16. jul. 2010

KAD JE OVDJE TAKO VRUĆO


 Nijaz SALKIĆ

Polovica jula je a vrućina se raspojasala dunjalukom, hrupila  među nas k'o kakva aždaha što se u licu užarila baš ko kakva haspurlija. Kuka narod kad zapada kiša i zahladni k'o upola zime,  kukaju ljudi  se kad izlije voda pa  poplavi usjeve i kuće, te naćera osjeline na puteve, njive, bašče i milćeve. Kuka narod i zbog besparice, skupotinje, bolešćine, omladinskog bećarluka i akutne nezaposlenosti. Kuka se kad treba, kuka se kad ne treba, a kuka se bome i reda radi. Nedaj Bože nikom dočekati da se mora kukati.

Najzanimljivija kuknjava je ova julska. Viče narod nemere se ljudino izdržati, oni drugi pomagajšu neće se moći ovako dalje, jopet novine pišu da nije bilo ovako vrućeg feterata u 100 godina. Bilesim javljaju žuti mediji da je more ovrućalo na 30 stepeni. Helem, šta sam ono šćio ove rede rijet. Jah, ova vrućina i dunjalučka vatra je ahbabino izaprata u stotinu voda.

Resulullah, s.a.v.s., je opisao žestinu džehennemske vatre riječima: "Ova vaša vatra je samo jedan od sedamdeset dijelova džehennemske vatre! Rekoše: Allahov Poslaniče, i ova naša vatra je sasvim dovoljna! Poslanik, s.a.v.s., na to reče: Džehennemska vatra je šezdeset i devet puta žešća od ove, svaki njen dio je žestok poput dunjalučke vatre! (Buharija i Muslim) U drugoj predaji je Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Vatra se požalila svom Gospodaru, rekla je: 'Gospodaru, jedan dio mene pojede drugi!' Tada je Allah dao vatri dva oduška..."(Buharija i Muslim)

Prenosi se od Jezida ibnu Ebi Malika Hemedania da je rekao: "Džehennem ima sedam vatri
koje blješte, svaka od njih glada u onu ispod nje iz straha da je ne pojede."(Zastrašivanje Vatrom, Ibnu Redžeb, str 6.)

Ja bih drugarski preporučio da se čuvamo i ove dunjalučke vatre što nam putem sunca dolazi. Jerbo, pazite se molim vas da ne zagorite, čuvajte se opeklina, zagaranja i radijacije.  Belćim, svakoj koži ne ampasuje ova vrelina. Pokrijte se narode i pokoravajte se naredbi  šta nam je Uzvišeni propisao da pokrivamo od svog tijela, jer kad se fasuje bolešćina kasno je onda kukati.

Upamet!

Ni komentarjev:

Objavite komentar