24. avg. 2010

BISERJE RAMAZANA


 Nijaz SALKIĆ

Ramazan je mjesec preporoda, mjesec premišjanja, vakat razmišljanja, presudnih odluka i zaključaka. Postački insan u ramazanskom danu ima bistriji um, čišće srce i dvoje oči. Jedne,  kojima gleda dunjaluk i oči srca kojim dokučuje intimu i duhovnu komponentu. Oboje oči su u ramazanu bistrije i očišćenije. Evo prođoše nam dva ramazanska dana, 12-ti i 13 u postu, namazu, mukabeli, iftaru i sehuru. Bilo je vruće oba ova dana. Saimski insan gleda da puno štošta nakarari u ramazanskim danima ali dan ramazanski je bogat a vrijeme zgusnuto i brže protokljivo od preostalih životnih dana van ramazana.


Približismo se polovici ramazana. Ko bi rek’o da će ovo tako hitro minuti. Ocjene o ovom ramazanu i musallijama, saimima i posjetama mukabelskim, teravijskim i ukupnom vjerskom životu ne mogu još davati. Nadam se da će slike od ovog ramazana biti trodimenzionalne i u boji.


ŠESTI BISER-RAMAZANSKE MUSALLIJE-KLANJAČI

Svako od nas ima svoje prijatelje i dostove, kako kućne tako i one za “nedajBože”. Odabrani mjesec ima svoje ljude, svoje ašike i jedvočeke. Ima vjernika što vole  doći na Bajram namaz, malo jači ašici su redovni musafiri na Džuma namazu, a rijetki sretnici su pojedinci na Jaciji i Sabah namazu. I Teravih namaz ima svoje zaljubljenike. To su klanjači koji nizašto na svijetu ne bi propustili niti izostaviti makar jednu teraviju. Ti zaljubljenici ramazanski su i muškog i ženskog roda. Cijele famelije uz ramazan znaju biti mobilne i svake večeri spremne da uživaju u pješačenju do džamije i nazad. Vole oni doći u džamiju iI osjetiti onu predivnu ramazansku atmosferu, učenje Kur’ana, slušanja salavata i tekbira i u namazu praćenju imama.

Ramazanski insani i musallije su predivne osobe i ahlakli ljudi. Oni kad jedu, jedu umjereno. Na iftaru ne ćejfe i ne odugovlače za sofrom. Na vrijeme sklanjaju akšam namaz, hitro se spreme i na vakat stugnu u svoju džamiju. Ramazanski insani i musallije nipošto nisu lijeni insani. Lijeni muslimanski insani ostaju kod svojih kuća uz televizore prateći Dnevnike, gledajući filmove i muzičke serije i trakavice. Pored lijenih prolazi jedan po jedan ramazan a oni isti k’o i lani bez ikakvog traga na licu, na duši,  na srcu, samo godinu dana stariji. Ne ulazeći u ničiji život i navike, iznoseći samo relanost i činjenice napisah ovaj post.

Na kraju sebi i vama navodim Riječi Uzvišenog:  'I reci: Istina dolazi od Gospodara vašeg, pa ko hoće, neka vjeruje; a ko neće, neka ne vjeruje!" (El-Kehf, 29) ' Ti javno ispovijedaj ono što ti se naređuje. " (El-Hidžr, 94) "Mi izbavismo one koji su od nevaljalih djela odvraćali, a teškom kaznom kaznismo griješnike, zato što su stalno u grijehu bili. " (El-A'raf, 165)

Ni komentarjev:

Objavite komentar