2. jul. 2010

KAD SMO BILI MLADI

Nijaz SALKIĆ

Mladost, pusta mladost. Srce veliko i zaljubljeno željno sreće i drugarstva. Duša široka bošnjačka, iskrena i neiskvarena a u vjeri odgojena. Misao nepatvorena, slobodna poput velikih zelenih bosanskih ravnica u čijim pšeničnim poljima ptica slobodno prhti, a istovremeno junačka i divlja, kanom planinske vrleti Majevice, Romanije, Zelengore, Bjelašnice, Kozare, Vlašića i Lelije po kojima slobodno hodaju i letaju i lutaju medvjedi, vukovi, bosanske koze i lisice.

Bošnjak-musliman se dugo vakta i kroz vijekove budio i protezao, 'tražio' se i iskao kao poslije kakve košmarne i neprospavane noći. On se ba proteže još od Kulina bana a nikao još da se ispravi i uspravi sve do današnjih dana. Ja nipošto neću kazati k'o neki naši da je Bošnjak jošte nedefinisan i nedorečen insan. Jerbo, Bošnjak je je svakomerce dobar i mehlem ti je Bošnjo, to znaju i naši prijatelji a dahabetile dušmani. Bošnjo bi da svakome ugodi, da se svakomu prilagodi, makar to od njega niko i ne tražio. Bošnjak bi da se nikome ne zamjeri, a jopet Bošnjak bi da ostane svoj i slobodan čovjek na svojoj zemlji i u svojoj domaji Bosni.

Bošnjak i Bošnjakinja se kroz svoje višetisućno historijsko trajanje teško rastajaše sa svojim adetima, svojom kulturom, svojom vjerom i svojom nošnjom. Valja i to kazati. Bošnjacima su tokom povijesti čakijaši sa istoka i čakijaši sa zapada silom nametali svoje običaje, kulturu i mnogo štošta pa čak i svoju nošnju. Pri kraju prošlog vijeka, ranih šestdesetih godina su fes, šalvare, dimije, namazbezi, šamije i koparani navalom lažnog modernizma 'protjerivani' iz naših mahala.

Bošnjo je nerado prihvatao nametnuto i novo. Ako je to 'morao' on bi fes na svojoj lijepoj i ponosno uzdignutoj glavi mijenjao za kapu 'francuzicu', a naše ahlakli odgojene i ponosne djevojke i nevjeste bi ako su morale u zamjenu za šamije na svoje lijepe bosanske stidljive glavice stavljale mahrame i farculeta. Zato i hoću ove rede da glasno 'reknem', Bošnjak i Bošnjakinja su od najjačeg materiala. Oni su ti bolan ne bio tvrdi i žilavi insani, i ne daju se oni jadan bio, ne prodaju se oni, a dahabetile ne predaju se oni, tek tako.

Upamet!

Ni komentarjev:

Objavite komentar