku dana ovisno o namjeni terapije, za jače ili slabije djelovanje.

Čaj od oraha II.


100 g suhih listova oraha, 1 l vode,

Uputa za pripremu: Vrućom vodom prelijemo list, poklopimo da odstoji pola sahata i procijedimo.
Uputa za upotrebu: Uzimamo za ispiranje raznih kožnih nečistoća, za pripremu obloga, za masiranje korijena kose, itd.

Upotreba listova oraha

Svježi listovi oraha: za čaj, za unutrašnju upotrebu; uzmemo 4 lista oraha i prelijemo sa 1 l ključale vode, poklopimo da odstoji 1 sahat i procijedimo, pijemo 2 puta po 2 dl čaja, za čaj, za vanjsku upotrebu; uzmemo 8 do 10 listova
Suhi listovi oraha: za čaj, za unutrašnju upotrebu uzmemo 8 listova ili 1 velika kašika usitnjenog orahovog lista na 1 l vode od čega uzimamo 2 puta po 2 dl čaja a za jače djelovanje 4 puta 2 dl čaja, za čaj za vanjsku upotrebu uzimamo do 15 listova ili 2 velike kašike usitnjenog lista oraha na 1 litru ključale vode.

RECEPT, PUNJENE PAPRIKE SA ORASIMA

Sastojci:
Posne punjene paprike sa orasima
10 paprika babura ili suhih paprika
200 g mljevenih oraha
2 krompira
1 struk prase
1 paradajz
ulje
so

Priprema:
Paprike operite i otvoriti ih – isijecite drške i izvaditi sjemenke. Ako koristite suhe crvene paprike, natopite ih prethodno u vodi. Dok čistite paprike, ređajte ih u šerpu tako da znate koliko treba da očistite.  Treba da budu gusto složene i da vrhovi budu na gore. Ovaj recept je za 10 srednjih paprika pa ako ih imate više, srazmjerno povećajte i ostale sastojke.
Nadjev pripremite tako što propržite sitno isjeckanu prasu na ulju. Zatim dodate krompir koji ste oljuštili i izrendali pa potom i mljevene orahe. Posolite, dodajte malo vegete i pržite još oko 10 minuta.


Ovim nadjevom punite paprike i zatvorite kolutom paradajza. Možete zatvoriti i kolutom krompira ako nije sezona paradajza. Nalijte hladnom vodom tako da paprike ogreznu, poklopite i kuhajte 20-30 minuta. Možete kuhati i 15 minuta pa onda staviti u rernu da se zapeku jos 10-15 minuta.
Posne punjene paprike sa orasima poslužite odmah. Ostatak držite u frižideru kada se prohlade.
Literatura i izvor: www.weekend.ba, www.topvita, www.opg-jurkovic.hr

Ni komentarjev:

Objavite komentar